Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Πότε επιτέλους θα εφαρμοστεί ο νόμος για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων; Και πάλι το ΣτΕ απέναντι στην κρατική ολιγωρία

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
17.10. 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Η μη εφαρμογή του νόμου περί κατεδάφισης αυθαιρέτων, ειδικά στον αιγιαλό, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ανέκδοτο αν δεν ήταν στην πραγματικότητα τραγωδία. Η μη συμμόρφωση -και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση- του ίδιου του Κράτους σε έναν ψηφισμένο νόμο είναι πλέον εγκληματική, ενώ τα πενιχρά στοιχεία κατεδαφίσεων που παρουσιάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είναι τουλάχιστον απογοητευτικά.

Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα έχει ζητήσει επανειλημμένως να εφαρμοστεί επιτέλους ο νόμος και να μην θυσιάζεται η νομιμότητα στο βωμό των διάφορων μικροπολιτικών ή επιχειρηματικών πιέσεων.

Πλέον το ΥΠΕΚΑ οφείλει να λογοδοτήσει και στο Συμβούλιο της Επικρατείας: Με την υπ’ αριθμ. 3354/2014 απόφασή του, το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ κρίνει ως υποχρεωτική −κατ’ αρχήν− την κατεδάφιση των αυθαιρέτων κτισμάτων, μέρος ή το σύνολο των οποίων ανεγείρεται εντός του αιγιαλού, οποτεδήποτε και αν έχει λάβει χώρα η ανέγερσή τους -ακόμη δηλαδή και αν αυτά έχουν ανεγερθεί πριν από την οριοθέτηση του αιγιαλού με διοικητική πράξη.
Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο δεν αφήνει έτσι παρερμηνείες, λειτουργώντας απαγορευτικά απέναντι σε κάθε περαιτέρω αδράνεια.

Με νέα παρέμβασή της η κ. Φούντα επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημα για άμεσες κατεδαφίσεις κατασκευών σε αιγιαλούς, παραλίες, δάση και αρχαιολογικούς χώρους, στο πλαίσιο εφαρμογής της νομιμότητας, τιμωρίας της παρανομίας και πάταξης της αυθαιρεσίας.

Ζητά επιπλέον επικαιροποιημένα στοιχεία για:
  • τις αυθαιρεσίες που έχουν καταγραφεί ανά νομό
  • πόσες κατεδαφίσεις προβλέπεται να γίνουν
  • τα κονδύλια που έχουν εξασφαλισθεί για τις κατεδαφίσεις
  • το επίσημο χρονοδιάγραμμα

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ,  χωρίς μικροπολιτικές αργοπορίες, οφείλει να μεριμνεί για την αποτελεσματική προστασία του αιγιαλού και του θαλασσίου χώρου και φυσικά να ελέγχει και να προνοεί για την απαρέγκλιτη εφαρμογή της νομοθεσίας.

Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν τιμά κανένα μας. Αν και με πρωτοφανή καθυστέρηση, ας αρχίσουν έστω και τώρα οι κατεδαφίσεις παράνομων κτισμάτων σε ολόκληρη την επικράτεια.


Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Φούντα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου