Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

Δήλωση της Νίκης Φούντα σχετικά με το πετρέλαιο θέρμανσης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, έκανε την ακόλουθη δήλωση, σχετικά με την ενεργειακή φτώχεια στην Ελλάδα:

Πόσο ακόμα θα πληρώνουμε ακριβά το δικαίωμα στη θέρμανση;

«Τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουμε με σφοδρότητα στην Ελλάδα το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας. Εν μέσω χειμερινής περιόδου, και ενώ τα προβλήματα της καθημερινότητας  πολλαπλασιάζονται, οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με την ανεξήγητη επιμονή του Υπουργείου Οικονομικών στην εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης – ένα μέτρο που αποδεδειγμένα δεν αποδίδει, η ίδια η οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα το απέδειξε άλλωστε– και την απουσία εθνικής πολιτικής στην ρύθμιση των τιμών του φυσικού αερίου, το οποίο  πωλείται ακριβότερα στη χώρα μας κατά 30% σε σχέση με την μέση τιμή πώλησης στα υπόλοιπα Βαλκάνια. Η δέσμευση του Πρωθυπουργού πως θα επιληφθεί ο ίδιος το θέμα, μήνες πριν, παραμένει χωρίς αντίκρισμα και χωρίς αποτέλεσμα για τα ελληνικά νοικοκυριά.

Η σημερινή «είδηση» ότι η Gazprom χρεώνει στην Ελλάδα ακριβότερα το φυσικό αέριο, δεν μας εκπλήσσει, αλλά ενισχύει τη θέση μας –τα στοιχεία  που επικαλούμαστε όλους αυτούς τους μήνες είναι αδιάψευστα άλλωστε. Καλούμε για μια ακόμη φορά τον Πρωθυπουργό να εξετάσει σοβαρά το ζήτημα και να κρίνει αν επιβάλλεται επιτέλους προσφυγή στην αρμόδια διαιτησία.

Επαναλαμβάνουμε τέλος, ότι περιμένουμε να γίνουν πράξη οι δεσμεύσεις του ΥΠΕΚΑ για διπλασιασμό των κονδυλίων για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον», στα 2 δις ευρώ, θεωρώντας την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων την κύρια και βασική δίοδο αντιμετώπισης του προβλήματος της ενεργειακής φτώχειας.  Προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα που ταλαιπωρεί περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά, σε μια χώρα που τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν ελλείψει και πολιτικής βούλησης.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου