Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Συνεργασία Υπουργείου και Περιφέρειας για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Δυτικής Ελλάδας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015
Δελτίο Τύπου
Συνεργασία Υπουργείου και Περιφέρειας για την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Δυτικής Ελλάδας

Η ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μέσα από κοινές δράσεις και συνεργασίες αποφασίστηκε στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην Αθήνα μεταξύ του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα με τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Αριστείδη Μπαλτά με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως Μαρίας Βλαζάκη και υπηρεσιακών παραγόντων.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας που θα γίνει στην Αρχαία Ολυμπία τον Απρίλιο του 2016 με τον Περιφερειάρχη να προτείνει στον Υπουργό την ενεργό συμμετοχή του Υπουργείου, ώστε παράλληλα με την τελετή να σχεδιαστεί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα για τη διάχυση των Ολυμπιακών Ιδεωδών και την προβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Πρόκειται για μία πρόταση που απεδέχθη ο κ. Μπαλτάς και συμφωνήθηκε να γίνουν στοχευμένες δράσεις από κοινού βάσει του προγράμματος που θα διαμορφώσει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, και θα ενταχθούν σε αυτό δράσεις του Εθνικού Θεάτρου, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Ορχήστρας της ΕΡΤ σε ολόκληρη την Περιφέρεια.
«Η Τελετή Αφής της Φλόγας, την ερχόμενοι άνοιξη, είναι ένα γεγονός εξωστρέφειας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω προβολής της χώρας και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε κάθε γωνιά του κόσμου. Στόχος μας είναι να μάθουν όλοι για την Αρχαία Ολυμπία, τα ιδεώδη και τον πολιτισμό μας» σημείωσε ο κ. Κατσιφάρας.
Επιπλέον, συζητήθηκε το θέμα των μουσείων, όσον αφορά το ωράριο και γενικότερα τη λειτουργία των χώρων με τον Περιφερειάρχη να επικεντρώνεται σους αρχαιολογικούς χώρους του Επικούρειου Απόλλωνα και την Αρχαία Ολυμπία στην Ηλεία και τη συμβολή τους σε σχέση με την ενίσχυση του τουρισμού και της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Κατακόλου, ώστε να αξιοποιηθεί καλύτερα και αποτελεσματικότερα ο πολιτιστικός θησαυρός της Περιφέρειας.
Στη συνέχεια ο Απ. Κατσιφάρας ενημέρωσε για τα έργα που υλοποιήθηκαν ή ολοκληρώνονται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της τρέχουσας περιόδου, όπως η ανάδειξη και συντήρηση του Κάστρου Χλεμούτσι, την αποκατάσταση των ζημιών στον Ιερό Ναό Παντανάσσης και την ανάδειξη των Αρχαιολογικών Χώρων Πλευρώνας και Οινιάδων, η συντήρηση στα Μουσεία Πύργου και Θέρμου και άλλων σημαντικών παρεμβάσεων.
Ο Υπουργός κ. Μπαλτάς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το εκτεταμένο πρόγραμμα που έχει γίνει για την ανάδειξη του πολιτισμού στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αποφασίστηκε περαιτέρω συνεργασία για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της νέας Προγραμματικής Περιόδου και τα έργα που θα ενταχθούν για την αναβάθμιση των αρχαιολογικών χώρων σε συνδυασμό με το πενταετές Επιχειρησιακό Σχέδιο της Περιφέρειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου