Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

Δηλώσεις στο ΔΣ του Δημοτικού Συμβούλου Νίκου Μουρκούση

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ-ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑ ΑΕ
Μεσολόγγι 31/3/16
Πραγματικά χαίρομαι που σήμερα, επιτέλους, για πρώτη φορά γίνεται μία βαθιά συζήτηση και για ενημέρωση σχετικά με την «Μαρίνα Α.Ε.» . Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, κ. πρόεδρε, εμείς σαν παράταξη και κάποιοι άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι έχουμε κάνει ερωτήσεις στο παρελθόν και είχαμε πάρει αόριστη υπόσχεση από το δήμαρχο, ότι θα συζητηθεί θέμα. Επιτέλους ήρθε και γι’αυτό χαίρομαι ιδιαίτερα.
   Στο σημείο αυτό να τονίσω, για να μάθουν όσοι δεν γνωρίζουν, ότι τουλάχιστον εγώ, αλλά και ο κ. Τέγας -δεν ομιλώ εξ ονόματός του- απλώς σαν αιρετά μέλη στη διοίκηση του Δημοτικού  Λιμενικού Ταμείου Μεσολογγίου, ψηφίσαμε υπέρ του να είναι ο κ. Καραπάνος, ο δήμαρχος της πόλης, εκπρόσωπος του Λ.Τ. στη «Μαρίνα ΑΕ». Άρα, εκεί πήγε με την έγκρισή μας, γιατί θέλαμε ο Δήμος επιτέλους να μπει μέσα σ’αυτό το πρόβλημα και να δει τι γίνεται. Μάλιστα -και επικαλούμαι την μαρτυρία των μελών του Λ.Τ. που παραβρίσκονται εδώ απόψε- ο κ. δήμαρχος σε συζήτηση για το τι θα ψηφίσει, είπαμε ότι δεν μπορούμε να τον δεσμεύσουμε τι θα ψηφίσει στην Γενική Συνέλευση, γιατί δεν ξέρουμε τι θα συζητηθεί. Μας είπε όμως ο ίδιος ότι, εγώ θα στηρίξω εκείνον ο οποίος θα βάλει 2 εκατ. ευρώ σε ελληνική τράπεζα, προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση. Και του είπαμε, μπράβο, αυτό να κάνεις. Σαν συνέπεια, στηρίξαμε την προσπάθεια αυτή.
   Όταν ερχόμαστε όμως και λέμε –και ο κ. δήμαρχος το είπε απόψε- ότι κάποιοι εμποδίζουν την ανάπτυξη, αυτό είναι ένα σύνθημα, είναι ένα πυροτέχνημα. Ο ίδιος απόψε μας είπε -και δεν χρειάζεται να επικαλεσθώ έγγραφα- ότι δεν υπάρχει επένδυση, επειδή δεν γίνεται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, γιατί δεν τα βρίσκουν οι δύο μέτοχοι. Το είπε ο ίδιος. Επίσης, είπε ότι δεν μπορούν να γίνουν έργα και δεν έγιναν μέχρι τώρα, λόγω του ότι δεν ήταν σωστή η χωροθέτηση. Άρα, ο ίδιος ομολογεί ότι αν δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα η Μαρίνα και δεν έχει προχωρήσει για αντικειμενικούς λόγους και ανυπέρβλητους, που είναι η διένεξη των μετόχων και η μη ύπαρξη χωροθέτησης. Όλα τα υπόλοιπα περί «συλλόγων», περί «δημοτικών συμβούλων» που εμποδίζουν την ανάπτυξη, είναι όλα «κερασάκι στην τούρτα».
   Στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι να πω -και απευθύνομαι κυρίως στους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους και στους συμπολίτες που παρακολουθούν- ότι έχουμε συγκεκριμένους λόγους που κάναμε την ενέργεια αυτή (εξώδικο) κατά της πρακτικής του δημάρχου, όχι κατά του προσώπου του δημάρχου. Με τον δήμαρχο προσωπικά δεν έχουμε τίποτε. Όμως, τουλάχιστον εγώ, από την στιγμή που τον έστειλα σαν εκπρόσωπο του Δήμου στην Γενική Συνέλευση των μετόχων της Μαρίνας και τη στιγμή που εκείνος απεφάσισε να είναι με τον κ. Μέννεν –καλά έκανε, δικαίωμά του ήταν να το αποφασίσει- και τη στιγμή που ανέλαβε πρόεδρος και μάλιστα σε έμμισθη θέση, από την στιγμή αυτή και μετά, τα γεγονότα πρέπει να έχουν μία συνέπεια.
   Ερωτώ λοιπόν τώρα τον κ. δήμαρχο:
Είναι αλήθεια ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και ο Δήμος, μέχρι τώρα, δεν έχουν πάρει ποτέ μέρισμα από την Μαρίνα;
Το ξέρετε ότι στους ισολογισμούς δηλώνονται έσοδα, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, κέρδη της τάξεως των 700 χιλιάδων ευρώ ετησίως;   
   Δηλαδή, κάποιοι ιδιώτες εισπράττουν 700 χιλ. ευρώ χρησιμοποιώντας το κρηπίδωμα του λιμανιού μας, το χώρο μας, το ζωτικό μας χώρο και δεν δίνουν πεντάρα στο δημοτικό Λιμενικό Ταμείο και στο Δημόσιο;
   Και καλά πριν, δεν τα έδιναν. Εσείς κ. δήμαρχε, που σας βάλαμε εκεί, 10 μήνες τώρα κι αφού υπάρχουν αυτά τα έσοδα, τα δηλώνετε στους ισολογισμούς, θα τους δημοσιεύσετε μεθαύριο, γιατί δεν πήγατε να τα δώσετε; Περιμένατε να σας εγκαλέσω εγώ για να τα δώσετε;
   Επιπλέον, από τη στιγμή που η Μαρίνα δεν έχει άδεια, δουλεύει παράνομα, τα λεφτά αυτά που εισπράττουν οι ιδιώτες επενδυτές, είναι παράνομα. Αυτό το λένε όλοι και είναι   πασιφανές, δεν χωράει καμία αμφιβολία. Και σας ερωτώ λοιπόν, σαν ο τελευταίος πολίτης αυτής της πόλης:
   Μπορεί να λειτουργήσει στο Μεσολόγγι ένα περίπτερο, χωρίς άδεια και χωρίς ταμειακή μηχανή; Γιατί μπορεί να λειτουργήσει μία επένδυση δύο ιδιωτών στο λιμάνι, στην οποίο μάλιστα ελεγκτές, ως εκπρόσωποι του δημοσίου με το 5%, είμαστε εμείς, ο Δήμος; Μπορεί να λειτουργεί χωρίς άδεια και μάλιστα να εισπράττει παράνομα λεφτά, χωρίς παραστατικά και να μην δίνει πεντάρα στο Δήμο και στο δημοτικό Λιμενικό Ταμείο;
   Γι’αυτό το λόγο σας εγκαλώ κ. δήμαρχε, τίποτε άλλο. Σας λέω, τη στιγμή που συναινείτε σαν πρόεδρος της Μαρίνας να λειτουργεί αυτή η επένδυση, να εισπράττει και να μην δίνει στο Δήμο, ταυτόχρονα να παίρνετε μισθό, έχετε σύγκρουση καθηκόντων.
   Και να πάμε ένα βήμα παραπέρα, αγαπητοί φίλοι. Μπήκε, για τους όποιους λόγους, ένα υπέρογκο πρόστιμο από την ΔΟΥ, ένα εκατομμύριο πενήντα χιλ. ευρώ. Ρωτήσαμε τον κ. Βλάχο, ο οποίος είναι παρών: Έχει  ευθύνη το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο για την καταβολή του προστίμου; Όχι μας λέει, δεν έχετε καμία ευθύνη, είναι της Μαρίνας. Και όμως μας παραπλάνησε. Διότι έχει ευθύνη. Το έψαξα, αν δεν τα πληρώσει η Μαρίνα, θα πληρώσει το δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, το 5% του προστίμου. Άρα, εγώ που είμαι αιρετός στο Δ.Λ.Τ. για να προασπίσω τα συμφέροντα των δημοτών, θα πληρώσω πρόστιμο επειδή το θέλουν κάποιοι, χωρίς να εισπράττω ευρώ, χωρίς να παίρνω τα ενοίκια και χωρίς να παίρνω μερίσματα. Δηλαδή θα αναπτύξω την πόλη με το «θα», θα πάρουμε χρήματα, εδώ έχουμε κουκιά μετρημένα.
   Επιπλέον, ερωτηθήκατε κ. δήμαρχε εδώ στο δημοτικό συμβούλιο από την παράταξή μας, από τον κ. Βασιλείου προ μηνών και σας είπε: Υπάρχει ένα πρόστιμο, μήπως έχει ευθύνη ο Δήμος; Και του απαντήσατε, όχι δεν υπάρχει πρόστιμο, μην σας νοιάζει, θα σβύσουν όλα. Εγώ βλέπω ότι μπήκε το πρόστιμο, γνωρίζω ότι η εταιρεία έκανε προσφυγή στο Εφετείο στην Πάτρα και έχει χάσει το πρώτο προσωρινό δικαστήριο, θα γίνει βέβαια το δικαστήριο μετά, δεν μπορώ να προδικάσω την δικαστική απόφαση όπως κανένας από σας, ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Όμως εικάζω σαν δημοτικός σύμβουλος και τελευταίος πολίτης αυτής της πόλης ότι, όταν το εφετείο κατ’αρχήν έχει αρνητική θέση, πιθανότατα θα πει όχι, το πρόστιμο θα μπει. Και τότε, το πρόστιμο αυτό είναι εις βάρος τίνος, ποιος θα το πληρώσει;
   Θα είναι εις βάρος της διοίκησης, του κ. Μέννεν. Προσέξτε, μας είπατε ότι του έχετε εκχωρήσει όλες τις αρμοδιότητες του προέδρου. Καλά κάνατε. Όμως εγώ δεν θα εκχωρούσα ποτέ όλες μου τις αρμοδιότητες, σε έναν μέτοχο που είναι αναξιόπιστος επειδή δεν προχωράει την επένδυση, όχι για άλλο λόγο. Δεύτερον, τον έχουν βρει παράνομο και του έχουν βάλει πρόστιμο –και μακάρι να αθωωθεί ο άνθρωπος, αλλά δεν το βλέπω. Κι εσείς του εκχωρήσατε όλα τα δικαιώματα. Εάν λοιπόν η επένδυση πάει καλά, θα πούμε μπράβο, ο Καραπάνος το πέτυχε, εάν όμως δεν πάει καλά, τι θα πείτε, συγνώμη απέτυχα κι εμείς θα’μαστε θεατές σ’αυτό το έργο επί χρόνια; Και χωρίς να μιλάμε;
   Και στο κάτω κάτω της γραφής, εμείς κ. δήμαρχε ενημέρωση θέλαμε και γι’αυτό σας πιέζαμε τόσο καιρό να φέρετε το θέμα. Εσείς στην προηγούμενη συνεδρίαση του συμβουλίου είπατε θα το συζητήσουμε σε άλλη συνεδρίαση –είναι γραμμένο στα πρακτικά- αλλά δεν δεσμεύομαι πότε. Δηλαδή, συγνώμη, αν εσείς λέτε θα το συζητήσουμε στο διηνεκές, εμείς τι θα κάνουμε, το δικό σας παιγνίδι;
   Είμαστε εδώ να σας ελέγχουμε και να ελέγχουμε και την επένδυση της Μαρίνας. Μπορώ να πω πάρα πολλά. Δεν θέλω όμως να μονοπωλήσω την συζήτηση και θέλω να καταλάβουν οι ωτακουστές, ότι εδώ δεν υπάρχει μια προσωπική αντιπαράθεση Μουρκούση-Καραπάνου. Εγώ τον ψήφισα να πάει στην Μαρίνα, δεν έχω προσωπική αντιπαράθεση, ενημέρωση θέλω.
   Έχει δώσει κάποιες απαντήσεις σήμερα, οι οποίες απαντήσεις όμως, προσέξτε, είναι όλες στα λόγια. Θέλω να δω ισολογισμούς δημοσιευμένους, θέλω να δω να πάρει άδεια λειτουργίας, να γίνουν επενδύσεις. Όλοι μας, φίλοι μου, θέλουμε να γίνει η επένδυση, θέλουμε να πέσουν λεφτά στο Μεσολόγγι. Απλώς δεν το βλέπω να γίνεται τόσα χρόνια τώρα και πολύ φοβάμαι ότι δεν θα γίνει και τώρα. Είναι λόγια, έπεα πτερόεντα.. 
(Απομαγνητοφωνημένο κείμενο)                                 Νίκος Μουρκούσης

ΔΗΛΩΣΗ
Στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

    Δράττομαι της ευκαιρίας της παρούσης συνεδριάσεως, βέβαιος ότι εκφράζω τα αισθήματα της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας, για να καταθέσω την λύπη και απογοήτευσή μου, για τα πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στον δήμο μας και μας δυσφήμισαν  ευρωπαϊκώς. Γεγονότα που αφορούν τον πρώην δήμαρχο και πτέραρχο εν αποστρατεία, Γεώργιο Πρεβεζάνο.
  Λυπούμαι πραγματικά την κατάντια του αντρός είτε έδρασε αυτοβούλως, είτε ενεπλάκη  λόγω αφέλειας, όπως πολλοί  -πιθανά και ο ίδιος-  προσπαθούν τελευταίως να μας πείσουν!
  Δεν ξέρω ποιο από τα δύο είναι τραγικότερο. Να ενεπλάκη ηθελημένα ή να τον ενέπλεξαν κάποιοι, αντιλαμβανόμενοι την αφέλειά του;  Δεν διανοούμαι πως ηγήθηκε του δήμου μας άτομο τέτοιας αφέλειας, όπως δεν μπορώ να διανοηθώ επίσης, πως ο πρώην δήμαρχος, έδρασε αυτοβούλως, αυτός, που τιμήθηκε τόσο από τους Μεσολογγίτες με την ψήφο τους, όσο και από το ελληνικό κράτος  με υψηλό στρατιωτικό αξίωμα.
  Ας αφήσουμε βέβαια την δικαιοσύνη να αποφανθεί αν  τελικά επικράτησε του αντρός η αφέλεια ή η βούληση, κι ας σκεφτούμε όλοι μας και κυρίως οι πρώην συνεργάτες του, αρκετοί εκ των οποίων παρευρίσκονται και μάλιστα κατέχουν θέσεις ευθύνης, τα κριτήρια επιλογής ατόμων, σε ηγετικές θέσεις για την καθοδήγηση του πολύπαθου και δυσφημισμένου δήμου μας, ελέω κόμματος.
  Κλείνοντας, σας θυμίζω το κεντρικό προεκλογικό σύνθημα της παράταξης του κ. Πρεβεζάνου «ήθος-εντιμότητα-εργατικότητα», το οποίο παραπέμπει ευθέως στην ομηρική φράση,  “έπεα πτερόεντα”.
 Μεσολόγγι 31/3/16
Νίκος Μουρκούσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου