Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

Συμμετοχή του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στις Αντικατοχικές Εκδηλώσεις «Μέρες μνήμης Μόρφου»

Επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε απο 13 έως 15/10/2012, αντιπροσωπεία του Δήμου αποτελούμενη από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Γιάννη Σπανό, τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Αριστείδη Καββάγια, την Αντιδήμαρχο Μαρία Φούντα, τους Δημοτικούς Σύμβουλους Χρήστο Παπανικολάου και Γιώργο Κασσαβέτη και την εκπρόσωπο του Εμπορικού Συλλόγου Μεσολογγίου Κατερίνα Γερασίμου, για να παραστεί στις αντικατοχικές εκδηλώσεις με την ονομασία "ΜΕΡΕΣ ΜΝΗΜΗΣ ΜΟΡΦΟΥ", καθώς και στην καθιερωμένη 32η αντικατοχική πορεία προς τα κατοχικά συρματοπλέγματα που χωρίζουν την κατεχόμενη Μόρφου από την ελεύθερη Κύπρο.
Στις αντικατοχικές  εκδηλώσεις που έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τον Κυπριακό Ελληνισμό, συμμετείχαν και απεύθυναν χαιρετισμό, ο εκπρόσωπος του Πρόεδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκης Ομήρου, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Βουλής Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο Μητροπολίτης Μόρφου κ.κ. Νεόφυτος, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Βασίλης Παπαϊωάννου, η εκπρόσωπος του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας Tereza Viliers, ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας Andrew Dismore, η εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Nicky Sinlckler και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Χάρης Σοφοκλείδης.
Οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις στην προσπάθεια τους να επισκεφτούν το Σαββάτο την κατεχόμενη πόλη της Μόρφου εμποδίστηκαν από τις κατοχικές δυνάμεις των Τούρκων οι οποίοι επιχείρησαν να τοποθετήσουν στο λεωφορείο τούρκο ξεναγό, κάτι που εξόργισε όπως ήταν λογικό όλα τα μέλη της αποστολής. Η συγκεκριμένη πράξη δημιούργησε διπλωματικό επεισόδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και επικρίθηκε έντονα από όλους τους εκπροσώπους των αποστολών που ήταν παρόντες στο περιστατικό.
Το απόγευμα η αντιπροσωπεία του Δήμου συμμετείχε σε σύσκεψη για την προώθηση του κυπριακού ζητήματος, που έγινε μεταξύ Δημάρχων από την Ελλάδα και το εξωτερικό μεταξύ των οποίων οι Δήμοι Καλαβρύτων,  Ερμούπολης,  Ορεστιάδας, Σπάρτης,  Barnet Αγγλίας, Saint-Cyr-syr-Loire Γαλλίας, Schofflisdorf  Ελβετίας.
Τη Δευτέρα 15/10, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Επίτροπο της Προεδρίας της Δημοκρατίας κ. Γιώργο Ιακώβου ο οποίος αναπλήρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Χριστόφια και ο οποίος ενημέρωσε για τη σημερινή εξέλιξη του κυπριακού προβλήματος και τις προοπτικές για την επίλυσή του.

Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, επεσήμανε τους ισχυρούς δεσμούς που συνδέουν το Μεσολόγγι με την μαρτυρική Μόρφου, εξέφρασε τη συμπαράσταση, την υποστήριξη και τη βοήθεια του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου στο δίκαιο αγώνα των Μορφιτών, αναφέρθηκε στις περαιτέρω προοπτικές συνεργασίας που υπάρχουν και ευχήθηκε του χρόνου η εκδήλωση να γίνει στην ελεύθερη πόλη της Μόρφου.
Τα έξοδα της αποστολής επιβάρυναν αποκλειστικά τους συμμετέχοντες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου