Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Κρούσμα ρυγχοφόρου σκαθαριού στη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Δήμος Μεσολογγίου ενημερώνει όλους τους κατόχους φοινικοειδών (φυτωριούχοι, ιδιώτες) ότι πριν λίγες ημέρες εντοπίστηκε στην περιοχή Πλατανίτης του Δήμου Ναυπακτίας κανάριος φοίνικας προσβεβλημένος από το κόκκινο ρυγχωτό σκαθάρι (ρυγχοφόρος). 
Το έντομο έχει καταχωρηθεί από την ΕΕ ως εχθρός καραντίνας για τα φοινικοειδή. Το έντομο (φωτογραφία Νο1) εισβάλλει και αναπτύσσεται στο εσωτερικό των φοινικοειδών από όπου τρέφεται και συνεχίζει τον βιολογικό του κύκλο μέχρις ότου καταστρέψει ολοκληρωτικά το φυτό, οπότε μετακινείται σε παρακείμενο φοινικοειδές. Για τον λόγο αυτό, ο εντοπισμός του στα αρχικά στάδια προσβολής είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Βασικό σύμπτωμα εμφανές με γυμνό µάτι, είναι η μάρανση της κόμης των φοινικοειδών, η οποία παίρνει το χαρακτηριστικό σχήμα ομπρέλας (φωτογραφία Νο2), κυρίως στα είδη Phoenix canariensis. Στις περιπτώσεις όπου η προσβολή έχει ήδη φθάσει σε αυτό το στάδιο, είναι πολύ δύσκολη η ανάκαμψη του φυτού και ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ η καταστροφή του υπό τις οδηγίες των αρμοδίων υπηρεσιών.
Παρακαλούνται όσοι δημότες μας έχουν διαπιστώσει στους φοίνικες που έχουν κάποια από τα παραπάνω αναφερόμενα συμπτώματα να ειδοποιήσουν το τμήμα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου