Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2014

" ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ"Η γυναίκα του Καίσαρα, το νόμιμο και το ηθικό του πράγματος



Πνευματικό Κέντρο – Κοινωφελής: Η γυναίκα του Καίσαρα, το νόμιμο και το ηθικό του πράγματος
Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο (28/11/2014) ο κ. Δήμαρχος προέβη σε αποκαλύψεις σχετικά με την οικονομική διαχείριση στο Πνευματικό Κέντρο και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου, κάνοντας λόγο ότι η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της έρευνας και όταν θα υπάρξουν στοιχεία θα ενημερωθεί το σώμα για τα περαιτέρω. Και βέβαια ουδεμία αντίρρηση υπήρξε εκ μέρους όλων η όποια διαδικασία να φτάσει μέχρι το τέλος. Ως εδώ όλα καλά.
Τρεις (3) μήνες όμως λειτουργίας της νέας διοίκησης του Πνευματικού Κέντρου, υπό την υψηλή εποπτεία της ειδικής συνεργάτιδας και πρώην Αντιδημάρχου Χαϊδαρίου Αττικής επί θεμάτων κοινωνικής πολιτικής κ. Τοκατλίδη, αλλά και προσφάτως και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, πείθουν ότι οι καλές προθέσεις μάλλον είναι για το θεαθήναι, αρκεί εμείς αθόρυβα να προωθήσουμε τους στόχους μας. Εξηγούμαστε λοιπόν:
Α. Πνευματικό Κέντρο
1. Το Δ.Σ. με την 59/2014 απόφασή του καθορίζει τις προδιαγραφές διενέργειας “ανοιχτού” διαγωνισμού για την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με ΚΟΙΝ.Σ.Ε.Π. ύψους 245.643,30 € με την διαδικασία του κατεπείγοντος. Οι όροι της σύμβασης ούτε κατατέθηκαν στο Δ.Σ., ούτε δόθηκαν σε εμάς και τον κ. Μαργαρίτη ποτέ, παρότι ζητήθηκαν και αναρτήθηκαν χωρίς κανένα μέλος του Δ.Σ. να γνωρίζει τίποτα! Δηλαδή τα μέλη του Δ.Σ. του Πνευματικού Κέντρου τι είναι γλάστρες για να ψηφίζουν ως πρόβατα τις εμπνεύσεις της κ. Τοκατλίδη και της κ. Κώτση; Σε κάθε περίπτωση η εν λόγω απόφαση πάσχει και δημιουργεί προβλήματα.
2. Ο διαγωνισμός δεν είναι ανοικτός, αλλά κλειστός γιατί αφορά μόνο Κοιν. Συνετ. Επιχειρήσεις και ειδικότερα στον ευαίσθητο τομέα της Κοινωνικής Πρόνοιας. Το υβρίδιο αυτό που εξαπλώνεται ήδη ραγδαία και στον Δήμο μας – με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής – θα αποδειχθεί στην πράξη ότι αποτελεί μια νέα ανακάλυψη σύγχρονων παραμυθάδων για ιδιωτικό κέρδος και την εφαρμογή εργασιακών σχέσεων γαλέρας στην Τ.Α.
3. Στις υποχρεώσεις του Πνευματικού Κέντρου, προς την αόρατη ΚΟΙΝ.Σ.Ε.Π., που θα πάρει το έργο ενώ ακόμη δεν έχει γίνει ο σχετικός διαγωνισμός είναι η πληρωμή 58.486,50 € μέσα στο οικονομικό έτος 2014 ως πρώτη δόση πληρωμής! Και βέβαια να θυμίσουμε εδώ ότι υπάρχει σύμβαση με την ΑΝ.ΑΙΤ. να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία, η οποία ΑΝ.ΑΙΤ. δεν μπήκε σε εκκαθάριση (παράταση 6 μηνών). Με λίγα λόγια ακόμα δεν ήρθατε, θέλετε και προκαταβολή!
4. Πάμε παρακάτω. Η κ. Πρόεδρος με την αριθ. πρωτ. 654/18-11-2014 απόφασή της αναθέτει στην εταιρεία «ΠΑΧ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ & ΜΕΛΕΤΩΝ» που εδρεύει στην Αθήνα, ποσό 5.000 ευρώ για συντονισμό δράσεων του Πνευματικού Κέντρου με ευρωπαϊκά Προγράμματα. Η ίδια εταιρεία έχει λάβει σχετική ανάθεση από τον Δήμο Χαϊδαρίου Αττικής (όπου και η έδρα της κ. Τοκατλίδη) 22.540 ευρώ, από την Κοινωφελή του εν λόγω Δήμου 3.500 ευρώ και από τον Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης 17.000 ευρώ. Εάν σας λέει κάτι αυτό, καιρός να δώσετε εξηγήσεις τώρα και χωρίς υπεκφυγές. Αλλά εκείνο που ξεπερνάει τα όρια είναι ότι η κ. Πρόεδρος με την υπ’ αριθ. 655/18-11-2014 απόφασή της αναθέτει και πάλι απευθείας το ποσό των 5.000 ευρώ σε εταιρεία – γραφείο της Αθήνας «Π. Βαλασόπουλος & Συνεργάτες Α.Ε.» που εδρεύει στο Μαρούσι Αττική, για την λογιστική υποστήριξη του Πνευματικού Κέντρου, λες και δεν υπάρχουν λογιστικά γραφεία στο Μεσολόγγι! Είναι νόμιμο. Είναι όμως ηθικό;
Β. Κοινωφελής Επιχείρηση
Αιφνιδίως με τη διαδικασία του κατεπείγοντος την Τετάρτη 3-12-2014 κλήθηκαν τα μέλη του Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης της Δήμου να λάβουν απόφαση χωρίς σχετικές εισηγήσεις για ψήφιση πίστωσης, καθορισμό τρόπου ανάδειξης αναδόχου και καθορισμό όρων διενέργειας διαγωνισμού, προκειμένου το πρόγραμμα του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών να δοθεί σε ιδιώτες! Εκεί μετά από σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων και μελών του Δ.Σ. της επιχείρησης καθώς και των επικεφαλής των παρατάσεων «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» και «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» η οριστική απόφαση για τον καθορισμό των όρων διαγωνισμού αναβλήθηκε για την Τετάρτη 10-12-2014. Σας λέμε ευθέως και ξεκάθαρα: Τέτοιες μεθοδεύσεις δεν θα περάσουν και προσέξτε διότι οι καιροί δεν είναι και οι καλύτεροι για κάτι τέτοιο.
Ο Συνδυασμός «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ» με βάση τα παραπάνω πιστεύει:
Ø  Δεν έχουν καμία θέση τα υβρίδια τύπου ΚΟΙΝ.Σ.Ε.Π. να υλοποιήσουν τα προγράμματα του Πνευματικού Κέντρου και της Κοινωφελούς Επιχείρησης.
Ø  Η Κοινωφελής Επιχείρηση μπορεί κάλλιστα με δίμηνες συμβάσεις να καλύψει τις ανάγκες επτά (7) ακόμα ατόμων που απαιτούνται, σύμφωνα με την 3259/30-1-2014 εγκύκλιο του ΥΠΕΣ που σας επισυνάπτουμε. Απλούστατα δεν κινήσατε την διαδικασία για να προχωρήσετε αυτό που τώρα μεθοδεύετε.
Ø  Οι εργασιακές σχέσεις “γαλέρας” που θα εμπεδωθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στον Δήμο Μεσολογγίου, θέτουν σε άμεσο κίνδυνο εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Ø  Η Κοινωφελής Επιχείρηση μπορεί από μόνη της να καλύψει και να λειτουργήσει το πρόγραμμα και δεν χρειάζεται ανάδοχο ιδιώτη στο σβέρκο της, με το αζημίωτο βέβαια.
Μη βιάζεστε λοιπόν, ψυχραιμία χρειάζεται.

Υ.Γ. Στην Αιτ/νία δραστηριοποιούνται δύο (2) Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Μία στο Αγρίνιο και μία στο Μεσολόγγι. Μήπως μπορείτε να μας πείτε σε ποιον ανήκει η ΚΟΙΝ.Σ.Ε.Π. Κοινωνικής Φροντίδας που έχει έδρα το Μεσολόγγι για να το πληροφορηθούν και οι δημότες μας; 

Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Επικεφαλής Συνδυασμού
«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»
Δημ. Σύμβουλος
Ι.Π. Μεσολογγίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου