Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Π.Παπαδόπουλος ..Οι απόψεις μας αναφορικά με τη συνάντηση της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου με τους βουλευτές Αιτωλ/νίας

Όπως είναι γνωστό με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, συγκροτήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή από τους επικεφαλής των συνδυασμών και τον κ. Δήμαρχο, προκειμένου να διαμορφώσει την ατζέντα αιτημάτων και διεκδικήσεων του Δήμου Μεσολογγίου. Σε υλοποίηση της σχετικής απόφασης πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στις 22-11-2014 με τους βουλευτές Αιτωλ/νίας στο Μεσολόγγι. Οι απόψεις και οι θέσεις του συνδυασμού μας προς αποφυγή κάθε λογής ταυτίσεων και παρερμηνειών, είναι οι παρακάτω:
1.        Νοσοκομείο: Σταθερός μας στόχος είναι και παραμένει η ολοκληρωτική του αυτονόμηση και η αποσύνδεσή του από το νοσοκομείο Αγρινίου, η στελέχωση με το απαιτούμενο προσωπικό, η οικονομική του στήριξη αλλά και η πλήρης λειτουργία παροχής πρωτοβάθμιας υγείας από τα Κέντρα Υγείας της δύναμής του. Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε την ασκούμενη κυβερνητική μνημονιακή πολιτική στον χώρο της υγείας, καθώς και τις σοβαρές ευθύνες των βουλευτών της συγκυβέρνησης που έφεραν τα πράγματα σ’ αυτή την κατάσταση. Ο διαγκωνισμός δε των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την “προστασία” των διοικητών των δύο Νοσοκομείων που παραμένουν στο απυρόβλητο, αποτελεί το δείγμα γραφής μέχρι που μπορεί να φτάσει η στήριξη των κυβερνητικών βουλευτών στο πάνδημο αυτό αίτημα της πόλης και δη σε προεκλογική περίοδο. Και βέβαια ο διοικητής του νοσοκομείου Μεσολογγίου, επαναλαμβάνουμε, ότι πρέπει να απομακρυνθεί εδώ και τώρα, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι συνεχίζει το καταστροφικό του έργο στο νοσοκομειακό ίδρυμα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ο κίνδυνος εφαρμογής της αρχικής πρότασης της τρόικας (2009) για την κατάργηση του νοσοκομείου, όπως ο κ. Σαλμάς παραδέχθηκε ότι επιχειρήθηκε και ανεστάλη “κατόπιν ενεργειών του” παραμένει! Και φυσικά για μας χωρίς την κοινωνία και τις κινητοποιήσεις της δεν γίνεται τίποτα. Επιβάλλεται ο Δήμος και οι φορείς της πόλης, σε συνεργασία με τις δημοτικές και τοπικές κοινότητες, να πάνε παντού ώστε η ίδια η κοινωνία και οι πολίτες να πάρουν την υπόθεση Νοσοκομείο στα χέρια τους.
2.        ΑΤΕΙ: Η θέση μας συμπυκνώνεται στην απλή φράση: «Φέρτε πίσω τα κλεμμένα»! Οι προσδοκίες για το ΑΘΗΝΑ ΙΙ του κ. Λοβέρδου – ο οποίος απέτυχε παταγωδώς στον τομέα της υγείας – και οι προτάσεις για τμήματα που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν, μάλλον δημιουργούν αυταπάτες και χρησιμοποιούνται ως άλλοθι για όσους τα φαντασιώνονται. Η πρόταση είναι μία: ΑΤΕΙ συνδεδεμένο με τις παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής, στήριγμα της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, επιστημονικός σύμβουλος του Δήμου και αυτόνομο εκπαιδευτικό ίδρυμα επιστημονικής, περιβαλλοντικής και πολιτιστικής παρέμβασης (αγροτική οικονομία – ιχθυοκαλλιέργεια – περιβάλλον – εναλλακτικές μορφές τουρισμού).
3.        Οικονομική αυτοδυναμία του Δήμου – παραχώρηση χώρων: Στο προσεχές Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει να ληφθεί απόφαση να διεκδικηθεί η παραχώρηση κατά κυριότητα των χώρων του Λιμενικού Ταμείου, της Κτηματικής και της ΕΤΑΔ. Ταυτόχρονα η στόχευσή μας, με συγκεκριμένες ενέργειες και δράσεις, πρέπει να αφορά την παραχώρηση των αλυκών στο Δήμο, την διαχείριση της λιμνοθάλασσας και την διαχείριση – εκμετάλλευση στις κοίτες των ποταμών Ευήνου και Αχελώου. Η πρόταση αυτή υπηρετεί την παρακάτω ιεράρχηση: Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, χώρος έκθεσης τοπικών προϊόντων, Τουρλίδα, δέσμευση εκτάσεων για κοινόχρηστες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες, σε πρώτο στάδιο.
4.        Μοντέλο ανασυγκρότησης του Δήμου: Στο προκείμενο θεωρούμε ότι πρέπει να στραφούμε σε δύο κατευθύνσεις: α) Παραγωγική ανασυγκρότηση της ενδοχώρας του Δήμου και ίδρυση γραφείου υποστήριξης από τον Δήμο, β) Ανάδειξη τουριστικών και πολιτιστικών πλεονεκτημάτων του Δήμου (ένταξη σε Εθνικά και Ευρωπαϊκά προγράμματα, βελτίωση υποδομών, εναλλακτικές μορφές τουρισμού).
5.        Περιβαλλοντική διαχείριση – Εκτροπή Αχελώου: Μέγιστο ζήτημα η λειτουργία του ΧΥΤΑ και το μοντέλο διαχείρισης των σκουπιδιών. Σύντομα θα επανέλθουμε με τη δική μας αναλυτική πρόταση. Η λιμνοθάλασσα, πλούτος ανεκτίμητος για το Δήμο πρέπει να ειδωθεί μέσα από ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προστασίας με δράσεις και έργα ανάδειξης και αξιοποίησής της. Τέλος η εκτροπή του Αχελώου αποτελεί ιδιαίτερο σημείο αναφοράς, δεν πρέπει η αντίθεσή μας να μένει στα λόγια, αλλά να βρίσκεται πάντοτε στην ατζέντα του Δήμου μας.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να διεκδικηθούν με ένταση και συνέπεια και σε συνεργασία με όσους εμπλέκονται και κυρίως βάζοντας μπροστά την κινητοποίηση της κοινωνίας και του λαϊκού παράγοντα. Διαφορετικά θα μείνουμε σε καθαρά επικοινωνιακό επίπεδο, χωρίς πρακτικά αποτελέσματα. Και αν βέβαια κάτι τέτοιο συνεχιστεί, δεν έχει νόημα η όποια περαιτέρω επαναλαμβανόμενα βαρετή “διεκδίκηση” αιτημάτων της πόλης για το θεαθήναι και για το “ξέπλυμα” ευθυνών αυτών που οδήγησαν την πόλη και τον Δήμο στη σημερινή του απαξίωση. Και επειδή δεν είμαστε ίδιοι αλλά διαφορετικοί, δηλώνουμε ότι εμείς θα συνεχίσουμε και με τον δικό μας τρόπο και με τα δικά μας μέσα, να προωθούμε και να διεκδικούμε τα κρίσιμα αιτήματα της πόλης. Εκεί επάνω όλοι μας θα κριθούμε, αργά ή γρήγορα.           
  
Π. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Επικεφαλής Συνδυασμού
«Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»
Δημ. Σύμβουλος
Ι.Π. Μεσολογγίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου