Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Η Αιτωλοακαρνανία σκουπιδότοπος (και) με τη βούλα!!!


ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Δελτίο τύπου
                                                                                                                                                                            Η Αιτωλοακαρνανία σκουπιδότοπος (και) με τη βούλα!!!
Εδώ και χρόνια η κατάσταση με τη διαχείριση των αποβλήτων στο Νομό Ηλείας, που βρίσκεται στην ίδια περιφέρεια ( Δυτικής Ελλάδος) με την Αιτωλοακαρνανία έχει μετατραπεί σε εφιάλτη! Στην Ηλεία  δυστυχώς δεν έχουν δημιουργηθεί υποδομές για τη διαχείριση των αποβλήτων, με αποτέλεσμα τα «βουνά» των σκουπιδιών να πνίγουν τους κατοίκους και να απειλούν τη δημόσια υγεία.
Η κατάσταση αυτή  αντιμετωπίζεται με  απαράδεκτη προχειρότητα και προσωρινότητα, με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου για  μεταφορά μέρους των σκουπιδιών της Ηλείας  στην Αιτωλοακαρνανία και συγκεκριμένα στους  ΧΥΤΑ Βλαχομάνδρας του Δήμου Ναυπακτίας, Στράτου  του Δήμου Αγρινίου και Κακοπετριά του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας.
Σίγουρα το ζήτημα της αλληλέγγυας στάσης των Αιτωλοακαρνάνων προς τους συμπολίτες Ηλείους, για το πρόβλημα διαχείρισης των σκουπιδιών, είναι υπαρκτό και οφείλουμε, στο βαθμό που υπάρχει δυνατότητα, να το αντιμετωπίσουμε καλόπιστα. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος στο διηνεκές από την πολιτεία.
Ήδη  για τον ΧΥΤΑ Αγρινίου (Στράτου), στο ΔΣ του Συνδέσμου διαχείρισης Στερεών αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) έχει ληφθεί ομόφωνη απόφαση για άσκηση αίτησης ακύρωσης και αναστολής των  αποφάσεων του ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, για μεταφορά των σκουπιδιών στον προαναφερόμενο ΧΥΤΑ, στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
Στον αντίστοιχο Σύνδεσμο Ακτίου-Βόνιτσας (ΦΟΔΣΑ) υπάρχει απόφαση για αποδοχή των σκουπιδιών της Ηλείας στο ΧΥΤΑ Κακοπετριά ( που σημειωτέο ως έργο λειτουργεί πλημμελώς), παρά την αντίθετη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας. Είναι απορίας  άξιο πως τα ίδια πρόσωπα που ψήφισαν όχι στο Δημοτικό Συμβούλιο  Ακτίου- Βόνιτσας, ψήφισαν ναι στο Σύνδεσμο που διαχειρίζεται τον ΧΥΤΑ Κακοπετριά. Κι ακόμα απορίας άξια η στάση του Δήμου Ξηρομέρου, που συμμετέχει στον παραπάνω σύνδεσμο και ψήφισε ναι, ενώ στον σύνδεσμο Αγρινίου, που επίσης συμμετέχει, ψήφισε  όχι και προσφυγή στο Συμβούλιο επικρατείας.
Άραγε ποιες λογικές και ποιες σκοτεινές σκέψεις επικρατούν  σ’ αυτό το αλαλούμ των αποφάσεων του Συνδέσμου  διαχείρισης σκουπιδιών(ΦΟΔΣΑ)  Ακτίου-Βόνιτσας και των Δήμων Ακτίου – Βόνιτσας και Ξηρομέρου; Ποιες αποφάσεις είναι σωστές  και ποιες λάθος; Ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν; Και κυρίως υπηρετούν την κοινωνία;
Κι ακόμα η πολιτεία πώς αναλαμβάνει τις ευθύνες της; Θεωρεί ότι ξεμπερδεύει με το πρόβλημα των σκουπιδιών της Ηλείας, με μηνύσεις εναντίον των δύο Δημάρχων Αγρινίου και Ακτίου-Βόνιτσας, που υπέβαλλε, για θέαμα και λαϊκή κατανάλωση, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Καπετάνιος; Η μήνυση βέβαια προς τον ανανύψαντα Δήμαρχο Ακτίου-Βόνιτσας, μετά την ομονόησή του με τον Υπουργό, έχει αποσυρθεί.
Άραγε είναι δυνατόν να πείσει  η κυβέρνηση ότι ο συμφερότερος οικονομικά τρόπος, ασφαλέστερος υγειονομικά και ουσιαστικά αποτελεσματικότερος, είναι να ταξιδεύουν τα σκουπίδια ενός ολόκληρου νομού ανά την Ελλάδα – τώρα και στην Αιτωλοακαρνανία;
Η Λαϊκή Ενότητα θεωρεί ότι το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα με ακριβές χρονοδιάγραμμα και με υποδομές που θα αντιμετωπίζουν τη διαχείριση των αποβλήτων στο Νομό Ηλείας μακροχρόνια.  Η πολιτεία οφείλει άμεσα να σπεύσει και να χρηματοδοτήσει υποδομές σύγχρονες, καθώς έχει ήδη αποδειχθεί ότι οι ΧΥΤΑ αντιμετωπίζουν το πρόβλημα περιορισμένα, με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Υπάρχουν αξιόπιστες λύσεις που μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της διαχείρισης των αποβλήτων, με προτεραιότητα στις δράσεις σε επίπεδο δήμου, γειτονιάς, χώρων εργασίας και κατοικίας, με ανάπτυξη τοπικών διαχειριστικών σχεδίων που θα εντάσσονται στο ευρύτερο περιφερειακό σχέδιο, με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση και την ανάκτηση υλικών, μέσω της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης, της κομποστοποίησης μικρής κλίμακας και της ανάπτυξης δικτύου συλλογής ειδικών ρευμάτων αποβλήτων (π.χ. επικίνδυνα).

Η πολιτική βούληση λείπει, καθώς οι ιθύνοντες ακούν μόνο τα κελεύσματα του κουαρτέτου και των ντόπιων εργολάβων, αγνοώντας την Ελληνική κοινωνία!

Το γραφείο τύπου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου