Δευτέρα 1 Οκτωβρίου 2012

Επιστολή Γ.Βαρεμένου για το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.


«Η εκπαίδευση δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ένα ‘’δημοσιονομικό βαρίδι’’, ως ‘’λίπος’’ που πρέπει να καεί στο βωμό της εσωτερικής υποτίμησης», τονίζει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, σε επιστολή του προς τον δήμαρχο και τους φορείς του Αγρινίου σχετικά με το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Και προσθέτει ότι «στις σημερινές συνθήκες, η παιδεία, η έρευνα και ο πολιτισμός αποτελούν προϋποθέσεις για την έξοδο από τη βαθιά και παρατεταμένη κρίση. Είναι θεμελιώδη στοιχεία του νέου προτύπου ανάπτυξης που έχει ανάγκη η χώρα και, με την έννοια αυτή, πρέπει να αντιμετωπισθούν ως απόλυτη προτεραιότητα από την ίδια την κοινωνία».
Ο βουλευτής δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη συνάντηση των φορέων της πόλης που συγκάλεσε ο δήμαρχος την Παρασκευή με θέμα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας, καθώς βρίσκεται στη Γεωργία ως παρατηρητής του ΟΑΣΕ στις εκλογές που γίνονται εκεί. Έθεσε, όμως, υπόψη των παρευρισκομένων τις απόψεις του με επιστολή, στην οποία επισημαίνει τα επίμονα δημοσιεύματα του Τύπου «που εμφανίζουν το υπουργείο Παιδείας να επεξεργάζεται ένα σχέδιο αναδιάταξης των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και των τμημάτων τους, χωρίς καμία αναφορά, όμως, στα κριτήρια και τις διαδικασίες που θα εφαρμοστούν. Μένει κανείς με την εντύπωση ότι βαραίνει αποκλειστικά η επιδίωξη για περιορισμό των δημοσίων δαπανών, που με τρόπο οριζόντιο και χωρίς προοπτική επιβάλλουν οι διεθνείς δανειστές της χώρας».
Υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει η επένδυση στην παιδεία, την έρευνα και τον πολιτισμό για την έξοδο από την κρίση και τη διαμόρφωση ενός νέου προτύπου ανάπτυξης για χώρα, ο βουλευτής παρατηρεί ότι αυτό «ισχύει πολύ περισσότερο για εκείνες τις σχολές και τα τμήματα, που έχουν άμεση αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των περιφερειών της και στις αναπτυξιακές δυνατότητες κάθε τοπικής οικονομίας. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις αυτές, η ανώτατη εκπαίδευση και η έρευνα καλούνται να μεταφέρουν γνώση και καινοτομία στην εθνική και την τοπική οικονομία, ώστε όχι απλώς να αυξήσουν τα μεγέθη τους, αλλά και να εξασφαλίσουν την οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική βιωσιμότητα, που, περισσότερο από ποτέ, είναι αναγκαία για το μέλλον της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω, πρέπει να τοποθετήσουμε και τη συζήτηση για το μέλλον του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, όπως και του ΤΕΙ Μεσολογγίου».
«Προσωπικά», καταλήγει ο Γ. Βαρεμένος, «υποστηρίζω τη θέση που έχουν διατυπώσει οι ομοσπονδίες των καθηγητών πανεπιστημίων και ΤΕΙ, μαζί με την Ένωση Ελλήνων Ερευνητών: Η χώρα έχει ανάγκη από μια συντεταγμένη αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού και ερευνητικού ιστού της, μετά από αξιολόγηση ουσιαστική και με αδιάβλητα επιστημονικά κριτήρια. Γι’ αυτό ακριβώς τα κριτήρια και οι διαδικασίες που θα ισχύσουν, πρέπει να διαμορφωθούν από επιτροπή στην οποία θα εκπροσωπούνται οι καθηγητές και οι ερευνητές, όπως και οι σύνοδοι των πρυτάνεων και των προέδρων του χώρου της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας. Η συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στη λειτουργία των εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, είναι η απαραίτητη εγγύηση ότι η διαδικασία αυτή θα αποβεί τελικά προς όφελος του ακαδημαϊκού και ερευνητικού έργου, της εθνικής οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής μας».     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου