Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Μεγάλη κατολίσθηση στην Ελατόβρυση Ναυπακτίας

Το φαινόμενο κατολίσθησης - ερπυσμού εδαφών, μεταξύ του χωριού Ελατόβρυση και του οικισμού Λάλκα, εξελίσσεται από τις 4 Μαρτίου 2013 και επεκτείνεται. Χθες 19-3-2013, το μέγιστο μήκος της περιοχής αστοχίας ήταν 2,5 χλμ και το πλάτος της 700 μ. Η μέγιστη ταχύτητα μετακίνησης είναι 10 έως 30 μ. την ημέρα, ανάλογα με την κλίση του τμήματος που βρίσκονται οι μετακινούμενες μάζες.
Ο ερπυσμός σημειώνεται στο κεντρικό τμήμα της λεκάνης Φράγκου-Λάλκα-Λιβάδια και σήμερα έχει επεκταθεί σε όλο το μήκος της από υψόμετρο 900 μ. (ακριβώς πάνω από το χωριό Ελατόβρυση) μέχρι υψόμετρο 1350 μ. (πάνω από τον οικισμό Λάλκα και στο δρόμο προς Άνω Χώρα). Το έδαφος της λεκάνης είναι άργιλος (γλίνα) και είχε πλουσιότατο υδροφόρο ορίζοντα, όπως φαίνεται από τις μεγάλες και μικρότερες διάσπαρτες πηγές της. Στο παρελθόν (περί το 1935) είχε παρουσιαστεί παρόμοιο αλλά μικρότερης έκτασης φαινόμενο. Παράγοντες, που προκάλεσαν την παρατηρούμενη αστοχία, ήταν οι φετινές μεγάλες βροχοπτώσεις αλλά κι αυτές των δύο τελευταίων ετών.
Στα χωριά Ελατόβρυση και Γρηγόρι δεν υπάρχει πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, αφού έχουν παρασυρθεί οι κολώνες της ΔΕΗ πριν την Ελατόβρυση. Έχει χαθεί σχεδόν το 50% της τροφοδοσίας της δεξαμενής ύδρευσης Ελατόβρυσης, λόγω του ότι χάθηκαν ή υπέστησαν σοβαρή ζημιά  οι πηγές ύδρευσης. Χθες παρατηρήθηκαν οι πρώτες ζημιές σε σπίτια του οικισμού Λάλκα. Εδώ και δύο ημέρες στην περιοχή αστοχίας προστέθηκε κι αυτή των οδικών προσβάσεων προς Κρυονέρια και Άνω Χώρα.
Ο πρόεδρος και οι ελάχιστοι κάτοικοι του Τοπικού Διαμερίσματος Ελατόβρυσης ενημερώνουν  τηλεφωνικά  αλλά και ηλεκτρονικά  (μέσω  γεννήτριας) συνεχώς τις υπηρεσίες (Δήμος, ΔΕΗ, Πολιτική Προστασία Περιφέρειας, Δασαρχείο) που παρακολουθούν στενά το φαινόμενο. ΄Ηδη ο Δήμος αποκατέστησε προσβάσεις στην περιοχή της Λάλκας που είχαν χιόνια και σήμερα κλιμάκιο της ΔΕΗ επισκέφτηκε την περιοχή για επιτόπου εκτίμηση της ζημιάς και σχεδιασμό της χάραξης νέων γραμμών. Αύριο αναμένεται στην περιοχή κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας από την Πάτρα και το Μεσολόγγι με γεωλόγους με σκοπό την παρακολούθηση του φαινομένου.
Στο επισυναπτόμενο pdf φαίνεται η χθεσινή πορεία και έκταση της ροής εδάφους.
Θεόδωρος  Κάντζος
Πρόεδρος  του Συλλόγου
των Απανταχού της Ελλάδος
Ελατοβρυσιτών Ναυπακτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου