Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Η κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η δημόσια εκπαίδευση είναι πρωτοφανής και  απαράδεκτη. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ φέρει βαρύτατες ευθύνες για την υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Χιλιάδες χαμένες ώρες λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών, δραστική μείωση των προσλήψεων των αναπληρωτών και μηδενικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών συνθέτουν ένα ιδιαίτερα αρνητικό τοπίο.
Αποτέλεσμα των παραπάνω σε συνδυασμό με τη δραστική περικοπή των κονδυλίων για τις λειτουργικές και επισκευαστικές δαπάνες των σχολείων είναι το γεγονός ότι η φτωχοποιημένη από τις μνημονιακές πολιτικές οικογένεια πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην άδεια πλέον τσέπη και να χρηματοδοτήσει την υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών της.
Παράλληλα η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, επιχειρεί να τρομοκρατήσει τους εκπαιδευτικούς και να αποσαρθρώσει τα εργασιακά δικαιώματά τους με τη διαθεσιμότητα, την ελαχιστοποίηση των διορισμών, την αύξηση του ωραρίου και τις προσλήψεις εξαθλιωμένων μισθολογικά εκπαιδευτικών (οι οποίοι αμείβονται με ποσά που αντιστοιχούν κάτω από το όριο της φτώχεια, ακόμη και με 430 ευρώ! μέσω των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας). Τιμωρεί με σαδιστικό τρόπο τους εκπαιδευτικούς, ξεπερνώντας σε αναλγησία κάθε προηγούμενη πολιτική ηγεσία, εφαρμόζοντας μέτρα που δεν έχουν  κανένα δημοσιονομικό όφελος, όπως η ουσιαστική κατάργηση των αποσπάσεων, διαλύοντας κυριολεκτικά χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών.
Η αντιεκπαιδευτική και αυταρχική πολιτική δε σταματάει όμως εδώ, αφού μια απλή υπουργική απόφαση είναι αρκετή ώστε να καταργούνται κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών και να πλήττονται οικονομικά χιλιάδες συνάδελφοί μας (πχ κατάργηση νόμιμων υπερωριών όπως των προϊσταμένων ολιγοθέσιων σχολείων).
Στο χώρο της ειδικής και της προσχολικής αγωγής οι παλινωδίες και η έλλειψη προγραμματισμού, ακόμη και σε τοπικό επίπεδο, είχαν ως αποτέλεσμα την αναποτελεσματική κατανομή του εκπαιδευτικού προσωπικού και οδήγησαν σε κατάρρευση το σύστημα προσλήψεων και στο μηδενισμό των διορισμών αναπληρωτών ειδικής αγωγής σε ορισμένους νομούς.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ και τις τοπικές διοικητικές δομές της εκπαίδευσης:
ü  Να προχωρήσουν άμεσα σε προσλήψεις έτσι ώστε να καλυφτούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών  τόσο στη γενική όσο και την ειδική αγωγή.
ü  Να διοριστούν άμεσα οι αναπληρωτές ειδικής αγωγής και να αποκατασταθούν οι συνάδελφοι αναπληρωτές οι οποίοι τοποθετήθηκαν σε σχολεία εκτός ΠΥΣΠΕ λόγω των μηδενικών προσλήψεων στο νομό.
ü  Να καλυφθούν άμεσα οι κενές θέσεις στα νηπιαγωγεία του νομού.
ü  Να αποδοθούν άμεσα οι παράνομα παρακρατηθείσες υπερωρίες των εκπαιδευτικών των ολιγοθέσιων σχολείων.
ü  Να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις αποσπάσεων των συναδέλφων.
ü  Να σταματήσει τώρα η υποχρηματοδότηση και υποβάθμιση του δημόσιου σχολείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου