Κυριακή 21 Ιουλίου 2013

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΜΙΣΘΩΣΗ, ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ ΜΙΣΘΩΣΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Φαίνεται ότι η κρίση που πλήττει την αγορά εδώ και τρία χρόνια έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή και από τα δικαστήρια, τα οποία δείχνουν να αναγνωρίζουν πλέον τη δεινή οικονομική θέση που έχουν περιέλθει οι εμπορικές επιχειρήσεις και να βγάζουν αντίστοιχες αποφάσεις προς όφελός τους.
          Αναφερόμαστε συγκεκριμένα στην 123/2013 απόφαση ασφαλιστικών μέτρων του Μονομελούς Πρωτοδικείου Χαλκιδικής (επισυνάπτεται στην παρούσα), το οποίο για πρώτη φορά δεν επιτρέπει έξωση για δυστροπία του μισθωτή (δηλαδή μη προσήκουσα καταβολή του μισθώματος) όταν έχει γίνει τακτική αγωγή για μείωση λόγω της οικονομικής κρίσης.
          Το δικαστήριο λαμβάνει υπόψη του την έλλειψη υπαιτιότητας του μισθωτή και πραγματικά περιστατικά, όπως η μείωση της εγχώριας τουριστικής κίνησης, η γενικότερη κάμψη που υφίσταται στην αγορά, η μείωση της μισθωτικής αξίας των ακινήτων και η κάθετη πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων.
          Το σκεπτικό του δικαστηρίου πηγαίνει ακόμη πιο πέρα, δηλαδή να διατηρηθεί έστω και προσωρινά η σχέση της μίσθωσης, κρατώντας τη ζωντανή και αποτρέποντας την απονέκρωση της.
Κατά συνέπεια, υπάρχει μία πολύ θετική εξέλιξη στη μάχη που δίνουν πολλοί συνάδελφοί μας για μείωση των ενοικίων τους απέναντι σε απρόθυμους ιδιοκτήτες.  Εφόσον καταθέσουν αίτηση στο δικαστήριο για μείωση του μισθώματος λόγω της κρίσης, μπορούν να επικαλούνται την σχετική απόφαση και να ζητήσουν την προσωρινή αναστολή του δικαιώματος των εκμισθωτών να τους εξώσουν, λόγω καθυστέρησης καταβολής του μισθώματος.


Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ                            ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου