Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Δελτίο τύπου του Γ. Βαρεμένου επί των προγραμματικών δηλώσεων


Γιώργος Βαρεμένος
Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
7 Οκτωβρίου 2015                                           

«Αυτό που δεν θέλει να δει ο λαός είναι η συνέχιση των θυσιών χωρίς δικαιότερη κατανομή τους, χωρίς προοπτική», τόνισε ο β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος, μιλώντας σήμερα το μεσημέρι επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Είπε συγκεκριμένα: «Αυτή η Βουλή πρέπει να πετύχει κάτι που στη μεταπολιτευτική μας Δημοκρατία φαίνονταν σχεδόν ακατόρθωτο: Να ολοκληρώσει τη θητεία της. Και στη διάρκεια αυτής της θητείας, πρέπει, ως ιστορικό αιτούμενο, η Βουλή αυτή να επικυρώσει την απαλλαγή από την κηδεμονία και την επιτροπεία των δανειστών. Ακούγεται εύκολο. Είναι; Όχι, είναι πολύ δύσκολο. Κατά τη γνώμη μου, στις πρόσφατες εκλογές ο λαός αποδέχθηκε ότι υπάρχει ακόμη ανηφόρα. Το γνωρίζει πολύ καλά, παρ’ ότι είναι κουρασμένος, παρ’ ότι είναι αποκαμωμένος -θα έλεγα- και απαισιόδοξος. Τι δεν θέλει, όμως, ο λαός; Δεν θέλει να δει τη συνέχιση θυσιών χωρίς προοπτική. Δεν θέλει να δει τη συνέχιση θυσιών χωρίς δικαιότερη κατανομή. Δεν θέλει να δει τη συνέχιση μιας ύβρεως: Μέσα στην κρίση, κάποιοι, αντί να χάνουν και να περιθωριοποιούνται όπως οι πολλοί, να κερδίζουν. Πρέπει να συμβάλουν κι αυτοί στην αντιμετώπιση της κρίσης. Αυτός ο ανεξάρτητος φορέας αλληλεγγύης που συζητείται, θα συγκεντρώσει και ιδιωτικά κεφάλαια; Πότε, επιτέλους, θα γίνει αυτό;».
Είπε, ακόμη, ο Γιώργος Βαρεμένος:
- «Μπορεί να συνταιριάσει κανείς αυτή τη δικαιότερη κατανομή των θυσιών με τα ασφυκτικά πλαίσια της συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση; Κάποια στιγμή, αυτό μοιάζει με τον τετραγωνισμό του κύκλου. Πρέπει όμως, πρέπει να γίνει. Είναι αυτό που λέει ο λαός, ‘‘εδώ σε θέλω κάβουρα να περπατάς στα κάρβουνα’’. Κατά τη γνώμη μου, η συμφωνία -και μακάρι να εκπλαγώ ευχάριστα- δεν μπορεί να αντικατασταθεί στο σύνολό της με ισοδύναμα. Πρέπει να βάλουμε κάποιες προτεραιότητες: Θα είναι το ασφαλιστικό; Το εργασιακό; Το αγροτικό; Τα «κόκκινα» δάνεια; Και ποιες είναι οι προτάσεις της αντιπολίτευσης γι’ αυτό το θέμα; Δεν θα έχει προτάσεις; Θα το κάνει στοιχείο αντιπαράθεσης στην κούρσα της διαδοχής; Δεν γίνεται αυτό!».
- «Ιδιαίτερα σήμερα ο πολιτισμός είναι ανάγκη, όχι μόνο ως παρηγορία στην κρίση, αλλά και ως στοιχείο της λαϊκής και εθνικής αυτοσυνείδησης. Είμαστε όμως στη φάση που πρέπει να αντλήσουμε και από εκεί χρήματα. Συμφωνώ με τα ισοδύναμα που παρουσίασε ο υπουργός Πολιτισμού, παρ’ όλο που είναι τραυματικό, τα ποσά αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο τον πολιτισμό».
- «Είναι καλό το άνοιγμα και η αναζήτηση στηριγμάτων, είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε αλλού, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τελικά το θέμα θα κριθεί μέσα στον σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης. Μέχρι να αλλάξει αυτό, δεν πρέπει να το ξεχνάμε: Ό,τι και αν συμβεί, θα συμβεί μέσα εκεί».
- «Τελικά, τα πάντα και όλοι μας θα κριθούμε από το αποτέλεσμα. Όλοι μας! Και όταν λέω ‘‘όλοι μας’’, αυτό δεν αφορά μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφορά όλο το πολιτικό σύστημα, πέραν της γνωστής εξαίρεσης. Είναι ένα ιστορικό δίδαγμα και αίτημα αυτό».
 - «Δεν πρέπει να παρερμηνεύσουμε το νόημα της ψήφου. Ο λαός μας έδωσε την ψήφο του επειδή διέγνωσε μια γνησιότητα στην προσπάθεια που έγινε και επειδή δεν μπορεί να ξεχάσει τα λάθη που οδήγησαν τη χώρα έως εδώ. Χρειάζεται όμως δράση ριζοσπαστική, παράτολμη. Πρέπει να πείσουμε ότι δεν είμαστε διαχειριστές, αλλά φορείς υπέρβασης και αλλαγής. Πρέπει να ξαναστήσουμε την πολιτική στα πόδια της, να δείξουμε, κυρίως στη νεολαία, ότι τα κόμματα δεν είναι φορείς νομής της εξουσίας σε αυτονόμηση από την κοινωνία. Αλλιώς, δεν έχουμε μεγάλες πιθανότητες να διαμορφώσουμε ένα καινούργιο όραμα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου