Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο SECOVIA


Ως ένα κοινόχρηστο αγαθό, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, βλέπει η διεθνής κοινότητα το υπολογιστικό νέφος (cloud computing) που είναι μια προσέγγιση στην παροχή υπολογιστικών πόρων με την ευρύτερη έννοια του όρου που αφορά σε υπολογιστική ισχύ, υποδομές, εφαρμογές, και διαδικτυακές λειτουργίες μέσω του Internet.

Την αναγκαιότητα αυτή διείδε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (με φορέα υλοποίησης το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης), η οποία συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Έργο SECOVIA, (www.secovia.eu) που αφορά στις νέες αυτές τεχνολογίες του υπολογιστικού νέφους, μαζί με άλλους 17 εταίρους από την περιοχή της Νοτιανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε την προηγουμένη Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 ενημερωτική ημερίδα στο Επιμελητήριο Αχαΐας με θέμα «Από κοινού αναπτυγμένες προηγμένες εικονικές λύσεις προσβασιμότητας για τη στήριξη δημόσιων υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη», με τη συμμετοχή εκπροσώπων δημόσιων κυρίως φορέων και οργανισμών.

Ο συντονισμός της ημερίδας έγινε από τον Διευθυντή του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Χρήστο Τζομάκα. Στην ημερίδα παρουσιάστηκε αρχικά το έργο SECOVIA από τον Πέτρο Γανό, σύμβουλο του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και μέλος της συντονιστικής  επιτροπής του έργου SECOVIA, καθώς και οι στόχοι και τα αναμενόμενα αποτελέσματά του για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν κεντρικές πρωτοβουλίες σχετικά με το υπολογιστικό νέφος από τον Ηλία Καστρίτη, στέλεχος της Μονάδας Β’ της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», που αναφέρθηκε στις ενέργειες που έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται στην Ελλάδα από το 2011 και τη σημασία που δείχνει η Πολιτεία για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του υπολογιστικού νέφους.
Ακολούθως o Πέτρος Τσώνης, αναπληρωτής Διευθυντής έργων Πληροφορικής της «Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ», αναφέρθηκε στο έργο «G-Cloud», το οποίο έχει ως αντικείμενο τον σχεδιασμό, υλοποίηση και θέση σε πλήρη λειτουργία δύο Κεντρικών Υπολογιστικών Κέντρων για την παροχή υπολογιστικής και αποθηκευτικής ισχύος στη Δημόσια Διοίκηση.

Ο Νεκτάριος Κοζύρης, αναπληρωτής καθηγητής ΕΜΠ και αναπληρωτής πρόεδρος ΕΔΕΤ Α.Ε., αναφέρθηκε στη δημόσια υπηρεσία cloud του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), την υπηρεσία ΟΚΕΑΝΟS, που παρέχει όχι μόνο φιλοξενία αρχείων, αλλά και ολόκληρα εικονικά μηχανήματα και δίκτυα και βρίσκεται σε λειτουργία με αρκετά μεγάλο αριθμό χρηστών, ενώ ο Θοδωρής Στρατιώτης, συνεργάτης του Ινστιτούτου Πληροφοριακών Συστημάτων του Ε.Κ. «Αθηνά»,  που συμμετέχει μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος ως εταίρος στο έργο SECOVIA, αναφέρθηκε στις μελέτες του έργου SECOVIA που αποσκοπούν, εκτός των άλλων, στην αποτίμηση της τρέχουσας κατάστασης αναφορικά με τις σχετικές με την εικονική προσβασιμότητα ανάγκες, υποδομές και υπηρεσίες.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών Σταύρος Κουμπιάς, ως μέλος της Επιτροπής Έρευνας, Καινοτομίας και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίηση του που η Περιφέρεια συμμετέχει σε αυτό το έργο, ένα από τα πιο καινοτόμα έργα που μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα και το οποίο ενδιαφέρει πολύ και την πανεπιστημιακή κοινότητα.

Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις που αφορούσαν κυρίως την ασφάλεια των δεδομένων και τις δυνατότητες αξιοποίησης των τεχνολογιών υπολογιστικού νέφους από το δημόσιο τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου