Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Αγοράζουμε ελληνικά !

Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα: Η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας!

Αποτελεί πλέον κοινή συνείδηση ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας μας βρίσκονται σε τόσο απελπιστική κατάσταση ώστε προσελκύουν πλέον τους παγκόσμιους καρχαρίες που «μυρίζονται αίμα» και συρρέουν για να μας κατασπαράξουν, απομυζώντας όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από τα σχεδόν άδεια ταμεία μας.
Εμείς καταθέτουμε την δική μας απλή και πρακτική λύση, η οποία δεν είναι δυνατόν (για πολλούς, ευνόητους και απόλυτα κατανοητούς λόγους) να διατυπωθεί από καμιά επίσημη ελληνική αρχή:
Εάν οι μισοί Έλληνες επέλεγαν για τις καθημερινές τους ανάγκες προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα όχι μόνο θα λύναμε το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών προβλημάτων της χώρας μας, αλλά θα εξασφαλίζαμε απασχόληση τόσο για τους Έλληνες όσο και για το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών μεταναστών που φιλοξενούμε στην χώρα μας!
Η απλή αυτή αλήθεια έχει σχέση με τις καθημερινές μας συνήθειες που μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης πρέπει να αλλάξουν αμέσως:
Υπάρχει πλέον εθνική ανάγκη να ευαισθητοποιηθούμε σαν καταναλωτές και να εξετάζουμε σχολαστικά τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουμε από τις αλυσίδες λιανικής. Υπάρχει πλέον εθνική ανάγκη να προτιμάμε τα προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα έστω και αν πρέπει να τα πληρώσουμε ακριβότερα!
Αντίθετα, θεωρούμε μεγάλη επιπολαιότητα (που σήμερα βλάπτει τα μέγιστα την Εθνική μας οικονομία, τον εαυτό μας, την οικογένεια και την κοινωνία μας) την επιλογή προϊόντων που παράγονται στο εξωτερικό και πλημμυρίζουν τα ράφια των αλυσίδων λιανικής.
Αγοράζοντας προϊόντα που εισάγονται έτοιμα στην Ελλάδα προσφέρουμε χρήματα και εργασία σε ξένες οικονομίες, οι περισσότερες από τις οποίες δεν αντιμετωπίζουν τα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα.
Με τις σημερινές κρίσιμες συνθήκες αποτελεί υποχρέωση μας να εξετάζουμε σχολαστικά τις ενδείξεις που υπάρχουν στην ετικέτα των προϊόντων που αγοράζουμε:
Παράγεται στην Ελλάδα, έχει καλώς! Αν μάλιστα πρόκειται για κάτι παραδοσιακό, ακόμα καλύτερα! Και προσοχή: Ας είναι πιο ακριβό! Δεν πειράζει, ένα μεγάλο μέρος της αξίας που θα πληρώσουμε επιστρέφει με πάρα πολλούς τρόπους σε εμάς τους ίδιους!
Εισάγεται έτοιμο από το εξωτερικό, μην το αγοράζετε – και ας είναι φθηνότερο! Βρείτε κάποιο Ελληνικό υποκατάστατο ή έστω κάποιο υποκατάστατο που παράγεται στην Ελλάδα.
Κάνοντας μια δειγματοληπτική έρευνα στις κορυφαίες αλυσίδες λιανικής, μας σηκώθηκε η τρίχα της κεφαλής μας:
Είναι απίστευτο με πόση επιπολαιότητα πλουτίζουμε άλλες χώρες την στιγμή που εμείς κινδυνεύουμε να χρεοκοπήσουμε και είμαστε υποχρεωμένοι να υποστούμε βαρύτατες οικονομικές συνέπειες στο εισόδημα και στην καθημερινή μας ζωή. Τα εισαγόμενα προϊόντα που επιπόλαια αγοράζουμε –ενώ θα μπορούσαμε να τα υποκαταστήσουμε με αντίστοιχα που παράγονται στην Ελλάδα- είναι χιλιάδες!
Δεν είναι φυσικά δυνατόν να απαριθμήσουμε ένα προς ένα τα εισαγόμενα προϊόντα που μπορούμε να υποκαταστήσουμε, αλλά μπορούμε κάλλιστα να δώσουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:
Γιατί άραγε να τρώμε φασολάκια Κίνας, ρεβίθια Τουρκίας, φακές Καναδά, ρύζι Ινδίας, πατάτες Αιγύπτου, φιστίκια Συρίας, μακαρόνια Ιταλίας, σοκολάτες Ελβετίας, Ιταλίας ή Ισπανίας, ζάχαρη από τον Άγιο (;) Μαυρίκιο (και μη χειρότερα!) και χιλιάδες άλλα προϊόντα που αγοράζουμε από τις αλυσίδες λιανικής χωρίς να μπαίνουμε στον κόπο να βλέπουμε που «στέλνουμε» τα λιγοστά χρήματά μας;
Γιατί να αγοράζουμε εισαγόμενα νερά, αναψυκτικά και δεκάδες μπύρες από την Γερμανία, την Αμερική ή το Μεξικό; Χάθηκαν τα αναψυκτικά, τα νερά ή οι μπύρες που παράγονται στην Ελλάδα, με επενδύσεις που έκαναν ακόμα και ξένες (πολυεθνικές ή μη) εταιρίες που απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους στην χώρα μας; (Μην ακούτε φωνές που σας καλούν να μην αγοράζετε προϊόντα πολυεθνικών που παράγονται στην Ελλάδα γιατί όχι μόνο δεν βοηθάτε την εθνική οικονομία αλλά και γιατί κλονίζετε τις προοπτικές ξένων επενδύσεων στην χώρα μας τις οποίες χρειαζόμαστε σαν τον διψασμένο που βρίσκεται στην έρημο).
Γιατί στέλνουμε τα χρήματα μας, στο (δήθεν αυθεντικό) Βαλσαμικό Ιταλίας, λες και το περίφημο Βαλσαμικό Παπαδημητρίου δεν είναι και καλύτερο και φθηνότερο;
Γιατί πληρώνουμε χρήματα για να αγοράσουμε εισαγόμενα κρασιά από την Χιλή, την Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία (και δεκάδες άλλες χώρες του κόσμου) όταν έχουμε πλούσια εγχώρια παραγωγή και μια παράδοση που χάνεται στα βάθη των αιώνων;
Γιατί να αγοράζουμε επιπόλαια εισαγόμενα τυριά και γαλακτοκομικά, όταν η δική μας γαλακτοβιομηχανία προσφέρει εξαιρετικά προϊόντα που τα ζηλεύουν ακόμα και οι ξένοι;
Γιατί (όσοι έχουν την κακή συνήθεια του καπνίσματος) να αγοράζουν εισαγόμενα τσιγάρα – χάθηκαν οι ελληνικές καπνοβιομηχανίες που είναι και φθηνότερες;
Ακόμα και τους ηλιόσπορους τους εισάγουμε από την Αμερική (εμείς που έχουμε την μεγαλύτερη ηλιοφάνεια της Ευρώπης), ακόμα και το χαμομήλι που αγοράζουμε από τις αλυσίδες λιανικής είναι εισαγόμενο (αν είναι δυνατόν!), ακόμα και το φαγητό που δίνουμε στα ζώα μας (ζωοτροφές) εισάγεται από την Ολλανδία! Είμαστε ή όχι άξιοι της τύχης μας;
Ας μην προβληματιζόμαστε λοιπόν, ας μην διαμαρτυρόμαστε με διάφορα συλλαλητήρια του «πάμε» και του «ερχόμαστε» που επιβάλλουν οι διάφοροι επαγγελματίες εργατοπατέρες, αλλά ας στρωθούμε σοβαρά στα πρακτικά, απαραίτητα και στοιχειώδη που μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων μας – είναι στο δικό μας χέρι!
Αφού σήμερα δεχόμαστε μια μαζική επίθεση από επικίνδυνους μεγαλοαπατεώνες (μπροστά στους οποίους ακόμα και η Μαφία μοιάζει με ερασιτεχνική παρέα μικροκλεφτών) ας χρησιμοποιήσουμε τα «όπλα» που έχει ο κάθε ένας από εμάς υπερασπίζοντας με τον δικό μας τρόπο την χώρα μας, την οικογένεια μας και τον ίδιο μας τον εαυτό!
Για προϊόντα που δεν παράγουμε καθόλου ή δεν παράγουμε αρκετά για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες μας, ας επιλέγουμε προϊόντα χωρών (όπως π.χ. η Γαλλία) που μας υποστήριξαν ή μας υποστηρίζουν σε δύσκολες στιγμές.
Συμπέρασμα: Προτιμάτε με επιμονή προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα γιατί είναι η πιο απλή και πρακτική λύση στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας!
Συμβουλέψτε τους οικονομικούς μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα να αγοράζουν μόνο προϊόντα που παράγονται στην Ελλάδα γιατί με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουν, μαζί με την δική μας, και την δική τους μόνιμη απασχόληση!
Ας ενεργοποιηθούμε λοιπόν! Ας δραστηριοποιηθούμε αμέσως και ας διαδώσουμε το μήνυμα αυτό σε όσο το δυνατόν περισσότερους συμπολίτες μας!

Λεωνίδας Κουμάκης *
8 Μαρτίου 2010 /k1056
kb@kbanalysis.com
*Ο Λεωνίδας Κουμάκης, γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επί τρεις δεκαετίες, με την ιδιότητα του Διευθυντού Εξαγωγών Ελληνικής Οινοβιομηχανίας, ταξίδευσε στις 4 από τις 5 ηπείρους του πλανήτη μας, δημιουργώντας ένα εκτεταμένο δίκτυο διανομής σε 32 χώρες. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Το Θαύμα-Μια πραγματική ιστορία» (1992, η τέταρτη έκδοση το 2008) και «Ματιές στις ρίζες του Ελληνισμού» (1997).
Ένα ακόμη σχόλιο που "αλιεύσαμε" στο διαδίκτυο, δυστυχώς χωρίς την υπογραφή του συντάκτη του. Επειδή όμως είναι αξιολογότατο, το παραθέτουμε.
Τελευταία κυκλοφόρησαν πολλά μηνύματα που αναφέρουν: «στηρίξτε τα Ελληνικά προϊόντα, αγοράστε μόνο αυτά για να ενισχυθούν οι έλληνες παραγωγοί και επιχειρήσεις…να μείνουν τα χρήματα στην Ελλάδα…κ.λ.π.».

Επειδή γίνεται μεγάλη παραπληροφόρηση σκόπιμη ή όχι για το ποια είναι ελληνικά προϊόντα σημειώνω τα εξής:

1.Δεν αρκεί να έχει το barcode τον αρχικό αριθμό 520, και η Coca Cola έχει τον ίδιο αφού το....
εργοστάσιο έχει έδρα την Ελλάδα.
2. Αν θέλετε να αγοράσετε ελληνικά προϊόντα επισκεφτείτε, τα πάρα πολλά πλέον, καταστήματα(delicatessen) με παραδοσιακά προϊόντα. Εκεί θα βρείτε προϊόντα από όλη την Ελλάδα, από απλούς παραγωγούς, γυναικείους συνεταιρισμούς κ.λ.π.
3. Επισκεφτείτε το site http://ebloko.gr/, κάντε τον κόπο και ψάξτε, έχει πολλές επιλογές και σε καλές τιμές, απ’ ευθείας από τους παραγωγούς στην πόρτα του σπιτιού σου.

Αναφέρω ενδεικτικά ορισμένα προϊόντα που επιλέγω, το κάνω συνειδητά.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΜΠΥΡΕΣ

1. «ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΑ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΕΙΡΑΙΑΣ
2. «ΡΕΘΥΜΝΙΑΚΗ ΖΥΘΟΠΟΙΑ’ ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟ
3. «SEPTEM» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΥΒΟΙΑ
4. «ΧΑΡΜΑ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΑΝΙΑ
5. «ΒΕΡΓΙΝΑ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗ
6. «FIX” ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΥΒΟΙΑ
7. «CRAFT ΜΙΚΡΟΖΥΘΟΠΟΙΑ» ΠΑΙΑΝΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
8. «ZEOΣ», «ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑ
9. «GENESIS»ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΥΒΟΙΑ
10. «ΝΕΔΑ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
11. «CORFU BEER” ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑ
12. «MAGNUS» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΟΔΟΣ
13. «Β 29» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΟΧΙ Η ΜΥΘΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ, ΠΟΥΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ…

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΑ

1. «ΛΟΥΞ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΤΡΑ
2. «ΤΕΜΕΝΙΑ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΑΝΙΑ
3. «DROSIA» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΟΔΟΣ
4. «ΕΣΠΕΡΙΑ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
5. «ΕΨΑ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΟΛΟΣ
6. «ΓΕΡΑΝΙ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΧΑΝΙΑ
7. «NECTAR ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΕΡΡΕΣ
8. «ΒΑΠ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΟΔΟΣ
9. «ΑΓΝΗ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ
10. «ΖΑΡΓΙΑΝΑΚΗ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΗΤΕΙΑ
11. «ΦΗΜΗ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
12. «ΚΛΙΑΦΑ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΡΙΚΑΛΑ
13. «ΔΡΟΣΗ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΣΕΡΡΩΝ
14. «ΤΕΝΕΔΙΟΣ» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΑΟΥΣΑ ΗΜΑΘΙΑΣ
15. «FRUTOP» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
16. «SPARKY» ΤΟΠΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ

Τέλος θέλω να σημειώσω τα εξής:

Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία από κανέναν ότι προτιμώ να αγοράζω ξένα προϊόντα γιατί είναι πιο φθηνά, πιο καλά κ.λ.π., να πάνε όλοι στον διάολο και να μην γυρίσουν.

Η πλύση εγκεφάλου που μας έκαναν όλες αυτές τις δεκαετίες μας έφθασαν στο σημείο να έχουμε αποκηρύξει το κρασί, το τσίπουρο, τη ρακή, το ούζο και να πίνουμε μανιωδώς ουίσκι. Είναι δυνατόν? Ήρθε ο καιρός αυτό να αλλάξει…

Από δω και στο εξής:

-Θα πίνουμε ελληνικά κρασιά, ελληνικές μπύρες, κ.λ.π.

-Θα τρώμε ελληνικά τυριά. Δοκιμάστε Ρομανό Αμαλιάδος και θα ξεχάσετε το πεκορίνο.

-Θα τρώμε προσούτο Καρπενησίου και τα «Πάρμας» θα σαπίζουν στη γυάλα του ψυγείου

-Θα τρώμε ταλαγάνι Μεσσηνίας, ποιο χαλούμι τώρα?

-Κρόκος Κοζάνης, τι να πει κανείς…

-Μαστίχα Χίου…

-Όποιος καπνίζει ας ψάξει να βρει τα μοναδικά χειροποίητα πούρα Ποταμιάς Ελασσόνας

-Ψάξτε την εταιρεία «Ήλιος» από τους Γαλατάδες Πέλλας, που εξάγει στην Γερμανία τόνους ελληνικό σπαράγγι και εμείς δεν το έχουμε δοκιμάσει. Ενδεικτικά σας αναφέρω στα σουπερμάρκετ βλέπεις εισαγωγής από το Περού να κάνουν 7-8 Ευρώ το κιλό και τα ελληνικά με 4 Ευρώ είναι στην πόρτα σου.

-Σταματήστε να αγοράζετε λάδι ιταλικών εταιρειών από τα ράφια. Κάντε το κόπο όσοι δεν ζείτε κοντά σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές να πάτε στο πλησιέστερο ελαιοτριβείο και να αγοράσετε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο σε δοχεία των 16-17 Kgr με την μισή τιμή.

-Τελευταία ανακάλυψα την Ελληνική εταιρεία ΜΕΓΑ. Το όνομα δεν λέει πολλά αλλά τα προϊόντα της τα βλέπουμε και τα προσπερνάμε. Όποιος έχει μωρά από εδώ και στο εξής θα αγοράζει από την «μοναδική βιομηχανία ελληνικών κεφαλαίων στον τομέα παραγωγής επώνυμων προϊόντων ατομικής υγιεινής», πάνες, μωρομάνηλα κ.λ.π. Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?

-Τι να πούμε για τα γλυκά του κουταλιού, μαρμελάδες, μέλια ψάξτε τους γυναικείους συνεταιρισμούς της χώρας και δοκιμάστε…

Όσο ζητάμε τα ελληνικά προϊόντα τόσο θα αντέξουν το ανελέητο πόλεμο που γίνεται από τα καρτελ.. διαβάστε τον πόλεμο που δέχθηκε η μπύρα Βεργίνα, από την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και θα καταλάβετε γιατί μιλάω…

Όσο αγοράζουμε τα ελληνικά προϊόντα, δυναμώνουμε εμείς, η χώρα μας…
http://www.pamet.gr/oikonomia%20anaptyxi.php

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου