Σάββατο, 31 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση της Ρ.Α.Σ - Κάλεσμα


Ρ.Α.Σ.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ – Καθηγητών Αιτωλ/νίας
"Εκπαιδευτικό Δίκτυο Παρεμβάσεων- Συσπειρώσεων"
Δεν πάει άλλο!
ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;

Μετά το «μαύρο» της ΕΡΤ και τις απολύσεις των εργαζομένων της, που συνεχίζονται σε όλον το δημόσιο τομέα το μενού της επίθεσης της κυβέρνησης και της τρόικας περιέχει την υγεία, την παιδεία και σχεδόν κάθε κοινωνική παροχή που – θεωρητικά - έπρεπε να χορηγεί το κράτος. Παράλληλα, κάθε υποστηρικτική δομή (σχολικοί φύλακες), ακόμα και οι δήμοι (που περί άλλον τυρβάζουν), δέχτηκαν τα πυρά των κυβερνώντων. Σκοπός των επιθέσεων είναι η κατάργηση του κοινωνικού κράτους για τους εργαζόμενους με παράλληλη στήριξη τραπεζικών, πολυεθνικών και ντόπιων κεφαλαίων, η διάλυση όλων των δομών κοινωνικών παροχών, η οικονομική εξαθλίωση και η κατάργηση κάθε δικαιώματος των εργαζομένων (εργασιακά, ασφαλιστικά, υγειονομικά, δημοκρατικά κτλ, κατακτήσεις του 19ου και 20ου αιώνα), η εκχώρηση της δημόσιας περιουσίας μέσου του αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ και των κοινωνικών δομών στην ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία, προσαρμόζοντάς τα όλα στις ανάγκες της αγοράς και των επιχειρήσεων. Μετατρέπουν τις ανάγκες της ζωή μας σε αριθμούς για να ευημερούν οι διεθνής και ντόπιοι τοκογλύφοι! Καταστρέφουν το περιβάλλον και το ονομάζουν «ανάπλαση»!

Ο χώρος της εκπαίδευσης δέχεται τα πυρά των τροϊκανών κυβερνήσεων, γιατί θεωρείται μια μεγάλη «δεξαμενή» άντλησης εργαζομένων για διαθεσιμότητες – απολύσεις (ήδη στη δευτεροβάθμια προχώρησαν σε διαθεσιμότητες, που για την μεγάλη πλειοψηφία οδηγεί στην απόλυση 2300 εκπαιδευτικών.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα τεχνικά σχολεία του νομού Αιτωλ/νίας. Από τα  ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ-ΣΕΚ 65 καθηγητές οδηγούνται σε απόλυση, και οι πάνω από 600 στο νομό (13.165 σύνολο) μαθητές της σχολικής χρονιάς 2012-2013 αγνοούν πώς θα συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Απολύουν 10.000 αναπληρωτές, εξοστρακίζουν 5.000 καθηγητές στην πρωτοβάθμια, κλείνοντας οριστικά κάθε μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών παντού. Στην κατεύθυνση αυτή προσαρμόζεται ό,τι μεταρρύθμιση αποφασίζεται. Συγκεκριμένα, οι αλλαγές στα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΕΠΑ.Λ πραγματοποιούνται μέσω προσθαφαίρεσης μαθημάτων και ειδικοτήτων χωρίς να λαμβάνονται υπόψη επιστημονικά και παιδαγωγικά κριτήρια, στοχεύοντας στην κάλυψη του πλάνου διαθεσιμοτήτων και απολύσεων που έχει θέσει η τρόικα. Κατά τον ίδιο τρόπο οι αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κινούνται στην κατεύθυνση μείωσης αριθμού φοιτητών και εκπαιδευτικών (βλέπε σχέδιο ΑΘΗΝΑ). Εύκολα μπορούμε να υποθέσουμε και πιθανές αλλαγές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέσω αύξησης μαθητών, ωραρίου ανά τμήμα, συγχωνεύσεων σχολικών μονάδων και μείωσης των οργανικών θέσεων υπεραριθμίες-απολύσεις. Ένα διαρκές δράμα για τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς και των οικογενειών τους. Η δημόσια εκπαίδευση στη γωνία, οι μαθητές βορά στα επιχειρηματικά συμφέροντα (κατάρτιση, πολλαπλές εξετάσεις, κτλ) και «μαθητεία» για τσάμπα, μισοκαταρτισμένο και ανασφάλιστο εργατικό δυναμικό, οι γονείς σε οικονομική εξαθλίωση, οι εκπαιδευτικοί σε εργασιακή ανασφάλεια και ομηρία, στα πρόθυρα της ανεργίας. Αυτό είναι λοιπόν το εκπαιδευτικό, και εργασιακό μοντέλο που προωθεί η πολιτική των μεταρρυθμιστών!!!
Ταυτόχρονα, χρησιμοποιούν τις μετατάξεις από τη δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια, τα ΙΕΚ και τις ΔΔΕ, και σε λίγο στην άτυπη κατάρτιση χωρίς την εκπαιδευτική ιδιότητα, ώστε να καλύψουν το πλάνο της «κινητικότητας» χωρίς να εξασφαλίζουν τόσο τους συναδέλφους που μετακινούνται (οργανικές θέσεις, εργασιακές σχέσεις) όσο και τους συναδέλφους που ήδη υπηρετούν στην πρωτοβάθμια.

Όλα αυτά στηριζόμενοι σε αυταρχικές και αντιδημοκρατικές αποφάσεις, νόμους και διατάγματα που καταστρατηγούν ακόμα και  το σύνταγμα που οι ίδιοι ευαγγελίζονται. Στα 3,5 αυτά χρόνια νομοθετούν με εγκυκλίους, υπουργικές αποφάσεις, πράξεις νομοθετικού περιεχομένου και επιτάξεις. Καταργούν πολυπρόσωπα όργανα διοίκησης και τα αντικαθιστούν με μονοπρόσωπα και διορισμένα χωρίς τη συμμετοχή εκλεγμένων αντιπροσώπων των εργαζομένων, που οι αποφάσεις τους αγνοούν και παραβιάζουν νόμους που οι ίδιοι ψήφισαν ακόμα και μερικές μέρες πριν.
Για να περάσουν την πολιτική τους, χρησιμοποιούν την παλιά αλλά αποτελεσματική μέθοδο του «διαίρει και βασίλευε» με ενίσχυση του κοινωνικού αυτοματισμού, βάζοντας τη μια κοινωνική ομάδα να αντιπαλεύει την άλλη, τη μια ειδικότητα απέναντι στην άλλη και καλλιεργεί τη συντεχνιακή και την ατομική λύση μέσω υπουργικών διαδρόμων. Το επαίσχυντο πειθαρχικό δίκαιο Μανιτάκη, που κατήργησε το τεκμήριο της αθωότητας, εκτός ότι κατασυκοφαντούνται άπαντες δικαίως και αδίκως εισάγει στο δημόσιο και ιδιαίτερα στην εκπαίδευση τον χαφιεδισμό, ώστε πλέον να μην λειτουργεί τίποτε κάτω από τον φόβο της παραπομπής και της «αυτοδίκαιης αργίας»σε κάθε αναφορά «καλοθελητή» πολίτη σε βάρος κάθε υπαλλήλου!  

Αυτή την ώρα που ΕΕ – ΔΝΤ - ΕΚΤ και κυβέρνηση:
 • Διαλύουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία,
 • Φτιάχνουν παιδεία για λίγους βάζοντας φραγμούς στους πολλούς, επιβάλλουν ισόβιες καταρτίσεις με αποφοίτους χωρίς δικαιώματα,
 • Νομιμοποιούν την παιδική, ανασφάλιστη εργασία,
 • Τρομοκρατούν και εξαθλιώνουν τους εκπαιδευτικούς,
 • Προχωρούν σε διαθεσιμότητες και απολύσεις,
ως δάσκαλοι και εργαζόμενοι πρέπει να διδάξουμε την αλληλεγγύη, την αντίσταση και τον αγώνα και όχι την υποταγή, την εθελοδουλία και την ατομική λύση.
Οφείλουν τα ΔΣ της Β’ ΕΛΜΕ και του συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Αγρινίου Θέρμου να καλέσουν σε κοινή σύσκεψη-δράση όλους τους φορείς (ιδιωτικού και Δημοσίου) της περιοχής μας. Ταυτόχρονα να καλέσουν μαθητές και γονείς σε ανοιχτή Γενική Συνέλευσης άμεσα σε δημόσιο χώρο για την «σφυρηλάτηση» του παλλαϊκού μετώπου αντίστασης και ανατροπής αυτής της κατάστασης, που δεν πάει άλλο.
Η κοινή συμπόρευση με όλους τους υπόλοιπους κλάδους Δημοσίου και Ιδιωτικού τομέα που θίγονται από αυτήν την πολιτική είναι αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε! Η μέχρι τώρα πορεία έχει δείξει ότι κανένας κλάδος μόνος του δεν μπορεί ανατρέψει αυτή την πολιτική αλλά όλοι οι εργαζόμενοι με διαρκή και ανυποχώρητο αγώνα μπορούν.
Καλούμε όλα τα σωματεία της περιοχής, όλους του πολίτες, εργαζόμενους, απολυμένους και άνεργους στο κοινό μέτωπο αγώνα για να περιφρουρήσουμε τη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση των παιδιών του Ελληνικού λαού και να απατήσουμε ένα καλύτερο αύριο.
Τώρα πρέπει να πάρουμε τις εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας και στη κοινωνία στα χέρια μας και να προγραμματίσουμε την οργάνωση τις δράσεις μας στο επόμενο διάστημα. Αύριο μπορεί να είναι αργά.
 • ΚΑΤΩ Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ
 • ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ
 • ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ – ΠΡΟΝΟΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
 • ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ. ΝΑ ΕΠΑΝΕΡΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ-ΑΡΓΙΑ
 • ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΑΝΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ «ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ» ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ.
 • ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ – ΔΝΤ
Αγρίνιο 28-8-2013
Από τη ΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου