Σάββατο 18 Μαΐου 2013

ΕΝΩΣΗ ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ

ΕΝΩΣΗ    ΡΟΥΜΕΛΙΩΤΩΝ   ΝΕΑΣ  ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΚΕΛΑΡΑΚΗ 3, 142 32, ΠΕΡΙΣΣΟΣ, ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ.
ΤΗΛ.  697 904 78 01 email: enosiroumeliotonionias@yahoo.gr ΠΕΡΙΣΣΟΣ, Απρίλιος  2013
                                                          ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 Είμαστε στο ΕΜΕΙΣ  και όχι στο εγώ!!!
 Με τη μεγαλειώδη συμμετοχή εκατοντάδων μελών και φίλων που κυριολεκτικά κατέκλυσαν τόσο τη μεγάλη αίθουσα όσο και τους λοιπούς χώρους του Δημοτικού κινηματογράφου της πόλης μας, πραγματοποιήθηκε η ιστορικού προβληματισμού εκδήλωση της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας την Τρίτη 23 Απριλίου 2013 το απόγευμα.
Κεντρικός θεματικός άξονας της ομιλίας του χαλκέντερου εισηγητή, φιλολόγου κ. Νικολάου Νούλα ήταν η ιστορική ρήση και συνάμα πρό(σ)κληση του στρατηγού της Ρούμελης Ιωάννη Μακρυγιάννη «Είμαστε στο ΕΜΕΙΣ και όχι στο εγώ».
Κατά κοινή ομολογία, ο ομιλητής σε μια άρτια και δυναμικά αρθρωμένη και σπονδυλωτή παρουσίαση απέδειξε περίτρανα πώς το διαχρονικό ΕΜΕΙΣ των Ελλήνων ήταν, είναι και θα είναι αιτία δημιουργίας ενός πανανθρώπινου πολιτισμού. Με μεστά λόγια και λίαν συγκινητική κατάληξη ο συμπατριώτης μας κ. Νούλας μας ταξίδεψε σε όλη την έκταση της ιστορικής παρουσίας του Ελληνισμού, τόσο κατά τα αρχαϊκά χρόνια, όσο και κατά την Ελληνιστική περίοδο, το χιλιόχρονο και φωταυγές Βυζάντιο αλλά και τη μαρτυρικά θυσιαστική νεώτερη περίοδο.
Τη νοητή αυτή πορεία διευκόλυνε αποφασιστικά η άκρως επιτυχημένη παρεμβολή παραδοσιακών ασμάτων και χορών τόσο από το Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού του Ιερού Ναού της Αγίας Αναστασίας Περισσού, υπό τη διεύθυνση του καλλικέλαδου χοράρχη κ. Ευαγγέλου Σαραντίδη αλλά και από τα  αριστοτεχνικά Χορευτικά Τμήματα της Ένωσης Ποντίων Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου «Η ΡΩΜΑΝΙΑ», του Χορευτικού Εργαστηρίου του ΟΠΑΝ Δήμου Νέας Ιωνίας και του Συλλόγου μας.
Καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας κ. Αθανάσιος Ραφτόπουλος, τόνισε μεταξύ άλλων «Το μήνυμα της σημερινής δράσης ίσως βρίσκεται στην σοφή και βαθυστόχαστη βιβλική φράση που βρίσκεται στην Προς Γαλάτας Επιστολή «μικρά ζύμη όλον το φύραμα ζυμοί». Λίγη είναι δηλαδή η ουσία που ενεργεί επάνω στην μεγαλύτερη μάζα και την αλλοιώνει θετικά. Το «λίγο» στην περίπτωσή μας είναι αρκετό να αναδιαμορφώσει το «πολύ» όχι επειδή είναι λίγο αλλά γιατί περιέχει δύναμη και υπόσταση. Είναι η δύναμη της παράδοσης και των παρακαταθηκών που μας εμπιστεύθηκαν οι πρόγονοί μας. Μια δύναμη που τα τελευταία χρόνια σκοπιμότητες και συμπλέγματα κατωτερότητας κατέστησαν κάθε τι το εθνικό και πατριωτικό να αποδομείται και να αποκτά αρνητικό πρόσημο. Είναι η συνέχεια ίσως όσων μίλησαν για συνωστισμούς, για απαξίωση των εθνικών επετείων. Δεν πειράζει όμως, ο Ελληνισμός έρχεται από μακριά για να θολωθεί. Άλλωστε ο στρατηγός της Ρούμελης Μακρυγιάννης επικαιροποιώντας την αποστολική ρήση τονίζει:  Κι αν είμαστε ολίγοι εις το πλήθος του Μπραΐμη, παρηγοριόμαστε μ' ένα τρόπον, ότι η τύχη μας έχει τους Έλληνες πάντοτε ολίγους. Ότι αρχή και τέλος, παλαιόθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά. Και οι ολίγοι αποφασίζουν να πεθάνουν. Κι όταν κάνουν αυτήνη την απόφασιν, λίγες φορές χάνουν και πολλές κερδαίνουν…. ότι τούτην την Πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί και σοφοί και αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι.».Αυτό το χρέος έχουμε, να εγκολπώσουμε στη βιοτή μας το φιλότιμο, την αγάπη για τους συνανθρώπους μας, την προσήλωση στις διαχρονικές αξίες της φυλής μας.»
Ακολούθως ο ομιλητής κυριολεκτικά «καθήλωσε» με τα βιβλιογραφικά και ιστορικά τεκμηριωμένα επιχειρήματά του, το άψογα επιλεγμένο οπτικοακουστικό υλικό του και ανέδειξε την ανάγκη για νηφάλιο ιστορικό προβληματισμό και αναπλαισίωση πολλών εξ όσων συμβαίνουν και σήμερα στην πατρίδα μας. Η αποφώνησή του όμως ήταν αυτή που ενεθάρρυνε όλους μας να δομήσουμε μια αισιόδοξη προοπτική για το αύριο. Με εμφανή συγκίνηση και πάλλοντα λόγο απέδειξε καταχειροκροτούμενος παρατεταμένα πώς «Η ιστορία όμως δεν ανέχεται να πέσει μέσα της το παραμικρό ψέμα, όπως και η τραχεία αρτηρία καθώς δεν θα ανέχονταν να μπει μέσα της το παραμικρό κατά την κατάποση»[1].
Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε στο Δήμο Νέας Ιωνίας για την παραχώρηση της μικροφωνικής και στο χειριστή αυτής  κ. Παναγιώτη Σουτζόγλου, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 19ου Δημοτικού Σχολείου, τον τυπογράφο κ. Μανώλη Καναβά, το Διευθυντή του 3ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας κ. Μιλτιάδη Καναβό για την παραχώρηση του βιντεοπροβολέα, την Ένωση Ποντίων Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου για την ευγενή συμμετοχή τους και ιδιαιτέρως τον Πρόεδρο κ. Στράτο Περσίδη, το Χορευτικό Εργαστήρι του ΟΠΑΝ Δήμου Νέας Ιωνίας, τον Πρόεδρο αυτού κ. Παναγιώτη Κωστάκη, τους χοροδιδασκάλους κ. Μήτση και κα. Ζήβα για την ευγενή συμμετοχή τους, το Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού του Ιερού Ναού της Αγίας Αναστασίας Περισσού, τον Προϊστάμενο π. Χρυσόστομο Πρασσά και το μουσικολογιώτατο χοράρχη κ. Ευάγγελο Σαραντίδη, το Χορευτικό του Σωματείου μας το οποίο αισίως συγκεντρώνει 170 μέλη σε Περισσό και Αλσούπολη, το χοροδιδάσκαλο και πολυτιμότατο συνεργάτη μας κ. Ανδρέα Ατζάμπο που συμμερίζεται το πάθος μας για προσφορά και απογειώνει κάθε εγχείρημά μας  με την πρωτοτυπία και καινοτομία στη σκέψη του. Πάνω από όλα τα μέλη και τους φίλους μας που πιστεύουν σε εμάς και μας αντιδωρίζουν την προσήλωση στην επιτυχία κάθε δράσης μας. Ευχαριστούμε τον υπεύθυνο του Δημοτικού κινηματογράφου ΑΣΤΕΡΑΣ κ. Θεόδωρο Χατζάκη και τη μεγάλη κυρία της πόλης μας που διακριτικά και ανώνυμα πάλι μας στηρίζει διαρκώς στην επιτυχία κάθε δράσης μας.
Όλως ιδιαιτέρως ευγνωμονούμε τον τοπικό τύπο για την αβραμιαία φιλοξενία της αναγγελίας της εκδήλωσης μας.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Κωνσταντίνος Ψαλτάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδος κ. Λάμπρος Τσιτσάνης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας της πόλης μας κ. Φώτιος Τσομπάνογλου, ο επικεφαλής της ΠΑΚ Νέας Ιωνίας και Δημοτικός Σύμβουλος κ. Αριστείδης Χατζησαββίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα. Δέσποινα Θωμαϊδου, κ. Χρήστος Χατζηιωάννου, κ. Μιλτιάδης Καναβός και  κ. Ιωάννης Λαζαρίδης, η κα. Μαίρη Αρώνη, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Στ. Καζαντζίδη, ο κ. Ιωάννης Γεωργαλής Πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Νέας Ιωνίας «Άπειρος Γαία», ο κ. Χρήστος Μακαρώνης, Πρόεδρος του ΠΑ.ΚΕ.ΠΟ, ο κ. Χρήστος Σταθόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Ιωνίας, ο κ. Νικόλαος Καρλιάμπας, Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων «Η Αλληλεγγύη», κ. Χρήστος Γιαννακόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου «Η Καλλιακούδα» Ευρυτανίας, η κα. Τασία Μποκτού, Πρόεδρος του Συλλόγου Σπηλιάς Φωκίδας, ο κ. Ιωάννης Ματσούκας, εκπρόσωπος του Συλλόγου Κρητών Νέας Ιωνίας, ο κ. Στράτος Περσίδης, Πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Νέας Ιωνίας και Ηρακλείου, συνοδευόμενος από κλιμάκιο αυτής, η εκπρόσωπος της Πολιτιστικής Ένωσης Μικρασιατών Η Καππαδοκία, ο κ. Κώστας Τσοπανάκης, Πρόεδρος του Συνδέσμου Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας, η εκπρόσωπος της τοπικής ενημερωτικής ηλεκτρονικής πύλης ΙΟΝΙΑΝΕΤ κα Ευγενία Εμμανουηλίδου. Χαιρετισμό απέστειλε ο τ. Γενικός Γραμματέας του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών κ. Ιωάννης Ψαρογιάννης.  
Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να είναι κοντά μας ας μη διστάσουν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο, 697 904 78 01 ή στο  Email: enosiroumeliotonionias@ yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου