Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

«Στο κόκκινο» η λειτουργία του Νοσοκομείου Αγρινίου

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΔΗΜ.ΑΡ.
19.6.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Εγκαίρως και πολλαπλώς έχουν διατυπωθεί ενστάσεις και διαμαρτυρίες για τις τεράστιες ελλείψεις που παρουσιάζονται σε βασικές Μονάδες του Νοσοκομείου Αγρινίου και ιδιαίτερα στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού και την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το  προσωπικό του νοσοκομείου είναι ελάχιστο και η τύχη  της υγείας των πολιτών φαίνεται πολλές φορές να “κρέμεται από μια κλωστή”. Πολλές φορές έχει γίνει λόγος και για την ανάγκη παράλληλης αξιοποίησης του παλαιού Νοσοκομείου. Ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας Άδωνης Γεωργιάδης είχε ενημερωθεί πολλές φορές για την κατάσταση αυτή και είχε δεσμευθεί για λύση. Οι δεσμεύσεις προφανώς ξεχάστηκαν κατά την πορεία προς τον προαναγγελθέντα ανασχηματισμό…

Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα έχει θέσει σε πολλές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις της το ζήτημα του οργανογράμματος του νέου Νοσοκομείου και έχει ζητήσει  την αναθεώρησή του, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες σε νοσηλευτικό, ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, αλλά και σε κλίνες, δεδομένου ότι το νοσοκομείο καλύπτει μεγάλο εύρος περιοχών.

Τα προβλήματα δυστυχώς όχι απλά δεν λύθηκαν, αλλά καθημερινά διογκώνονται. Σε συναντήσεις που είχε το προηγούμενο διάστημα η βουλευτής με τον Διοικητή του Νοσοκομείου κ. Βλάχο, καθώς και με εκπροσώπους των εργαζομένων του νοσοκομείου, συζητήθηκαν όλες οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν και οι πιέσεις που πρέπει να ασκηθούν κεντρικά. Γιατί η συνολική εικόνα του Νοσοκομείου και οι δυνατότητες παροχής υπηρεσιών καθημερινά απαξιώνονται, καθώς η κατάσταση σε κάποιες Μονάδες του Νοσοκομείου είναι απλά τραγική.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου -η 6η σε δυναμικότητα στην χώρα- εξυπηρετεί  100 αιμοκαθαρόμενους (παρακολουθούνται 300 φάκελοι ασθενών συνολικά, με τους ασθενείς προηγούμενων σταδίων νεφροπάθειας) και σήμερα έχει μείνει ένας μόνο γιατρός για να τους εξυπηρετεί. Ο εν λόγω νεφρολόγος καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καλύψει τις όποιες ανάγκες παρουσιάζονται, σε ένα από τα πιο απαιτητικά τμήματα του νοσοκομείου. Εδώ και τέσσερις μήνες η διοίκηση του Νοσοκομείου αιτήθηκε την προκήρυξη θέσης διευθυντή Νεφρολογίας, αλλά η έκκληση κατά πώς φαίνεται έπεσε στο κενό, ποτέ δεν εξετάστηκε. Πλέον επιβάλλεται να εγκριθεί.

Το ίδιο κρίσιμη και σοβαρή είναι και η κατάσταση που επικρατεί στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου, με τις περισσότερες κλίνες να παραμένουν κλειστές αφού η Μονάδα υποστηρίζεται από μόλις δύο γιατρούς. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Καρδιολογική κλινική η οποία συνεχώς υποβαθμίζεται. Με έγγραφό της η διοίκηση του Νοσοκομείου έχει αιτηθεί την έγκριση προκήρυξης δύο θέσεων επιμελητών Καρδιολογίας, μία επιμελητή Παιδιατρικής και μία ακόμα για τη ΜΕΘ, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά των πρόσφατων αποχωρήσεων. Η προκήρυξη, μολονότι αφορούσε τμήμα μόνο των σημαντικών ελλείψεων, δεν έχει μέχρι τώρα εγκριθεί.

Επιπλέον, λειτουργικά προβλήματα παρουσιάζουν:
·      Η Νευροχειρουργική κλινική - η οποία εξυπηρετείται από μόλις έναν επιμελητή
·      Η Νευρολογική κλινική - η οποία εξυπηρετείται από δύο επιμελητές
·      Στο σημαντικό αυτό νοσοκομείο δεν υπάρχει  πνευμονολογική –γαστρεντερολογική κλινική, καθώς και μονάδα εμφραγμάτων.
Τα παραπάνω πιστοποιούν με τον χειρότερο τρόπο τις ελλείψεις του νέου Νοσοκομείου Αγρινίου. Έτσι, οι  ασθενείς της περιοχής αναγκάζονται να μετακινούνται σε γειτονικά Νοσοκομεία, προκειμένου  να τους παρασχεθεί υγειονομική περίθαλψη.

Την ομαλή λειτουργία του Ιδρύματος δυσχεραίνουν γενικότερα και οι σημαντικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό -170 νοσηλευτές για 230 κρεβάτια- καθώς και οι ελλείψεις σε φαρμακευτικό-υγειονομικό υλικό, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό να βρίσκεται πλέον σε απόγνωση, ενώ παράλληλα οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για τις εφημερίες και τις υπερωρίες που αναγκάζονται να κάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες των πολιτών. Και διερωτάται κανείς: κάτω από αυτές τις συνθήκες, πώς γίνεται να παρέχεται στους πολίτες, με αξιοπρέπεια και σεβασμό, η τόσο σημαντική κοινωνική μέριμνα που αφορά στην υγεία του καθένα;

Να σημειωθεί πως, παράλληλα με τις ελλείψεις, ο προϋπολογισμός του Νοσοκομείου τη φετινή χρονιά είναι μειωμένος σχεδόν στο μισό σε σύγκριση με το 2013, με τα χρήματα να μην επαρκούν καν για την προμήθεια υλικών και φαρμάκων.

Η κ. Φούντα επανέρχεται στο ζήτημα και με κοινοβουλευτική της παρέμβαση, προς τον νέο πλέον Υπουργό Υγείας κ. Βορίδη, ζητά να καλυφθούν κατά προτεραιότητα οι εξειδικευμένες ανάγκες του Νοσοκομείου Αγρινίου και να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η ομαλή λειτουργία της Μονάδας Αιμοκάθαρσης, με την προκήρυξη θέσης Διευθυντή Νεφρολογίας. Επιπλέον, η Βουλευτής ζητά να εγκριθεί και το αίτημα για την προκήρυξη των υπόλοιπων θέσεων, ώστε να συμπληρωθεί επιτέλους - έστω και κατά προσέγγιση -  ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Η κατάσταση πλέον έχει φτάσει στο απροχώρητο. Απειλείται πια ευθέως η ζωή των ασθενών και ο νέος Υπουργός Υγείας οφείλει να δώσει άμεσα λύση.


Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση της κ. Φούντα:  http://nikifounta.gr/cms/uploaded_files/810.pdf

Στους ακόλουθους συνδέσμους μπορείτε να ενημερωθείτε για τις προηγούμενες παρεμβάσεις της Βουλευτού αναφορικά με το Νοσοκομείο Αγρινίου:



Για διευκόλυνσή σας παραθέτουμε και παλαιότερο δελτίο τύπου από τις συναντήσεις που είχε πραγματοποιήσει η κ. Φούντα με τους Διοικητές των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, καθώς και με τους εργαζόμενους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου