Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Απ. Κατσιφάρας: Οι έξι στρατηγικοί άξονες προτεραιότητας που διαμόρφωσαν τη στρατηγική μας το 2013 με στόχο την ανάκαμψη

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014
Δελτίο Τύπου

Για την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εν μέσω βαθιάς και παρατεταμένης ύφεσης της οικονομίας, προκειμένου μέσα από σταθερά βήματα να μπει σε ανοδική τροχιά, να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και οι προοπτικές για μία καλύτερη Δυτική Ελλάδα, μίλησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.
Ο Απ. Κατσιφάρας παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι, σε ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, το συνολικό απολογισμό του έργου, των πεπραγμένων, αλλά και των στόχων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το 2013.
«Κάνουμε σταθερά βήματα με σαφή προσανατολισμό στην επανεκκίνηση της οικονομίας, στην αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στη δημιουργία προοπτικών για την κοινωνία, και στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, ενώ, παράλληλα, προσέχουμε από σήμερα για το τι κληροδοτούμε στο αύριο, ώστε στο μέλλον να μην αντιμετωπίσουμε τα ίδια προβλήματα, να μην κυνηγάμε το αυτονόητο» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Αρχικά, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις δυσκολίες τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα με τα εφαρμοζόμενα μέτρα λιτότητας, την περικοπή των εισοδημάτων, τη αύξηση των φορολογικών βαρών και την έκρηξη της ανεργίας, που ουσιαστικά, έχουν εξαντλήσει την κοινωνία καθώς και τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο θεσμός της αιρετής Περιφέρειας, λόγω της υποχρηματοδότησης καθώς και της γραφειοκρατίας και των αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων.

Οι άξονες προτεραιότητας της Περιφέρειας
Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στους βασικούς έξι άξονες προτεραιότητας, στους οποίους εστίασε περισσότερο η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, κατά το 2013:
1. Οικονομική διαχείριση: «Παραλάβαμε ένα υπέρογκο χρέος, όμως κατορθώσαμε με δικούς μας πόρους να αποπληρώσουμε τα ληξιπρόθεσμα και πλέον η Περιφέρεια να είναι καθαρή από χρέη, παρά το γεγονός πως καταργήθηκαν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι».
Ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, υπογράμμισε την απαξίωση που δέχεται πλέον από το κράτος η Αυτοδιοίκηση, όπως αυτό αποδεικνύεται από την αποψίλωση του προσωπικού, τον περιορισμό των πόρων και τη γραφειοκρατία.
«Με αιματηρές περικοπές δαπανών, κατορθώσαμε να υπάρχουν ρεαλιστικοί και ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, ενώ όχι μόνο δε χρωστάμε ούτε ένα ευρώ αλλά ξεπληρώνουμε και παλιά χρέη που παραλάβαμε από τις τέως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις» συμπλήρωσε.

2. Κοινωνικές Δομές: Αντιλαμβανόμενοι πως η κρίση δημιουργεί περισσότερες ευάλωτες ομάδες εστιάσαμε στην κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη. Το ξεμπλοκάρισμα του πολυώροφου κτιρίου του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», η λειτουργία του Ιδρύματος Φιλοξενίας Ογκολογικών Ασθενών «Η Ελπίδα», η ολοκλήρωση ανέγερσης της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης - Οικοτροφείου του εργαστηρίου «Παναγία Ελεούσα» στο Αγρίνιο, η θεμελίωση του νέου κτιρίου Ημερήσιας Φροντίδας - Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης για άτομα με Νοητική Στέρηση των «Μαχητών» στην Πάτρα, η οργάνωση των προγραμμάτων εμβολιασμών για άπορους και ανασφάλιστους και οι προληπτικοί έλεγχοι με την Κινητή μας Μονάδα Υγείας από άκρη σε άκρη της Περιφέρειάς μας, διαμορφώνουν έναν συνεκτικό ιστό προσφοράς προς το συμπολίτη μας που έχει ανάγκη τη φροντίδα και τη μέριμνα.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης τόνισε τη σθεναρή διεκδίκηση για ένταξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στην πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος με τίτλο «Πιλοτικό Πρόγραμμα Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος» δεδομένου ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι ο μόνος φορέας κρατικός ή αυτοδιοικητικός, στο σύνολο της χώρας, που διαθέτει ολοκληρωμένη, επιστημονικά τεκμηριωμένη και κοστολογημένη μελέτη, που εκπονήθηκε σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ έκανε αναφορά και στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, το οποίο έχει συνταχθεί και είναι έτοιμο να υποβληθεί προς χρηματοδότηση.

3. Υποδομές – Έργα: Στη συνέχεια, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως η στρατηγική της Περιφέρειας βασίζεται στο τρίπτυχο «συντηρούμε υφιστάμενες υποδομές, κατασκευάζουμε και διεκδικούμε νέες υποδομές».
«Παρά τις αντιξοότητες, την κατάργηση των ΚΑΠ, τρέχουμε έργα σε όλη την επικράτεια της Περιφέρειάς μας. Αναγεννήσαμε το ΕΣΠΑ, εκμεταλλευόμαστε μέχρι και το τελευταίο ευρώ διαθέσιμου κοινοτικού πόρου, εξυπηρετούμε καθημερινά χιλιάδες πολίτες, δίνουμε σκληρές μάχες σε Ελλάδα και Ευρώπη για ένα καλύτερο αύριο. Δεν είμαστε της λογικής «δεν μου δίνει η Κυβέρνηση, άρα δεν κάνω έργο». Αντίθετα, εξαρχής βάλαμε πλάτη στα δύσκολα και συνεχίζουμε να βάζουμε, αποδεικνύοντας έμπρακτα πως είναι εφικτό και το να κάνεις οικονομία και το να επιτυγχάνεις αποτελέσματα» προσέθεσε ο κ. Κατσιφάρας.
«Πλέον έγινε η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών αξόνων της Ολυμπίας και της Ιόνιας Οδού, ενώ έχουμε θετικές εξελίξεις και στο θέμα της εξόρυξης και εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στο Κατάκολο και στον πατραϊκό Κόλπο που ουσιαστικά επαναπροσδιορίζει τη θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της χώρας, της προσδίδει ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία και διαμορφώνει νέες προοπτικές».
Συνολικά, υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ, 336 έργα, από τα οποία μόλις 47 είχαν ενταχθεί πριν την 1/7/2011, ενώ από τότε που ανέλαβε η Περιφέρεια εντάχθηκαν 289, φθάνοντας σε απορρόφηση το 2013 πάνω από το 100% των στόχων (στα 37 εκατ. ευρώ το α’ εξάμηνο και 62 εκατ. ευρώ το β’ εξάμηνο).
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως «εξορθολογίσαμε το Εθνικό Σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και έτσι πριν το 2011 είχαν ενταχθεί μόλις δέκα έργα, το 2011 εντάχθηκαν τρία, το 2012, 50 έργα και το 2013, 29 έργα. Συνολικά εντάχθηκαν 82 έργα συνολικού προϋπολογισμού πάνω από 80.495 εκατ. ευρώ».
Πολύ σημαντική επιτυχία ήταν και η διασφάλιση 13 Πολυτομεακών και Πολυταμειακών Περιφερειακών Προγραμμάτων για τη νέα προγραμματική περίοδο, ώστε το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης (ΣΕΣ) 2014-2020 – δηλ. το νέο ΕΣΠΑ – να υλοποιηθεί αποτελεσματικότερα, ταχύτερα και πιο κοντά στις τοπικές κοινωνίες.

4. Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων: «Διαθέσαμε 22,5 εκατομμύρια ευρώ από το ΠΕΠ για τη χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου και Υπηρεσιών. Αξιολογήσαμε τις προτάσεις μέσα σε χρόνο ρεκόρ, και κρατήσαμε τη διαχείριση εμείς μαζί με τον ΕΦΕΠΑΕ και δεν αφήσαμε να πάει στις τράπεζες» επεσήμανε ο Περιφερειάρχης.
Σχετικά με τη στήριξη των ιδιωτικών επενδύσεων, σημείωσε πως ποσό που αγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ εκταμιεύθηκε μέσα στο 2013 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω του αναπτυξιακού νόμου 3299/2004, ενώ από την 1/7/2011 που η Περιφέρεια έχει αναλάβει την αρμοδιότητα του νόμου 3299/2004 έχουν εκταμιευθεί συνολικά 35.399.203 ευρώ.
«Μέσα από διαδικασίες ευρείας διαβούλευσης προχωράμε το σχεδιασμό μας για το ΣΕΣ 2014-2020 (νέο ΕΣΠΑ) και την πλατφόρμα Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS 3), ενώ προχωρά και ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της Περιφέρειάς μας σε συνέργεια και με το ΣΕΣ και με τον Στρατηγικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμά μας, καθώς και με την Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου» συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας.

5. Μακροπεριφέρεια: Έχοντας κατακτήσει σημαντικό ρόλο στα ευρωπαϊκά όργανα που συμμετέχουμε – την Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ) και τη Διάσκεψη των Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR) – και έχοντας συμπεριλάβει τη Μακροπεριφερειακή διάσταση στον προγραμματισμό μας για το ΣΕΣ 2014-2020 και τον Αναπτυξιακό Επιχειρησιακό Σχεδιασμό μας, κατορθώσαμε, αφενός η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να θεωρείται από τους πιο ισχυρούς παίκτες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές περιφέρειες και βασικός συνομιλητής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και αφετέρου η Στρατηγική να επικεντρωθεί γύρω από τέσσερις (4) βασικούς πυλώνες οι οποίοι είναι ύψιστης προτεραιότητας για την Περιφέρειά μας: -Μεταφορές & Συνδεσιμότητα, -Περιβάλλον, -Τουρισμός, και -Θαλάσσιες Υποθέσεις & Αλιεία.

6. Ανθρώπινο δυναμικό: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζει να εμπιστεύεται και να αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό της και το αποδείξαμε περίτρανα στις περιπτώσεις του Τριετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος, του Καλλιεργητικού Πλάνου, της προετοιμασίας του ΣΕΣ και της πλατφόρμας Έξυπνης Εξειδίκευσης, όπου αντί να σπαταλάμε χρήματα σε εξωτερικούς μελετητές, εμπιστευτήκαμε το προσωπικό και τις υπηρεσίες μας και εκ του αποτελέσματος δικαιωθήκαμε» υπογράμμισε ο κ. Κατσιφάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου