Τρίτη 16 Απριλίου 2013

«Let’s do it Greece» – Η Δυτική Ελλάδα τα κατάφερε και προχωρά!ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Δελτίο Τύπου
Οι πολίτες έδωσαν το μήνυμα: Η Δυτική Ελλάδα βροντοφώναξε Lets do it Greece μέσα από δεκάδες δράσεις σε κάθε γωνιά της Περιφέρειάς μας με τους πολίτες να συμβάλλουν και να προσπαθούν για την αλλαγή νοοτροπίας και συνηθειών με στόχο ένα καλύτερο και καθαρότερο περιβάλλον και διαδίδοντας το μήνυμα του εθελοντισμού και της συλλογικότητας.
Σύλλογοι, φορείς, εθελοντικές ομάδες, δήμοι, σχολεία, επιχειρήσεις, άνθρωποι κάθε ηλικίας, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του «Lets do it Greece - Lets do it Δυτική Ελλάδα» της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και καθάρισαν χιλιόμετρα ακτών, ποταμιών και δρόμων, πλατείες, βυθούς θαλασσών, συγκεντρώνοντας τόνους σκουπιδιών και άλλων άχρηστων αντικειμένων που μόλυναν το περιβάλλον, ενώ έκαναν δενδροφυτεύσεις σε σημαντικά οικοσυστήματα. Σημαντικές στιγμές η αναβίωση της διαδρομής Αρχαία Ήλιδα – Αρχαία Ολυμπία, στην οποία συμμετείχαν 160 ποδηλάτες από όλη την Ελλάδα (ανάμεσά τους και ο δημοσιογράφος της τηλεοπτικής εκπομπής «Μένουμε Ελλάδα» Γιώργος Αμυράς) και η έναρξη καθαρισμού της οικίας που μεγάλωσε ο εθνικός μας ποιητής και στιχουργός του Ολυμπιακού Ύμνου, Κωστής Παλαμάς στο κέντρο της Πάτρας.
«Ένας δύσκολος στόχος, ο οποίος με την αγάπη των πολιτών μας για την Δυτική Ελλάδα κατάφεραν να γίνει πράξη. Οι εθελοντές, οι φορείς και οι οργανώσεις της περιοχής μας αγκάλισαν τις κατά τόπους δράσεις και θέλω να τους συγχαρώ και να τους ευχαριστήσω» υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας, ο οποίος από νωρίς το πρωί της Κυριακής επισκέφθηκε κάποιες από αυτές τις δράσεις και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.
Παράλληλα ο κ. Κατσιφάρας επεσήμανε πως «στόχος όλων είναι να υπάρξει ενεργή συμμετοχή όλων σε ανάλογες κινήσεις προκειμένου να αναβαθμίσουμε το φυσικό και αστικό περιβάλλον της Περιφέρειάς μας και να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική και εθελοντική μας συνείδησή».
Από τους σημαντικούς συνοδοιπόρους αυτής της προσπάθειας ήταν η «Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν», η οποία συνέβαλε σημαντικά με χορηγία σε αρκετές από τις δράσεις, ενώ ο ίδιος ο διευθυντής τη εταιρίας Θωμάς Γλαβάς, μαζί με άλλα στελέχη της εταιρίας, βρέθηκαν και συμμετείχαν στον καθαρισμό της κοίτης του χειμάρρου Διακονιάρη, όπου εκεί συναντήθηκε και με τον Περιφερειάρχη, ο οποίος και τον ευχαρίστησε για τη μεγάλη αυτή προσπάθεια που έγινε.
Επίσης ήταν ιδιαιτέρως σημαντική και η προσφορά σε αυτή την προσπάθεια της Γέφυρας «Χαρίλαος Τρικούπης», στην οποία για όσες ώρες διήρκεσε η δράση, από τους ηλεκτρονικούς της πίνακες μεταδιδόταν το μήνυμα «Let’s do it Greece 2013 – Από τους πολίτες για το περιβάλλον», ενώ ήταν και χορηγός της μεγάλης προσπάθειας που έγινε στο Αντίρριο.
Συνολικά από τις πρώτες καταγραφές, συμμετείχαν πάνω από πενήντα φορείς και σύλλογοι, ενώ οι εθελοντές που βοήθησαν, ξεπέρασαν τους 1.000. Συγκεντρώθηκαν συνολικά: 32 λάστιχα, αδρανή υλικά, ρόδες αυτοκινήτου, πλαστικές καρέκλες και καφάσια και άλλα ογκώδη αντικείμενα, έξι φορτηγά με ανακυκλώσιμα υλικά και σκουπίδια, πάνω από 180 μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδιών και ανακυκλώσιμων, ενώ φυτεύθηκαν 70 πευκάκια, 15 πλατάνια, 100 σπάρτα και συντηρήθηκαν 30 πεύκα.


Αναλυτικά τα αποτελέσματα των δράσεων

Από την πρώτη στιγμή η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος δήλωσε συμμετοχή στη διεθνή καμπάνια «Lets Do It Greece» συντονίζοντας τους φορείς, τους συλλόγους και τους απλούς πολίτες από την Αιτωλοακαρνανια, την Αχαία και την Ηλεία, σε δεκάδες δράσεις για την Κυριακή 14 Απριλίου 2013.
Οι δράσεις ξεκίνησαν από την περασμένη Παρασκευή 12 Απριλίου στη θέση «Μπούφαλο» στο Αίγιο με εξήντα εθελοντές της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Αιγιαλείας και του Αυτοτελούς Τμήματος Πρασίνου και Περιβάλλοντος του Δήμου Αιγιαλείας, οι οποίοι φύτευσαν πάνω από 70 πευκάκια και 100 περίπου σπάρτα. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν: ΕΚΑΜΕ, φοιτητική κοινότητα ΑΤΕΙ Αιγίου, θεατρική ομάδα «Απόφοιτοι», Περιβαλλοντικός Σύλλογος «Άγιος Νικόλαος» Αλυκής, υπάλληλοι του Δασαρχείου Αιγίου. Χορηγοί ήταν: εταιρεία εμπορίας αναψυκτικών «Καράμπαλης Ο.Ε.» και αρτοποιεία «Κουτρόπουλος».
Την Κυριακή οι δράσεις συνεχίστηκαν και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας:
Η Εθελοντική Ομάδα Antirriotistas μαζί με τους: Gefyristas, Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Παντελεήμονα Αντιρρίου, Lepanto Dive Center, Δήμος Ναυπακτίας, Εκπολιτιστικός Σύλλογος Αντιρρίου, Εμπορικός Σύλλογος Αντιρρίου, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Νηπιαγωγίο Αντιρρίου μαζί με τους Συλλόγους Γονέων, ΦΟΑ Αριστοτέλης, Χορευτική Ομάδα Αντιρρίου, Κατηχητικό Σχολείο Αντιρρίου και χορηγό τη «Γέφυρα Α.Ε.», προχώρησαν στον καθαρισμό των παραλιών του Αντιρρίου (Άγιος Παντελεήμονας, Αλωνάκι, ανατολική παραλία στα καταστήματα), καθώς και στον υποθαλάσσιο καθαρισμό της παραλίας Αλωνακίου. Συνολικά συμμετείχαν 230 εθελοντές και συγκέντρωσαν πάνω από ένα τόνο ανακυκλώσιμα υλικά και σκουπίδια, τρία λάστιχα, αδρανή υλικά και αρκετά σκουπίδια.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαίας:
Στον Ψαθόπυργο το Καταδυτικό Κέντρο Πρωτέας μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο και την Τοπική Κοινότητα Ψαθοπύργου και τη χορηγία της «Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν», με τους 116 εθελοντές καθάρισαν συνολικά τρία χλμ. ακτογραμμών μεταξύ Ψαθοπύργου και Ροδινής, καθώς και ένα χιλιόμετρο δρόμου και πάλι στο ίδιο σημείο ενώ έγινε από τους αυτοδύτες υποθαλάσσιος καθαρισμός της παραλίας Ψαθοπύργου με τη χρήση γερανοφόρου οχήματος (χορηγία Τιτάν). Συγκεντρώθηκαν συνολικά 28 λάστιχα και δύο μεγάλες μπαταρίες από τη θάλασσα, ενώ από την ακτή εκατοντάδες αλουμινένια και χάρτινα κουτιά, πλαστικά και σακούλες.
Στα Αραχωβίτικα ο Πολιτιστικός Σύλλογος μαζί με την Τοπική Κοινότητα, τον Αθλητικό Σύλλογος, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου και τη χορηγία της «Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν», καθάρισαν με τους εθελοντές τις ακτές των Αραχωβιτίκων.
Στον Καστελλόκαμπο, η Τοπική Διοίκηση Αχαίας της Διεθνούς Ενώσεων Αστυνομικών μαζί με τους Εθελοντές Σαμαρείτες του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, συνολικά 23 άτομα, καθάρισαν την ακτή του Καστελοκάμπου από την παραλία των Δαφνών μέχρι την παραλία του Πόρτο Ρίο και συγκέντρωσαν συνολικά 26 μεγάλες μαύρες σακούλες με σκουπίδια.
Η τοπική κοινότητα Δρεπάνου μαζί με τον Πολιτιστικό και τον Αθλητικό Σύλλογο, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, το 2ο Σύστημα Προσκόπων και τον Αθλητικό Όμιλο Αετοσανίδας «Cape Drepano» με τους εβδομήντα εθελοντές τους καθάρισαν την ακτογραμμή του Δρεπάνου από τον Βολιναίο ποταμό έως και το Φάρο και συγκέντρωσαν περίπου 45 σακούλες απορριμμάτων και ανακύκλωσης, μία ρόδααυτοκινήτου, πλαστικές καρέκλες, πλαστικά καφάσια.
Οι πενήντα εθελοντές της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας - ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ. με την χορηγία της «Α.Ε. Τσιμέντων Τιτάν» καθάρισαν την κοίτη και τα πρανή του χειμάρρου Διακονιάρη, συγκεντρώθηκαν σκουπίδια, αποψιλώθηκε η χαμηλή βλάστηση, κόπηκαν θάμνοι και καλάμια, ενώ έβαψαν και τα πλαινά στηρίγματα στις τέσσερις ξύλινες γέφυρες. Συνολικά συγκεντρώθηκαν 15 μεγάλες σακούλες με ανακυκλώσιμα υλικά και τριάντα μεγάλες σακούλες με σκουπίδια.
Στην περιοχή της Πλαζ του ΕΟΤ και στο Έλος της Αγυιάς στην Πάτρα, οι εθελοντές των Patrinistas, καθάρισαν την παραλία και τον γειτονικό χώρο περιπάτου μέσα στο Έλος.
Στο κέντρο της Πάτρας, στη διατηρητέα οικία του Κωστή Παλαμά (Κορίνθου 241) οι 25 εθελοντές του Συλλόγου Πατρινών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών καθάρισαν κυρίως τον εξωτερικό χώρο του κτιρίου, ενώ συγκέντρωσαν και 13 μεγάλες σακούλες με σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας:
Οι τριάντα εθελοντές της Εθελοντικής Ομάδας Μυρσίνης μαζί με την Ενορία και τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής προχώρησαν στην δενδροφύτευση και τον καθαρισμό στο εξωκκλήσι της Μεταμορφωσης του Σωτήρα. Συνολικά φυτεύθηκαν 15 πλατάνια, συντηρήθηκαν 30 πεύκα από περασμένη δράση μας, εγινε καθαρισμός του αύλιου χώρου του εξωκκλησίου και μαζεύτηκαν συνολικά δέκα σακούλες αποριμμάτων.
Οι δράσεις έκλεισαν με την αναβίωση της κλασικής διαδρομής «Αρχαία Ήλιδα – Αρχαία Ολυμπία» με τη συμμετοχή ποδηλατικών ομάδων από όλη την Ελλάδα, την οποία και διοργάνωσαν ο Δήμος Ήλιδας μαζί με τους Φίλους Ποδηλάτου Ήλιδας, το Περιφερειακό Τμήμα Αμαλιάδας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και την Περιβαλλοντική Αγωνιστική Λέσχη Αμαλιάδας 4Χ4. Συνολικά 160 άτομα έκαναν είτε την κλασική διαδρομή είτε την ασφάλτινη από την εθνική οδό, καταλήγοντας στην κοιτίδα του Ολυμπισμού, στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου