Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

«Ο πόλεμος του Kurukshetra» στο Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων»

Για την προώθηση του πολιτισμού και την παρουσίαση στο κοινό παραγωγών από δημιουργούς διαφορετικής κουλτούρας και καλλιτεχνικής έκφρασης, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, στα πλαίσια του Διασυνοριακού Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Ιταλία 2007-2013» συμμετέχει σε έργα που στοχεύουν στην πολιτιστική ανάπτυξη και την υποστήριξη του θεατρικού τομέα, όπως το La Bottega II και το Talking Lands.
Μετά την επιτυχημένη παράσταση Πάτρα-Μπάρι που ανέβηκε πριν λίγες εβδομάδες από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και είχε την ευκαιρία να την παρακολουθήσει το κοινό με ελεύθερη είσοδο, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ως επικεφαλής του συγχρηματοδοτούμενου έργου La Bottega delle VociCentro di Produzione Teatrale II, φιλοξενεί στο Θέατρο Απόλλων τη θεατρική παράσταση «Ο Πόλεμος του Kurukshetra», μία συμπαραγωγή των θεάτρων L’Uovo Teatro Stabile d’Innovazione de L’Aquila, Fondazione ‘Città del Teatro’ Teatro Stabile delle Marche, Fattore K. και συντονιστή το Δημοτικό Θέατρο της Απουλίας.
Η ιταλική αυτή παραγωγή είναι βασισμένη στο μεγαλύτερο έπος του κόσμου, το ινδικό Μαχαμπαράτα σε σκηνοθεσία του Giorgio Barberio Corsetti και κείμενα του Francesco Niccolini.Το Mahābhārata αποτελεί το βασικό κείμενο του ινδουισμού και "Ο πόλεμος του Kurukshetra» διηγείται μία από τις αμέτρητες ιστορίες που περιγράφονται μέσα στο αρχαίο αυτό κείμενο. Είναι η ιστορία όλων των ιστοριών, όπως ο χαρακτηριστικά αναφέρει ο σκηνοθέτης Corsetti, « ...ο,τι είναι εδώ, μπορούμε να το βρούμε και αλλού, αλλά ό,τι δεν μπορούμε να βρούμε εδώ, δεν υπάρχει πουθενά» (Μαχαμπαράτα, I, 62, 53 αλλά και XVIII, 5,50).
Δέκα ηθοποιοί ενσαρκώνουν στην σκηνή ένα πλήθος χαρακτήρων: άνδρες, θεούς, ήρωες, γιοί θεών, διαβόλους. Τους βλέπουμε να περνάνε μέσα από γεννήσεις, θανάτους, μετενσαρκώσεις, μέσα από μία πλούσια αφήγηση γεμάτη από γεγονότα. Η ιστορία απλή: μία ηγεμονική οικογένεια, δύο αδέρφια, ένα τυφλός βασιλιάς και πολλοί γιοι. Ένας μεγάλος και τραγικός πόλεμος που λαμβάνει χώρα στη μεγάλη πεδιάδα Κουρουκσέτρα και που χάρη στη θυσία των πολεμιστών, η ανθρωπότητα βάζει τις ρίζες της για το μέλλον. Τα ιδιαίτερα σκηνικά και η χρήση σύγχρονων οπτικών μέσων θα κάνουν τους ηθοποιούς μαζί με το κοινό να ζήσουν την εμπειρία της ιστορίας πηγαίνοντας μαζί μέχρι το τέλος της, όπου όλοι θα γνωρίζουν τους χαρακτήρες όπως την ίδια τους τη ζωή (Giorgio Barberio Corsetti, σκηνοθέτης).
Η παράσταση θα ανέβει αύριο Τρίτη 14 Μαΐου στο Θέατρο Απόλλων στις 21:30 (θα υπάρχουν υπότιτλοι στα Ελληνικά).
Η είσοδος είναι ελεύθερη για κοινό (με προηγούμενη τηλεφωνική κράτηση θέσης στο τηλ. 2610 273613, 11.00.-13.00 & 18.00-21.00).
Συνολικά τέσσερα Θέατρα και πέντε Θεατρικές Παραγωγές θα φιλοξενηθούν και στις δυο χώρες παρέμβασης, Ελλάδα και Ιταλία με τον Μάιο και τον Ιούνιο να ακλουθούν οι παραστάσεις ‘Animal Skin’ του Δημοτικού Θεάτρου της Απουλίας, του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας ‘Ασκήσεις Ετοιμότητας’, και του Θεάτρου Τσι Ζακύνθου ‘Αντιγόνη του Μπρεχτ’.
Το έργο La Bottega delle VociCentro di Produzione Teatrale II, στοχεύει στην ενίσχυση της διασυνοριακής πολιτιστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και να αποτελέσει μία ολοκληρωμένη προσπάθεια αποτελεσματικής καταγραφής και προώθησης των θεατρικών και πολιτιστικών δομών και υπηρεσιών των περιοχών παρέμβασης.
Οι φορείς που συνθέτουν το εταιρικό σχήμα του έργου και από κοινού δουλεύουν για την ανάδειξη της πολιτιστικής κουλτούρας και την προαγωγή των συνεργασιών για την κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη είναι: Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Επικεφαλής), ο Συνεταιρισμός Κρατικού Θεάτρου της Απουλίας, η Περιφέρεια Απουλίας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η Περιφέρεια Ηπείρου, το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και το Θέατρο τσι Ζάκυνθος - Αυλαία Τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου