Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Οι δομές που συμβάλουν στην ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου πρέπει να ενισχυθούν και όχι να αποδυναμώνονται

ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας ΔΗΜ.ΑΡ.
24.10.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι δομές που συμβάλουν στην ανάδειξη του αρχαιολογικού μας πλούτου
 πρέπει να ενισχυθούν και όχι να αποδυναμώνονται

Με θλίψη διαπιστώνουμε ότι παρά τον όψιμο ενθουσιασμό της Κυβέρνησης για τις πρόσφατες και ιδιαίτερα σημαντικές αρχαιολογικές αποκαλύψεις -και στον Νομό μας-, δεν αντιμετωπίζεται με τον απαραίτητο σεβασμό η ορθή και επιστημονική διατήρηση της πολιτιστικής και αρχαιολογικής μας κληρονομιάς.

Έτσι λοιπόν, παρά το γεγονός ότι η 22η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων στη Ναύπακτο, με ελάχιστους πόρους, κατάφερνε να ανταπεξέρθει στους τομείς δραστηριοποίησης της, όχι μόνο δεν υπήρξε πρόνοια για την απαραίτητη στελέχωσή της, αλλά μελετάται ήδη συγχώνευση των υπηρεσιών (Εφορεία προϊστορικών, κλασσικών και βυζαντινών αρχαιοτήτων).

Για το λόγο αυτό η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα κατέθεσε ως αναφορά προς τους Υπουργούς Πολιτισμού και Αθλητισμού και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης την επιστολή του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Ναυπάκτου, με την οποία διαμαρτύρονται για την σχεδιαζόμενη συγχώνευση της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με την 26η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, που εδρεύει στο Μεσολόγγι.

Προς επίρρωση των λεγομένων τους τονίζουν:

·         Η 22η Ε.Β.Α. στεγάζεται σε κτίριο του Υπουργείου πολιτισμού, το Αρχοντικό Τζαβέλα, το οποίο αποκαταστάθηκε με έξοδα του ελληνικού δημοσίου. Άρα τα έξοδα στέγασης είναι ελάχιστα και υπάρχουν μόνο τα απαραίτητα λειτουργικά έξοδα ενός γραφείου.
·         Το προσωπικό της, επί το πλείστον κατοικεί στη Ναύπακτο, οπότε η μετακίνησή του στο Μεσολόγγι εκτός από δυσβάστακτη πλέον σε ατομικό επίπεδο δεν θα προσφέρει τίποτε ουσιαστικό στην αποτελεσματικότητα της υπηρεσίας ή στην οικονομία από τις εκτός έδρας υπηρεσιακές μετακινήσεις.
·         Η 22η Ε.Β.Α. διαθέτει και αποθήκες φύλαξης αρχαιοτήτων, εργαστήρια συντήρησης στην Ναύπακτο, για τα οποία δεν γνωρίζουμε την τύχη που θα έχουν εάν συγκεντρωθούν οι υπηρεσίες στο Μεσολόγγι.
·         Ο υπάρχον χώρος στο Μεσολόγγι όπου στεγάζεται σήμερα η εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων είναι ένα σύμπλεγμα παλιών αποθηκών   και κάποια νεότερα μικρά μεταλλικά κτίρια. Οι συνθήκες δεν είναι καλύτερες από το παρακείμενο στρατόπεδο Πεζικού και σίγουρα δεν επαρκούν για να μετεγκατασταθεί και η 22η Ε.Β.Α.

Όπως προκύπτει λοιπόν, η κυβερνητική απόφαση για συγχώνευση των δύο υπηρεσιών έγινε με προχειρότητα. Τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα που έφεραν στο φως οι εργασίες της Ιόνιας Οδού και του άξονα Άκτιο-Αμβρακία, δημιουργούν νέα δεδομένα για την ιστορία της Αιτωλοακαρνανίας και απαιτείται ενίσχυση των Εφορειών και όχι αποδυνάμωσή τους.

Η  διαφύλαξη του αρχαιολογικού μας πλούτου και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων κάθε τόπου δεν μπορούν να είναι αντικείμενο «λογιστικών πειραματισμών» χωρίς μελέτη των ιδιαίτερων συνθηκών ξεχωριστά. Αναμένουμε και θα υποστηρίξουμε έναν συνολικό σχεδιασμό για την διαχείρισή του, που να ανταποκρίνεται παράλληλα στην πραγματικότητα και στις ανάγκες κάθε τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου