Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Βασικά σημεία τοποθέτησης της Νίκης Φούντα στην Επίκαιρη Επερώτηση της Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ. για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
20.1.2014                                                                                  

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  

Ανασυγκρότηση και εργαλεία αξιοποίησης ολοκληρωμένου σχεδιασμού ανάπτυξης η Πρότασή μας

Βασικά σημεία τοποθέτησης της Νίκης Φούντα
 στην Επίκαιρη Επερώτηση της Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ. για την αναπτυξιακή ανασυγκρότηση



Η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα τοποθετήθηκε κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ. στη Βουλή, με θέμα:
«Η επανεκκίνηση της ανάπτυξης και η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι μέγιστη προτεραιότητα για τη χώρα και πρωταρχικό αίτημα στη συνολική διαπραγμάτευση για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός πρέπει να βασιστεί, ως σύνολο πια, στην αξιοποίηση των εργαλείων του:
ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, Αναπτυξιακός νόμος και χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων
                                                                                                                                                                            
Την ώρα που η Κυβέρνηση δηλώνει ότι επιθυμεί  να «κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης», με αίολες υποσχέσεις και πρωτοβουλίες χωρίς πρακτική εφαρμογή, η Δημοκρατική Αριστερά υπενθυμίζει ότι η έξοδος από τη κρίση μπορεί να επιτευχθεί μόνο με στοχευμένες δράσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, που θα αναφέρονται στην πραγματική οικονομία, σε πραγματική κλίμακα επενδύσεων, με τολμηρές και καινοτόμες προτάσεις, χωρίς καθυστερήσεις. Ώστε να δοθούν διέξοδοι στο τεράστιο πλέον πρόβλημα της ανεργίας: 1 στους 2 νέους δεν εργάζεται, την ώρα που «υπερηφανευόμαστε» για πρωτογενή πλεονάσματα…
Με συγκεκριμένες προτάσεις η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ. θέτει μετ’ επιτάσεως τα στοιχήματα που πρέπει να κερδηθούν και δεν είναι άλλα από το να μπει επιτέλους θετικό πρόσημο στην ελληνική οικονομία, με προοπτικές για όλους και με το βλέμμα προς το μέλλον.


Τα βασικά σημεία της ομιλίας της κ. Φούντα κατά τη συζήτηση  της Επίκαιρης Επερώτησης στη Βουλή είναι τα εξής:

ΕΣΠΑ:  Η απορροφητικότητα φτάνει το 74%. Τα κονδύλια απορροφούνται μεν, αλλά όχι στοχευμένα. Αποτέλεσμα; Δεν αποκτούμε αναπτυξιακή προοπτική, παρά μόνο σημειακές παρεμβάσεις. Πρέπει να συζητήσουμε για συντονισμό και στοχοθεσία. Πρέπει να ενεργήσουμε μακροπρόθεσμα, με έμφαση στον εξαγωγικό προσανατολισμό και τους ανθρώπινους πόρους. Με παρεμβάσεις με υψηλό εισοδηματικό πολλαπλασιαστή, με στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας.  
Χωρίς καθυστερήσεις: Άμεσα, να στείλει το αρμόδιο Υπουργείο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση τα νέα Επιχειρησιακά Προγράμματα. Να λειτουργήσουν νέοι τομείς χρηματοδότησης, να αλλάξει η ψυχολογία των πολιτών, να ενεργοποιηθεί η ρευστότητα.

Ενεργοποίηση των τραπεζών: Οφείλει να υπάρξει κυβερνητική πίεση ώστε να συμβάλουν οι τράπεζες στην παροχή ρευστότητας προς την παραγωγική οικονομία. Με πρόσβαση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση για την υλοποίηση προγραμμάτων ενίσχυσής τους. Με διευκόλυνση της λειτουργίας τους και μείωση του κόστους διατήρησής τους, για άμεση δημιουργία θέσεων εργασίας.
Εν προκειμένω, ζητάμε απαντήσεις στα εξής καίρια ερωτήματα:
-  Πόσες επενδύσεις έχουν υλοποιηθεί και πόσες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργήσει;

Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ): Υποχρηματοδότηση καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Ανυπαρξία υλοποιούμενων έργων και αλχημείες με τη μείωση του ΠΔΕ με μόνο στόχο να παρουσιαστεί ένα εύθραυστο και τελικά πλαστό πρωτογενές πλεόνασμα για επικοινωνιακή χρήση. Περαιτέρω μείωση του ΠΔΕ για το 2014.
Οι δημόσιες επενδύσεις αποτελούν τον πλέον σημαντικό πολλαπλασιαστή εισοδήματος της ελληνικής οικονομίας, όπως αναφέρουν και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Κάθε επενδυόμενο ευρώ σε αναπτυξιακά έργα επιστρέφεται διπλάσιο μέσω φορολογικών εισφορών, ενίσχυσης των ασφαλιστικών ταμείων, αυτοχρηματοδότησης των έργων, ενίσχυσης των τοπικών κοινωνιών.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) - Καινοτομία: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά φιλόδοξους στόχους για την  ανάπτυξη των ΑΠΕ έως το 2030, τονίζοντας ότι «μόνο έτσι θα ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και θα δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη». Στην Ελλάδα δυστυχώς αντιμετωπίζουμε τις ΑΠΕ ως πρόβλημα. Το κυβερνητικό σχέδιο για οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση θα έπρεπε να περιλαμβάνει ως απαραίτητη διάσταση έναν πλήρη και σύγχρονο ενεργειακό σχεδιασμό, ορθολογικό και στην κατεύθυνση των ευρωπαϊκών δεσμεύσεων, χωρίς τις αγκυλώσεις του παρελθόντος. Είναι καιρός να ξαναδούμε τις ΑΠΕ ως μοχλό πράσινης αειφόρου ανάπτυξης και ως ένα από τα αναγκαία βήματα για να βγούμε επιτέλους από την κρίση και να ανιχνεύσουμε ένα διαφορετικό και αποδοτικό αναπτυξιακό μοντέλο.
Η καινοτομία πια αφορά το 20% του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ενώ στην Ελλάδα των Νέων που μεταναστεύουν στο εξωτερικό, πανηγυρίζουμε για διπλασιασμό του 4% σε μόλις 8%.

Για την λειτουργία όλων των παραπάνω εργαλείων, την μείωση της γραφειοκρατίας και την πλήρη διαφάνεια των δομών της δημόσιας διοίκησης πρέπει να επισπευτούν  σοβαρά ζητήματα όπως το κτηματολόγιο, το δασολόγιο, το πλήρες περιουσιολόγιο, οι αναθεωρήσεις των περιφερειακών σχεδιασμών και οι απαραίτητες βαθιές μεταρρυθμίσεις, όπως η πλήρης μηχανογράφηση στοιχείων.

Το οπτικοακουστικό υλικό της τοποθέτησης της κ. Φούντα βρίσκεται στους ακόλουθους συνδέσμους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου