Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Νίκη Φούντα Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΔΗΜΑΡ

14.10.2014


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η θαλάσσια μόλυνση στην Πάλαιρο απειλεί το φυσικό περιβάλλον και την οικονομία


Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στην ευρύτερη περιοχή της Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας, καθώς σύμφωνα με πολλές καταγγελίες παρατηρείται εξαιρετικά μεγάλη επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος και του βυθού στον όρμο Παλαίρου – Πογωνιάς. 

Εκτός από την μεγάλη οικολογική απειλή, φαίνεται να  διακυβεύεται η βιωσιμότητα των παράκτιων οικονομιών της εν λόγω περιοχής αλλά και της Λευκάδας, που εξαρτώνται σε μεγάλο  βαθμό από την αειφόρο διαχείριση των υδάτων. Αλιεία και τουρισμός, είναι από τις κύριες δραστηριότητες των κατοίκων.

Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα φέρνει το θέμα στη Βουλή και ζητά από τους συναρμόδιους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εσωτερικών να μεριμνήσουν για την άμεση αντιστροφή της θαλάσσιας μόλυνσης, ώστε να αποτραπούν οι αρνητικές επιπτώσεις.

Η Βουλευτής υπενθυμίζει πως σύμφωνα με την Οδηγία για τη θαλάσσια στρατηγική (2008/56/ΕΚ ), όπως ενσωματώθηκε με τον νόμο 3983/2011, καθιερώθηκε το νομικό πλαίσιο εντός του οποίου τα κράτη μέλη υποχρεούνται  να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να επιτύχουν ή να διατηρήσουν καλή περιβαλλοντική κατάσταση για το θαλάσσιο περιβάλλον το αργότερο έως το έτος 2020. Ταυτόχρονα, τα κράτη – μέλη οφείλουν να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις ή κίνδυνοι για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, τα θαλάσσια οικοσυστήματα, την ανθρώπινη υγεία και τις θεμιτές χρήσεις της θάλασσας.

Βάσει αυτών, οι ερωτώμενοι Υπουργοί οφείλουν να λάβουν άμεσα διοικητικές ενέργειες για την προστασία της εν λόγω θαλάσσιας περιοχής, αλλά και να ενημερώσουν επίσημα για την κατάσταση των υδάτων.

Ζητούνται διευκρινίσεις για το ενδεχόμενο περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από την διάνοιξη του διαύλου της Λευκάδας, καθώς εκφράζονται φόβοι πως δεν έχουν τηρηθεί τα προβλεπόμενα στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Παράλληλα, ζητούμε δεσμεύσεις πως τηρούνται απαρέγκλιτα οι περιβαλλοντικοί όροι στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων που υπάρχουν στην περιοχή. Επειδή ενδεχομένως οι αιτίες της θαλάσσιας μόλυνσης είναι χερσαίες και αφορούν στην έκχυση αποβλήτων-λυμάτων κατευθείαν στη θάλασσα, απαιτούνται συνεχείς έλεγχοι, αλλά και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, ώστε να εκλείψει το φαινόμενο.

Η ευρύτερη περιοχή των Στενών Παλαίρου – Λευκάδας είναι ιδιαίτερα σημαντική, τόσο από περιβαλλοντικής άποψης, όσο και από αλιευτικής και τουριστικής. Πρέπει να θυμόμαστε πάντα πως ο φυσικός μας πλούτος δεν θα είναι ανεξάντλητος, αν δεν διασφαλίσουμε τους όρους για να είναι.

Ελπίζουμε η δυσμενής κατάσταση που έχει διαμορφωθεί να είναι αναστρέψιμη και να μην υπάρξει περαιτέρω κρατική ολιγωρία. 

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Φούντα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου