Τρίτη 9 Απριλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

Κι ενώ ο εμίρης του Κατάρ κι ο Δήμαρχος Ιθάκης ονειρεύονται τις Εχινάδες τουριστικό θέρετρο, ενώ οι ιχθυοκαλλιεργητές τις ονειρεύονται θαλάσσιες ΒΙΠΕ (βάσει του ειδικού χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες), έρχεται κι η μελέτη περιβαλλοντικών όρων τροποποίησης  λειτουργίας της ΝΑΒΙΠΕ, που φανερώνει πως οι ιδιοκτήτες-τραπεζίτες την ονειρεύονται βιομηχανική περιοχή υψηλής όχλησης, υψηλής επικινδυνότητας και λιμάνι βρόμικης διαμετακόμισης και αποθήκευσης. Όλα αυτά περιγράφονται στην μελέτη που κατέθεσε η Astakos Terminal και προσεχώς θα ζητηθεί η γνωμοδότηση του περιφερειακού συμβουλίου επ΄αυτής.

Η αιτούμενη ένταξη της ΝΑΒΙΠΕ στον ν.3982/11 εκτός της υψηλής όχλησης που θα επιτρέπει, απλοποιεί ή και σε ορισμένες περιπτώσεις καταργεί την διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης των μονάδων. (Πολλές επενδύσεις από βρόμικες έως επικίνδυνες περιφέρονται στα αζήτητα των λιμανιών και των περιοχών της χώρας. Απόδειξη η συνοδός μελέτη του συνδέσμου ελληνικών χημικών βιομηχανιών).

Στην ουσία το δίλημμα που τίθεται είναι:
Θα παραχωρηθεί το δικαίωμα Χωροθέτησης και ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής και του νομού σε μια κάστα επενδυτών οι οποίοι  προορίζουν το Πλατυγιάλι για βιομηχανικό κέντρο υψηλής όχλησης με εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας, που θα απαγορεύουν κάθε άλλη παραγωγική δραστηριότητα στη γύρω περιοχή ή η κοινωνία θα διεκδικήσει για λογαριασμό της το δικαίωμα χωροθέτησης εντάσσοντας το Πλατυγιάλι σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό;
Επειδή αν η συγκεκριμένη τροποποίηση γίνει αποδεκτή η πορεία της ΝΑΒΙΠΕ μπαίνει στον αυτόματο πιλότο του νόμου 3982/11 καλούμε:
-το περιφερειακό συμβούλιο να γνωμοδοτήσει αρνητικά στη μελέτη τροποποίησης,
-τους βουλευτές του νομού και τα πολιτικά κόμματα να πάρουν θέση και να ασκήσουν τη μέγιστη πίεση αποτροπής,
-με συλλογή υπογραφών πολιτών (καλούμε) το δημοτικό συμβούλιο Ξηρομέρου να επαναδιατυπώσει την πάγια θέση για αμιγή διαμετακομιστικό χαρακτήρα του λιμανιού του Πλατυγιαλιού και καθοριστική γνωμοδότηση του δήμου σε κάθε βιομηχανική εγκατάσταση στη ΒΙΠΕ.
Τέλος καλούμε τους πολίτες και τους φορείς του Αστακού, του Ξηρομέρου και του νομού σε αντίσταση στη σχεδιαζόμενη οριστική υποβάθμιση του τόπου και στη δυναμική διατύπωση από μέρους τους ενός εναλλακτικού πλαισίου παραγωγικής ανασυγκρότησης, ποιότητας ζωής και θέσεων εργασίας.
Για άλλη μια φορά το Πλατυγιάλι φέρνει τους πολίτες στο προσκήνιο.

 ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου