Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Παρέμβαση Γιώργου Βαρεμένου στη σύνοδο του ΟΑΣΕ

 «Δεν έχουμε να κάνουμε με κρίσεις εθνικές, αλλά με μια κρίση ευρωπαϊκή με παγκόσμιες διαστάσεις», τόνισε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, παρεμβαίνοντας στη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΟΑΣΕ, του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που ολοκλήρωσε τις εργασίες της χθες στην Κωνσταντινούπολη. Γι’ αυτό, πρόσθεσε, «η απάντηση πρέπει να είναι κοινή. Διαφορετικά, θα είναι κοινές οι αρνητικές επιπτώσεις. Να είστε βέβαιοι γι’ αυτό!». 
Ολόκληρο το κείμενο της παρέμβασης του βουλευτή έχει ως εξής:
«Επιτρέψτε μου να σας πω λίγα λόγια για την εξελισσόμενη οικονομική κρίση και τα προγράμματα λιτότητας που έχουν επιβληθεί ως θεραπεία αυτής της κρίσης. Αυτή η θεραπεία έχει αποδειχθεί πολύ χειρότερη από την αρρώστια, αποσταθεροποιώντας τις κοινωνίες σε θανάσιμο βαθμό. Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, η ανεργία έχει αγγίξει απίστευτα νούμερα, ειδικότερα ανάμεσα στους νέους. Στην Ελλάδα, η ανεργία στους νέους αγγίζει το 63%! Μιλάμε για ανεργία καθολικών διαστάσεων.
Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρει η απόφαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του ΟΑΣΕ, η ανεξέλεγκτη οικονομική κερδοσκοπία των τραπεζών και των hedge funds τροφοδοτεί τη ραγδαία άνοδο των τιμών, γεγονός που οδηγεί σε μια κοινωνική τραγωδία που έχει ανθρωπιστικές διαστάσεις. Πράγματι, πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση.
Αυτή η ανώμαλη κατάσταση μπορεί να προκαλέσει κοινωνική κατάρρευση και απρόβλεπτες πολιτικές εξελίξεις. Τροφοδοτεί, ταυτόχρονα, το φαινόμενο του ρατσισμού και του φασισμού, θυμίζοντας σε όλους μας μερικές όψεις της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Κατά τη γνώμη μου, κανείς δεν πρέπει να είναι ανυποψίαστος γύρω απ’ αυτό. Είναι καιρός να γίνει κάτι, πριν είναι αργά.
Κύριοι, δεν έχουμε να κάνουμε με εθνικές κρίσεις. Πρόκειται για ευρωπαϊκή κρίση με παγκόσμιες προεκτάσεις. Και η απάντηση πρέπει να είναι κοινή. Διαφορετικά, οι αρνητικές επιπτώσεις θα είναι κοινές για όλους. Να είστε βέβαιοι γι’ αυτό!» 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου