Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Νίκη Φούντα, σήμα κινδύνου για το Νοσοκομείο Αγρινίου

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
13.10.2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμα κινδύνου για το Νοσοκομείο Αγρινίου

Η οριακή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Αγρινίου έχει  εξοργίσει τους πολίτες, ασθενείς και εργαζομένους, οι οποίοι μιλούν πλέον ευθέως για αναλγησία από την πλευρά του Υπουργείου Υγείας. Και όσο καλοπροαίρετος και να είναι κανείς, η πραγματικότητα πια έρχεται να τον διαψεύσει. Το ίδιο το  Υπουργείο δείχνει να αδιαφορεί απέναντι στις φωνές που όλο και πληθαίνουν.  Θυμίζουμε πως και η τελευταία παρέμβαση (19-6-2014) της Βουλευτού Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκης Φούντα  που αφορούσε την ελλιπή στελέχωση και τον χαμηλό προϋπολογισμό του νοσοκομείου, δεν απαντήθηκε ποτέ. 

Το τελευταίο διάστημα όμως, η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά: 
  • Η Καρδιολογική Κλινική καλύπτεται από μόλις 2 ιατρούς, τη στιγμή που για τη στοιχειώδη λειτουργία της απαιτούνται τουλάχιστον 4. Μάλιστα, μετά και την πρόσφατη παραίτηση του διευθυντή η κλινική υποχρεώθηκε σε μονοήμερο κλείσιμο, με αποτέλεσμα τα επείγοντα περιστατικά να μεταφέρονται στο Μεσολόγγι.
  • Το ίδιο κρίσιμη και σοβαρή χαρακτηρίζεται η κατάσταση που επικρατεί στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου, αφού αυτή υποστηρίζεται από μόλις 3 ιατρούς, εκ των οποίων μόνο ο 1 έχει ειδικότητα εντατικολογίας. 
  • Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού – η 6η σε δυναμικότητα στην χώρα − διαθέτει μόλις 3 ιατρούς. 
  • Σημαντικές ελλείψεις σε προσωπικό παρουσιάζουν η Νευροχειρουργική και η Νευρολογική Κλινική, καθώς και η Παιδιατρική με 3 μόλις μόνιμους ιατρούς.
  • Την ίδια ώρα στο Νοσοκομείο αυτό, που προοριζόταν θεωρητικά για Τριτοβάθμια Περίθαλψη, δεν υπάρχει Πνευμονολογική και Γαστρεντερολογική Κλινική, ούτε και Μονάδα Εμφραγμάτων. 
  • Τεράστιες ελλείψεις καταγράφονται και στο νοσηλευτικό προσωπικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι σε ολόκληρο τον δεύτερο όροφο του Νοσοκομείου όπου φιλοξενούνται κρίσιμες κλινικές (Παθολογική-Καρδιολογικήή), υπάρχουν 74 αναπτυγμένα κρεβάτια και οι δύο βάρδιες (απογευματινή - βραδινή), καλύπτονται από μόλις τρεις νοσηλευτές. 

Η κ. Φούντα επανέρχεται στο κρίσιμο αυτό ζήτημα, με Επίκαιρη Ερώτηση αυτή τη φορά, ώστε να θέσει απευθείας πλέον τα προβλήματα στον Υπουργό Υγείας Μ. Βορίδη. Στην συζήτηση, που θα διεξαχθεί εκτός απροόπτου την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, ο Υπουργός θα πρέπει να απαντήσει αν προτίθεται να προκηρύξει όσες θέσεις απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου και να δεσμευτεί για τις επόμενες κινήσεις του.

Επιπλέον, θα ζητηθούν διευκρινίσεις για το ζήτημα της μη αξιοποίησης του Παλαιού Νοσοκομείου Αγρινίου, σχεδόν ένα χρόνο μετά την τρίτη κατά σειρά παρέμβαση  για το ίδιο θέμα (12-12-2013) και την σχετική ομιλία στη Βουλή (6-2-2014). Θα αναζητηθούν ευθύνες για το ότι έχει μετατραπεί σε ένα κουφάρι - μαύρη τρύπα στον αστικό ιστό της πόλης και δεν έχει λειτουργήσει εκτονωτικά για την λειτουργία του Νέου Νοσοκομείου, παρέχοντας την απαραίτητη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το Νέο νοσοκομείο θα έπρεπε, σύμφωνα και με τον αρχικό σχεδιασμό, να απασχολείται αποκλειστικά με σοβαρά περιστατικά.

Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από αυτά που θα όφειλαν εν έτει 2014 να θεωρούνται αυτονόητα: δημόσια ευπρεπή και επαρκή φροντίδα υγείας για όλους τους πολίτες, με αξιοπρέπεια και σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή. 

Η Πολιτεία δεν μπορεί να κωφεύει άλλο. Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αγρινίου είναι τουλάχιστον απογοητευτική και απαιτούνται άμεσα λύσεις.


Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Φούντα:

--
Πολιτικό Γραφείο Νίκης Φούντα
Βουλευτής Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Δημοκρατική Αριστερά


Μητροπόλεως 1, Αθήνα, 10557 , 210-3239440210-3709305 , fax 210-3709309
Πλατεία Δημοκρατίας 6, Αγρίνιο, 30100, 26410-24299, fax 26410-23257
Μακαρίου Κύπρου 2, Βόνιτσα, 2643022203, fax 2643022203

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου