Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΕΓΑΣ : ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΝΕΟ ΠΝΕΥΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Ο Γιάννης Τέγας, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Δυτικής Ελλάδας με τον συνδυασμό «Δυτική Ελλάδα - Δικαίωμα στην Πρόοδο», συστρατεύεται στο πλευρό του Απόστολου Κατσιφάρα. Θεωρεί μεγάλη πρόκληση τη θέσπιση της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, ενώ, πιστεύει στην κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Μας μιλάει για το νέο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, το πολιτικό στοίχημα για τη Δυτική Ελλάδα, και τους στόχους που έχουν τεθεί.

Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Αιρετός Περιφερειάρχης για πρώτη φορά στη Δυτική Ελλάδα και εσείς υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος. Ποια είναι η άποψη σας για τον θεσμό;
Η χώρα μας χαρακτηρίζεται από ένα συγκεντρωτικό πολιτικό - διοικητικό σύστημα, μέσα στο οποίο οι θεσμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ασκούν περιορισμένο ρόλο στις δημόσιες υποθέσεις. Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, όπως αυτή θα διαμορφωθεί με την καινούργια συνένωση των Δήμων, αποτελεί μία επαναστατική θεσμική αλλαγή του Κράτους, με αρμοδιότητες, πόρους, αλλά και πρωτόγνωρους κανόνες διαφάνειας και εποπτείας της οικονομικής διαχείρισης. Στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση ενσωματώνονται πλέον όλα τα στοιχεία της περιφερειακής ανάπτυξης, της αποκέντρωσης, της λογοδοσίας, της διαφάνειας, της αποτελεσματικότητας και του σεβασμού στο δημόσιο χρήμα. Πιστεύουμε ότι αυτή η νέα διοικητική μεταρρύθμιση και για τους δυο βαθμούς αυτοδιοίκησης, θα αποτελέσει μία τομή στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, σηματοδοτώντας όχι ρητορικά αλλά ουσιαστικά τη νέα μεταπολίτευση.


Κύριε Τέγα, ποιό είναι το Στοίχημα της Αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για τη Δυτική Ελλάδα;
Το πολιτικό στοίχημα για την Αιρετή Περιφέρεια, είναι η απαλλαγή της από την κηδεμονία του αντιπαραγωγικού κράτους, το οποίο δεν μπορεί πλέον να δώσει προτεραιότητα στις τοπικές δυνάμεις για αειφορικής και ισορροπημένη ανάπτυξη.
Με ενωτικό, συλλογικό και αποφασιστικό τρόπο οφείλουμε να δώσουμε το σύνθημα της συνολικής ανασυγκρότησης της Δυτικής Ελλάδος και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις μεγάλες δυνατότητες που παρέχει ο νέος θεσμός της Αιρετής Περιφέρειας. Οφείλουμε όλοι να συνταχθούμε στον κοινό αγώνα για να αναδείξουμε τη Δυτική Ελλάδα ως ένα νέο ισχυρό διοικητικό και οικονομικό κέντρο της χώρας. Οφείλουμε να εναρμονιστούμε στο νέο πνεύμα διοίκησης, ώστε να συμβάλουμε στη δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη σε όλη την Δυτική Ελλάδα, πολλαπλασιάζοντας τα αναπτυξιακά μας πλεονεκτήματα.

Ποιοι είναι οι στόχοι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης για τη Δυτική Ελλάδα;
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση έχει ως πρώτιστο μέλημα και στόχο της, να αμβλύνει τις ανισότητες που παρουσιάζονται στο εσωτερικό της Περιφέρειας μεταξύ των απομακρυσμένων και λιγότερο αναπτυγμένων περιοχών με το μητροπολιτικό κέντρο. Το κέντρο, με τη δυναμική που διαθέτει θα πρέπει να συμβάλλει και αυτό στην ισόρροπη ανάπτυξη της κάθε γωνιάς της Δυτικής Ελλάδας. Αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση και όσο είναι δυνατόν για την αύξηση του αριθμού των θέσεων εργασίας, με ενεργητικές πολιτικές στήριξης της απασχόλησης και στοχευμένα προγράμματα.
Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ως Δυτική πύλη της Ευρώπης ,της κεντρικής Μεσόγειου καθώς και κεντρικός πόλος ανάπτυξης στον άξονα Αδριατικής -Ιονίου ,θα εξελιχτεί σε ατμομηχανή για το σύνολο της ενδοχώρας. Θα είναι ένα πρότυπο ανάπτυξης και παράλληλα η διαμορφώτρια δύναμη μιας κοινωνίας όπου οι νέες μορφές συλλογικότητας θα αποτελούν τη βάση για την ανάδειξη των νέων κοινωνικών σχέσεων.
Οι αρχές που θα διέπουν τη λειτουργία της θα αποτελούν πηγή έμπνευσης για την κοινωνία που θα νοιάζεται και δεν θα αδιαφορεί, μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της κρίσης των ημερών μας.

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΗ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου