Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014

Δελτίο τύπου της Νίκης Φούντα για τις έρευνες υδρογονανθράκων


Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
Δημοκρατική Αριστερά
23.5.2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Απαιτείται τώρα ενημέρωση και διαφάνεια για τις έρευνες υδρογονανθράκων
σε  Αιτωλοακαρνανία, Άρτα-Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησο


Η συζήτηση για την αναγκαιότητα των ερευνών για τους υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια έχει ανοίξει εδώ και καιρό. Τα βήματα που έχουν γίνει στην έρευνα στο θαλάσσιο Δυτικό τμήμα είναι αρκετά σημαντικά και η διαδικασία φαίνεται να εξελίσσεται κατ’ευχήν. Ακριβώς, όμως, επειδή το στοίχημα για την χώρα μας -και την μετατροπή της σε ενεργειακή δύναμη της Ευρώπης- είναι τεράστιο, η ελληνική Πολιτεία οφείλει να ενημερώνει τους πολίτες σε βάθος για κάθε διαδικασία που είναι σε εξέλιξη, εκπονώντας ταυτόχρονα τις απαραίτητες περιβαλλοντικές μελέτες.

Ενημερωθήκαμε πρόσφατα, ότι το Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής έκανε δεκτή την εισήγηση της Διεύθυνσης Πετρελαϊκής Πολιτικής για την αποδοχή αιτήσεων ενδιαφέροντος που είχε καταθέσει στα μέσα Απριλίου η εταιρία ENEL TRADE SpA για την παραχώρηση δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε τρεις χερσαίες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και συγκεκριμένα στη χερσαία περιοχή «Αιτωλοακαρνανία», στη χερσαία περιοχή «Βορειοδυτική Πελοπόννησος», καθώς και στη χερσαία περιοχή «Άρτα–Πρέβεζα». Έτσι, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, το Ελληνικό Δημόσιο, μετά τον καθορισμό των ακριβών συντεταγμένων, θα απευθύνει Διεθνή Δημόσια Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την παραχώρηση Δικαιώματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων στις τρεις αυτές χερσαίες περιοχές.

Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι τόσο η χερσαία περιοχή «Αιτωλοακαρνανία» όσο και η «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» είχαν αποτελέσει αντικείμενο παραχώρησης για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στον πρώτο γύρο παραχωρήσεων που διενεργήθηκε από τη Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίων-'Ερευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων (ΔΕΠ-ΕΚΥ) την περίοδο 1995-1996. Επιπλέον τμήματα της χερσαίας περιοχής «Άρτα-Πρέβεζα» είχαν παραχωρηθεί παλαιότερα σε ΔΕΠ και ΔΕΠ-ΕΚΥ.

Η πιθανότητα ύπαρξης ενεργών πετρελαϊκών συστημάτων με δυναμικότητα στην χερσαία Δυτική Ελλάδα είναι εξαιρετικά σημαντική για την οικονομία της περιοχής, αλλά και της χώρας. Ωστόσο, απαιτείται απόλυτη διαφάνεια σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, καθώς και η ευρύτερη δυνατή ενημέρωση για τις σχετικές ενδείξεις, καταγραφές, εκθέσεις και έρευνες.

Για το λόγο αυτό, η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, με κοινοβουλευτική της παρέμβαση προς το αρμόδιο Υπουργείο ζητά διευκρινίσεις τόσο για την αποδοχή των τριών αιτήσεων ενδιαφέροντος της ENEL TRADE SpA, όσο και για την εξέλιξη των παλαιότερων ερευνών των ΔΕΠ, ΔΕΠ-ΕΚΥ και των λοιπών εταιρειών που είχαν κατά καιρούς λάβει επισήμως παραχωρήσεις στη Δυτική Ελλάδα.

Το ζήτημα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και θεωρούμε σκόπιμο να υπάρξει σχετική ενημέρωση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, από τον Υπουργό αλλά και από τους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία.

Δηλώνουμε τέλος, ότι θα εξαντλήσουμε όλα τα μέσα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προκειμένου να είμαστε βέβαιοι για την ορθότητα όλων των διαδικασιών, την τήρηση της νομιμότητας, αλλά και την ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Φούντα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου