Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Αυτόνομη Κίνηση Βαλβείου

Ζούμε καθημερινά την υποβάθμιση και εξαθλίωση των ζωών μας. Ο σύγχρονος καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, κατανάλωσης και ζωής σε συνδυασμό με το διεθνές και τοπικό Κεφάλαιo και τις κυβερνήσεις που το στηρίζουν σε κάθε χώρα επιβάλλει με τρόπο αυταρχικό και απάνθρωπο βάρβαρα και εξοντωτικά μέτρα με σκοπό την αφαίμαξη και της τελευταίας ρανίδας κοινωνικού κράτους και κράτους πρόνοιας  που έχει απομείνει, χτυπώντας δημόσια κοινωφελή και αυτονόητα για ένα κράτος δικαίου αγαθά όπως η παιδεία, η υγεία η κοινωνική ασφάλιση και η εργασία. Τα τελευταία χρόνια έχουμε γίνει μάρτυρες μιας πρωτοφανούς για τα ελληνικά χρονικά επίθεσης και κατάρρευσης του κοινωνικού ιστού βιώνοντας το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και ΤΕΙ, Νοσοκομείων, πτώχευση και συγχώνευση ασφαλιστικών οργανισμών, καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων μέχρι την περικοπή μισθών και τις μαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα οι νέοι καταδικάζονται στην ανεργία και οι κόποι των εργαζομένων καταληστεύονται με σειρά έκτακτων νομοθετικών και φορομπηχτικών μέτρων με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας να ζει σήμερα με μισθούς και συντάξεις πείνας ενώ βιομήχανοι, τράπεζες και πολυεθνικές θησαυρίζουν καταπατώντας βασικά εργασιακά δικαιώματα, κατακρεουργώντας ανενόχλητοι το περιβάλλον, δολοφονώντας σε εργατικά «ατυχήματα», απολύοντας εργαζομένους και βγάζοντας τα σπίτια τους στο σφυρί….
Το σύγχρονο κράτος αντί να προασπίσει τα δημόσια αγαθά, τα πουλά ως εμπορεύματα σε ιδιωτικά κερδοσκοπικά κεφάλαια, θυσιάζοντας την παιδεία, την υγεία, το πολιτισμός και η ενέργεια στον βωμό του ψυχρού ιδιωτικού κέρδους. Έχοντας κατασκευάσει ένα πανίσχυρο πλέγμα κοινωνικών εκβιασμών που καλύπτονται από τον μανδύα της δημοκρατίας του λεγόμενου «ελεύθερου κόσμου» μας έχει καταστήσει αφύσικους δέκτες και θύματα της μιζέριας του και άβουλους μηχανισμούς της καταστροφής του κοινωνικού ιστού που θέλουν να επιβάλουν. Η δημιουργία λέξη άγνωστη στα κιτάπια τους. Με μεθόδους καταστολής και κατάπνιξης κάθε υγιούς αντίδρασης, καταπατούν κάθε ατομικό και ανθρώπινο δικαίωμα, χτυπούν κάθε μορφή οργάνωσης  «από τα κάτω», χτίζουν φυλακές αντί για σχολεία και ψηφίζουν νόμους εκτρώματα- ντροπή για κάθε πολιτισμένη κοινωνία διαιωνίζοντας το μοντέλο εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου, δυνατού και αδύναμου, πλούσιου και φτωχού, εργοδότη και εργαζόμενου. Η απάνθρωπη εξουσία της εκμετάλλευσης έχει υποθηκεύσει το μέλλον και τις ζωές μας στο όνομα του δικού τους κέρδους συνθέτοντας ένα σκηνικό πολιτικής και πολιτιστικής παρακμής, προωθώντας τον φασισμό, το μίσος, τον κοινωνικό κανιβαλισμό, την αποξένωση, την μοναξιά, τον ατομικισμό, την εκμετάλλευση και την κυριαρχία ανθρώπου από άνθρωπο.
            Απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή βαρβαρότητα που βιώνουμε ως άνθρωποι αλλά και ως Μεσολογγίτες, στην καταλήστευση του λαού με μνημόνια, στην βίαιη και χωρίς αιδώ εξαθλίωσή μας, στην παγκόσμια, εθνική και τοπική μοναξιά και κατάθλιψη, απαντούμε με μια συλλογική προσπάθεια εναλλακτικής οργάνωσης, αναμορφώνοντας και αναπλάθοντας το ιστορικό Κτίριο της Βαλβείου Βιβλιοθήκης στο Μεσολόγγι και καθιστώντας το έναν ελεύθερο κοινωνικό και αυτοδιαχειριζόμενο χώρο. Πρόκειται για ένα συλλογικό εγχείρημα στην προσπάθεια κλιμάκωσης μιας οργανωμένης απάντησης στο υπάρχον πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό σκηνικό εκφράζοντας μια άλλη μορφή οργάνωσης με κέντρο τον άνθρωπο έξω από εμπορικά και κομματικά συμφέροντα, ιεραρχικές δομές, εμπορευματοποίηση και εκμετάλλευση.
Με την κίνηση αυτή των πιο ριζοσπαστικών και προοδευτικών στοιχείων της κοινωνίας μας δημιουργείται ένας χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών με σκοπό την προώθηση αξιών όπως η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η κοινωνική δικαιοσύνη, η αντίσταση και η αλληλεγγύη. Με δράσεις όπως ανταλλακτικά παζάρια, συλλογικές κουζίνες, προβολές ταινιών, παραστάσεις, ανοιχτές συζητήσεις και δωρεάν μαθήματα γλωσσών και μουσικής, με ατομική ευθύνη και συνεργασία όλων, προβάλλουμε μια μορφή οργάνωσης έξω από το καταναλωτικό και εμπορικό μοντέλο που θέλουν να μας επιβάλλουν και που έχει αποτύχει να μας εκφράσει.
Αυτοί είναι και οι λόγοι που, από την αρχή της κιόλας, η Αυτόνομη Κίνηση Βαλβείου δέχθηκε ανήμερα του Αη-Συμιού, την άνανδρη και βάρβαρη επίθεση των ανδρείκελων Νεοναζί. Κατά τις ημέρες εορτασμού του Αγίου Πνεύματος, μέρες γιορτών στο Μεσολόγγι, οι δράστες επιτέθηκαν στο ιστορικό κτίριο της Βαλβείου προκαλώντας υλικές ζημιές και σπάζοντας πόρτες και τζάμια διαταρράσσοντας και ακυρώνοντας τις εθελοντικές εργασίες για την αναμόρφωση του κτιρίου. Οι αδίστακτοι φασίστες-νεοναζί –εντός και εκτός του Κοινοβουλίου-, το μακρύ χέρι του Κεφαλαίου, με όπλο το μίσος τους δεν υπολόγισαν τον εορτασμό και το πανηγύρι του Αη-Συμιού στο Μεσολόγγι και έδειξαν για μια ακόμη φορά το αληθινό τους πρόσωπο.
Καταδικάζουμε απερίφραστα την πράξη τους η οποία προσβάλλει κάθε Μεσολογγίτη και Αη-Συμιώτη πανηγυριστή, κάθε μέλος της Αυτό-οργανωτικής Κίνησης Βαλβείου και τέλος κάθε ελεύθερο πολίτη της φιλήσυχης πόλης του Μεσολογγίου. Ωστόσο, η επίθεση αυτή δεν μας ξαφνιάζει. Το χτύπημα αυτό του φασιστικού παρακράτους αποτελεί προθάλαμο για την κατάπνιξη κάθε υγιούς κυττάρου και φορέα αντίστασης που παλεύει για μια κοινωνία ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης ανεξάρτητα από χρώμα, φύλο και κοινωνική τάξη. Δεν τους φοβόμαστε. Αυτοί πρέπει να μας φοβούνται. Είμαστε άνθρωποι του μόχθου, της αντίστασης, της αλληλεγγύης και της αξιοπρέπειας. Είμαστε το κομμάτι της κοινωνίας που δεν σκύβει το κεφάλι….
ΑΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ. ΑΠΟ ΕΜΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΤΕΣ ΚΑΙ ΑΦΕΝΤΙΚΑ.
Στο ανοιχτό χώρο της Βαλβείου Βιβλιοθήκης ΚΑΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΗ :
  • Να αναπτύξουμε τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τους τρόπους σκέψης και δράσης μας ενάντια στις κανιβαλιστικές πολιτικές που προσπαθούν να μας επιβάλουν.
  • Να εκφράσουμε την δημιουργικότητά μας και το αίσθημα της αλληλεγγύης πραγματοποιώντας ΔΩΡΕΑΝ μαθήματα γλωσσών, μουσικής κτλ. Συμμετέχοντας σε μια ελεύθερη εκπαιδευτική διαδικασία έξω από τα δεδομένα και τους ρόλους που το κράτος θέλει να δώσει.
  • Να οργανώσουμε εναλλακτικά την καθημερινότητά μας κόντρα στον καταναλωτισμό, την εμπορευματοποίηση και το κέρδος.
  • Να αντικαταστήσουμε την ατομικότητα και τον εγωισμό με την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΟΤΗΤΑ, ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ.


 
ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ ΒΑΛΒΕΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου