Τρίτη 17 Ιουνίου 2014

Η συνέχιση των έργων εκτροπής του Αχελώου συνιστά θεσμική εκτροπή

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΔΗΜ.ΑΡ.
16.6.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα έκανε σήμερα την εξής δήλωση, σχετικά με δημοσιεύματα περί συνέχισης των έργων εκτροπής του Αχελώου:
Η συνέχιση των έργων εκτροπής του Αχελώου συνιστά θεσμική εκτροπή

«Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε ως αντισυνταγματική την εκτροπή του Αχελώου και το Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων - δια στόματος μάλιστα του ίδιου του Υπουργού Μ. Χρυσοχοΐδη - απεργάζεται, κατά την πάγια τακτική του, συνέχιση των έργων μεταφοράς νερού χρυσώνοντας το χάπι των νομίμως διαφωνούντων – και μάλιστα με το πρόσχημα της περιβαλλοντικής μελέτης. 

Εκτός από την σαφή παραβίαση της απόφασης του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οξύμωρο είναι προφανές: ένα έργο που υποβαθμίζει περιβαλλοντικά την Αιτωλοακαρνανία αλλά και ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα, εμφανίζεται ως "περιβαλλοντικά αναγκαίο", με γνώμονα πελατειακές και μικροπολιτικές πρακτικές, ενάντια σε κάθε ευρωπαϊκή περιβαλλοντική πολιτική. 

Από ποιους εμφανίζεται αυτό; Από αυτούς τους ίδιους πολιτικούς που διαχρονικά έχουν φροντίσει να μην κάνουν τίποτα για την ορθή διαχείριση υδάτων στην Θεσσαλία, που έχουν φροντίσει να μην μιλήσουν για τα εγκλήματα στην άρδευση και που δεν έχουν μπει στον κόπο να κάνουν κανενός είδους σχεδιασμό για περιφερειακά μικρά φράγματα. Αυτοί οι ίδιοι που επέτρεψαν τον "θάνατο" του Πηνειού και που προτάσσουν δεκαετίες τώρα, ως "μάννα εξ ουρανού", το θεόσταλτο νερό από τον Αχελώο λόγω πολιτικής ανικανότητας.

Είναι πρόδηλο ότι με τις ενέργειες αυτές του κ. Χρυσοχοΐδη εντείνονται οι συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού ανάμεσα σε δύο περιοχές της Ελλάδας, με θύμα και πάλι το περιβάλλον και την βιωσιμότητά του.

Θα το επαναλάβουμε για άλλη μία φορά: Οι πρακτικές κατασκευής "φαραωνικών" έργων χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να λαμβάνεται υπόψη επ'ουδενί το φυσικό τοπίο και οι δικές του ανάγκες, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές.

Αντί, λοιπόν, να εφευρίσκονται τρόποι ακύρωσης της απόφασης του ΣτΕ, καλό θα ήταν το Υπουργείο να προσπαθήσει  να κλείσει το ζήτημα με σεβασμό στις δικαστικές αποφάσεις και να εξεταστεί η τύχη του τμήματος των έργων της εκτροπής που, δυστυχώς, αποπερατώθηκαν με δημόσιους πόρους, με υπέρογκα ποσά των Ελλήνων φορολογουμένων. Να αποκοπεί και να συνεχιστεί το τμήμα των έργων που δεν συνιστούν εκτροπή από το σύνολο του σχεδιασμού (Μεσοχώρα) και να ξεχαστεί μια για πάντα το θέμα της εκτροπής μέσω της σήραγγας.

Τέλος, καλό θα ήταν το Υπουργείο επιτέλους να ασχοληθεί, σε συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ, με την φέρουσα υδατική ικανότητα κάθε υδατικού διαμερίσματος και την ορθή διαχείριση των υδάτων σε επίπεδο περιφερειακού σχεδιασμού και μικρών έργων, με γνώμονα την αειφορία. Ορθή διαχείριση  που θα ξεκινά από το κράτος και θα καταλήγει στον κάθε Έλληνα πολίτη. Με ενημέρωση  των αγροτών, διαμόρφωση σαφών κανόνων και έλεγχο της νομιμότητας.

Ο Τομέας Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα παρέμβει καίρια, ώστε να αποτραπεί αυτή η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου