Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Τα παιχνίδια κομματικής στρατηγικής να μην αποβούν μοιραία για τη χώρα

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
10.12.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα σχολίασε σήμερα από το βήμα της Βουλής τις τελευταίες ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, στο πλαίσιο της συζήτησης ενός σημαντικού νομοσχεδίου του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, που όμως λαμβάνει χώρα υπό τη σκιά της αιφνιδιαστικής και εκβιαστικής κίνησης: την επίσπευση εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η επιλογή αυτή έγινε με όρους πολωτικού διλήμματος από την πλευρά της συγκυβέρνησης, που χρησιμοποιεί και πάλι τον κορυφαίο αυτό θεσμό στο όνομα της «σταθερότητας». Η κίνηση αυτή είχε άμεσα αποτελέσματα αφού από χτες κιόλας προκλήθηκε κρίση στο χρηματιστήριο, ακούστηκαν και πάλι κινδυνολογικά σενάρια και η χώρα ξαναέγινε πρωτοσέλιδο αβεβαιότητας παγκοσμίως. 

Όπως τόνισε η κ. Φούντα, πριν από μία εβδομάδα κατατέθηκε από μερίδα Βουλευτών σχέδιο εθνικής συμφωνίας / συνεννόησης - που προφανώς απευθυνόταν κυρίως στα δύο μεγάλα κόμματα- για έξοδο από τη κρίση με κομματικές υποχωρήσεις εκατέρωθεν, στο όνομα του δημοσίου συμφέροντος. Στο όνομα άρα και της εθνικής σταθερότητας και όχι της κομματικής. Η πρόταση δεν εισακούστηκε. Η επιλογή και από τα δύο μεγάλα κόμματα ήταν μία: πόλωση. Με απαράδεκτους επικοινωνιακούς όρους, τύπου αποστασία, ξεπούλημα, χρηματισμός βουλευτών κτλ. Η Βουλευτής πρόσθεσε μάλιστα πως «Όσοι θέλαμε αυτή τη συναίνεση, σε αυτό το απαράδεκτο κλίμα πόλωσης και χαρακτηρισμών τοποθετούμασταν από τους δημοσιογράφους χωρίς να έχουμε τοποθετηθεί οι ίδιοι. Γιατί σε αυτή τη χώρα επιτρέπουμε να συνεχίζουμε να λειτουργούμε με όρους απολυτότητας; ή με τον έναν ή με τον άλλον. Γιατί όταν κάποιος λέει πως θα σεβαστεί το Σύνταγμα, θα δηλώσει αν θα ψηφίσει ή όχι ΠτΔ τη στιγμή που αυτός θα προταθεί, βάση προσώπου και συνείδησης, συνεκτιμώντας το πολιτικό πλαίσιο, η δήλωση αυτή αποτελεί μια στάση εξήγησης ή επεξήγησης από κάποιους;  
Τελικά, τι Βουλευτές θέλουμε;»

Για όλα αυτά υπάρχουν τραγικές ευθύνες από όλο το πολιτικό σύστημα που δεν εξασφαλίζει όρους μίνιμουμ συνεννόησης. Πλέον οδηγούμαστε σε εκλογή Προέδρου και ενδεχομένως σε εκλογές. Ας αποφανθεί ο λαός, γιατί αυτός ορίζει. Ελπίζουμε μόνο αυτά τα παιχνίδια κομματικής στρατηγικής να μην αποβούν μοιραία. 

Στη συνέχεια η Βουλευτής τοποθετήθηκε για το ζήτημα του Ν. Ρωμανού και της χθεσινής τροπολογίας που δεν έγινε δεκτή, με το πρόσχημα ότι ήταν εκπρόθεσμη. Χαιρετίζουμε την οριστική λύση που δόθηκε την τελευταία στιγμή και υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το Κοινοβούλιο. Καταδείξαμε ότι, τουλάχιστον εν προκειμένω, δεν αποτύχαμε σε πολιτικό και ανθρώπινο επίπεδο. 

Τέλος, η κ. Φούντα αναφέρθηκε στην απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Εξαρχείων. Κυριαρχούν δύο φαινομενικά αντίθετες διαμορφωμένες καταστάσεις: από τη μία το «άβατο των Εξαρχείων» και από την άλλη η αστυνομοκρατία. Μπορεί αυτή η κατάσταση να «βολεύει» κάποιους, σίγουρα όμως δεν «βολεύει» τους κατοίκους της περιοχής. Η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου