Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Ερώτηση του Βουλευτή Γ.Βαρεμένου για την κατάργηση των Περιφερειακών Τμημάτων του ΟΑΕΕ

Γιώργος Βαρεμένος
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
ΣΥΡΙΖΑ / ΕΚΜ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

27 Νοεμβρίου 2013

Να επανεξετάσουν την απόφαση για την κατάργηση των Περιφερειακών Τμημάτων του ΟΑΕΕ στο Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, και διατήρηση μόνο του Τμήματος του Αγρινίου, ζητεί από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος. Η απόφαση αυτή, τονίζει χαρακτηριστικά, αγνοεί τις ιδιαιτερότητες του νομού, με τις οποίες μοιραία θα συγκρουστεί στην πράξη, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους ασφαλισμένους του Οργανισμού και αδικαιολόγητα μεγάλη δαπάνη ανθρώπινων και οικονομικών πόρων.
Όπως αναφέρει στη σχετική ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, από το σχέδιο του Κυβερνητικού Συμβουλίου Μεταρρύθμισης «Μεταρρυθμιστικές Δράσεις Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών» και το σχετικό «Οργανόγραμμα Περιφερειακών Διευθύνσεων» προκύπτει ότι ο ΟΑΕΕ, στο πλαίσιο της συγχώνευσης και κατάργησης Διευθύνσεων και Τμημάτων του, περιορίζει τα Περιφερειακά Τμήματά του σε ένα ανά πρωτεύουσα νομού.
Για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας, το σχέδιο αυτό σημαίνει την κατάργηση του Περιφερειακού Τμήματος Μεσολογγίου (αν και πρόκειται για την πρωτεύουσα του νομού, όπου οι υπηρεσίες του ΟΑΕΕ στεγάζονται μέχρι σήμερα σε ιδιόκτητο κτήριο), καθώς και του Περιφερειακού Τμήματος Ναυπάκτου, και τη μεταφορά τους σε εκείνο του Αγρινίου που παραμένει ως το μόνο στον νομό.
Η απόφαση αυτή, τονίζει ο βουλευτής, εφόσον επικυρωθεί και ισχύσει, είναι προφανές ότι αγνοεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας, με τα οποία μοιραία θα συγκρουστεί στην πράξη, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους του Οργανισμού και αδικαιολόγητα μεγάλη δαπάνη ανθρώπινων και οικονομικών πόρων. Ως γνωστόν, η Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της χώρας, γι’ αυτό και η χωρική αρμοδιότητα των δύο υπό κατάργηση Τμημάτων είναι ευρύτατη, εξυπηρετώντας αντίστοιχα μεγάλο αριθμό ασφαλισμένων.
Ειδικότερα, το σημερινό Περιφερειακό Τμήμα Μεσολογγίου έχει αρμοδιότητα στην περιοχή από την Καλαβρούζα (κοντά στην είσοδο του νομού από τη γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου) έως τα χωριά της Μακρυνείας, το Αγγελόκαστρο, το Μεσολόγγι, το Αιτωλικό, το Νεοχώρι και την Κατοχή με τα περίχωρά τους, καθώς και μέρος της επαρχίας Ξηρομέρου, και εξυπηρετεί περισσότερους από 4.700 ασφαλισμένους. Αντίστοιχα, το Περιφερειακό Τμήμα Ναυπάκτου έχει αρμοδιότητα από την Καλαβρούζα έως και το Δημοτικό Διαμέρισμα Ευπαλίου στον νομό Φωκίδας, και εξυπηρετεί περισσότερους από 2.500 ασφαλισμένους.
Οι συνέπειες της ενδεχόμενης κατάργησης των δύο αυτών Περιφερειακών Τμημάτων, επισημαίνεται στην ερώτηση, θα είναι βαρύτατα δυσμενείς για τους ασφαλισμένους του Οργανισμού, που θα είναι πλέον υποχρεωμένοι να μετακινούνται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, σε οδικό δίκτυο κατά κανόνα προβληματικό και επικίνδυνο, δαπανώντας δυσανάλογο χρόνο και χρήμα. Ας σημειωθεί ότι ένας ασφαλισμένος που ζει και εργάζεται στο Ευπάλιο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί από το Τμήμα Αγρινίου θα πρέπει να διανύσει απόσταση 180 χλμ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε απώλεια εργατοωρών και σε οικονομική δαπάνη.
Ας σημειωθεί, επίσης, ότι οι ασφαλισμένοι της περιοχής Ναυπάκτου υπάγονται φορολογικά στη Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου, ενώ ασφαλιστικά θα υπάγονται τώρα στο Αγρίνιο. Ας σημειωθεί τέλος ότι, σύμφωνα με στοιχεία από το Πρωτόκολλο του Περιφερειακού Τμήματος Μεσολογγίου, κάθε ασφαλισμένος πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 4 επισκέψεις τον χρόνο. Αν συνυπολογισθούν και εκείνες που δεν καταλήγουν σε υποβολή και πρωτοκόλληση συγκεκριμένου αιτήματος, οι ετήσιες επισκέψεις ανά ασφαλισμένο ανέρχονται σε 7.
Και ο Γιώργος Βαρεμένος καταλήγει στην ερώτησή του:
Επειδή η απόφαση για τη συγχώνευση και κατάργηση Διευθύνσεων και Τμημάτων του ΟΑΕΕ αγνοεί τα πραγματικά δεδομένα και τις ιδιαιτερότητες του νομού Αιτωλοακαρνανίας ως του μεγαλύτερου σε έκταση νομού της χώρας, με έντονο ανάγλυφο και κακής ποιότητας οδικό δίκτυο,
Επειδή επιπλέον, και ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες της κρίσης, κάθε παρέμβαση στο Δημόσιο πρέπει πρωτίστως να αποσκοπεί στην αναβάθμιση των υπηρεσιών που παρέχονται στους πολίτες, και όχι, «οριζόντια» και μονοσήμαντα, στην αναζήτηση κάποιου δημοσιονομικού οφέλους,
Επειδή, στη συγκεκριμένη περίπτωση, και το όποιο δημοσιονομικό όφελος είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν συνυπολογισθούν η πρόσθετη, δυσανάλογα μεγάλη και διαρκής επιβάρυνση των ασφαλισμένων σε χρόνο και χρήμα, οι αρνητικές συνέπειες από την αύξηση των μετακινήσεων στη λειτουργία των πόλεων και στο περιβάλλον, καθώς και το γεγονός ότι το Περιφερειακό Τμήμα Μεσολογγίου λειτουργεί ήδη σε ιδιόκτητο κτήριο,
Επειδή, τέλος, αυτές ακριβώς οι ιδιαιτερότητες του νομού Αιτωλοακαρνανίας υπαγόρευσαν, κατά την αντίστοιχη διαδικασία συγχώνευσης και κατάργησης Δημοσίων Οικονομικών Υπηρεσιών, την κατ’ εξαίρεση παραμονή και λειτουργία δύο Δ.Ο.Υ., στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι,
Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, αν, με βάση τα προαναφερθέντα στοιχεία, προτίθενται να επανεξετάσουν το σχέδιο για την κατάργηση δύο Περιφερειακών Τμημάτων του ΟΑΕΕ, στο Μεσολόγγι και τη Ναύπακτο, και την παραμονή μόνο ενός Τμήματος στον νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου