Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

"Οι φωτιές του Αη- Γιάννη έκαιγαν μέχρι το πρωί...."



Το Λαογραφικό τμήμα του Συλλόγου μας με τη συμμετοχή των υπολοίπων, με συνδιοργανωτή το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Γυμνασίου και την υποστήριξη του Συλλόγου Γυναικών & Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλικού, πρόσφερε μια υπέροχη βραδιά στην άκρη της θάλασσας στους πολλούς Αιτωλικιώτες -και όχι μόνο- που είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα παλιό έθιμο που εδώ και τέσσερα χρόνια έχει αναδείξει ο Σύλλογός μας.
Το έθιμο του κλήδονα, μια παιγνιώδης μαντέια για την τύχη και το ριζικό:
"Ανοίγουμε τον κλήδονα
να βγουν τα κλειδωμένα
να βγουν τα καλορίζικα
τα καλοτυχισμένα",
συνοδευόμενο από τις δυο μεγάλες φωτιές προς τιμήν του Αη- Γιάννη του Ριγανά ή Λαμπαδιάρη ήταν οι κεντρικές λαογραφικές αναφορές που πρόσφεραν μια μοναδική ατμόσφαιρα.
Ο ενθουσιασμός όλων ήταν φανερός και ιδιαίτερα των παιδιών που δε σταμάτησαν εώς αργά να κάνουν άλματα πάνω από τις φωτιές. Η παράδοση λέει πως όποιος πηδούσε πάνω από τη φωτιά τρεις φορές θα είχε υγεία και ευτυχία όλο το χρόνο. Πολλοί ήταν εκείνοι που έκαψαν στη φωτιά τα μαγιάτικα στεφάνια - συμβολισμός καθαρμού και αναγέννησης.
Στον κόσμο προσφέρθηκαν παραδοσιακά κεράσματα και η ζεστή φιλοξενία της εκδήλωσης κράτησε έως αργά τη νύχτα
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και ευχόμαστε και του χρόνου με την ίδια όρεξη να πραγματοποιηθεί και πάλι, με σκοπό να κρατάμε ζωντανά τα έθιμα και τις παραδόσεις του τόπου μας.
Ιδιαιτέρως θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και τους χορηγούς μας που είναι αρωγοί σε όλες τις προσπάθειές μας
Τρικαλινός Αυγοτάραχο, Αρτοποιητές, Σφυρής ΕΠΕ, Rigips, Μηχανουργείο Π. Χουλιαράς, ΕΑΣ, Αρτοποιείο Τρίτσης, Αρτοποιείο "Το χωριάτικο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου