Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Επαφές Γ.Βαρεμένου για την ποιοτική γεωργία στην Αιτωλ/νία

Γιώργος Βαρεμένος
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
ΣΥΡΙΖΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

                                                                                                              14 Ιανουαρίου 2014

Επαφές για την προώθηση της ποιοτικής γεωργίας στον νομό, με προϊόντα πιστοποιημένα και με προστατευόμενη ονομασία προέλευσης όταν καλύπτουν τις σχετικές προδιαγραφές, είχε τις τελευταίες μέρες ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος.
Σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Θ. Τσαυτάρη, συζήτησε και πάλι το θέμα της καταχώρισης της στρογγυλής ελιάς Αγρινίου ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι αντιμετωπίζει το αίτημα θετικά και ότι θα υποστηρίξει τον σχετικό φάκελο όταν, σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου, υποβληθεί από τις ενδιαφερόμενες ομάδες παραγωγών. Ο Γιώργος Βαρεμένος θα έρθει το επόμενο διάστημα σε επαφή με συνεταιριστικές οργανώσεις, προκειμένου να εξεταστούν συγκεκριμένα οι προϋποθέσεις και οι δυνατότητες σύνταξης ενός αξιόπιστου φακέλου που θα προωθηθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες.   
Ο βουλευτής έθεσε και το θέμα της ποικιλίας ελιάς Καλαμών που καλλιεργείται στην Αιτωλοακαρνανία, για την οποία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεσολογγίου - Ναυπακτίας και επιχειρήσεις του κλάδου ζητούν την επέκταση της γεωγραφικής ζώνης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης που ισχύει σήμερα για την περιοχή της Μεσσηνίας. Ο υπουργός δήλωσε -όπως είχε κάνει και παλαιότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Γιώργου Βαρεμένου στη Βουλή- ότι θεωρεί εξαιρετικά δύσκολο να λάβει τελική έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα τέτοιο αίτημα της χώρας. Κι αυτό, διότι οι ενωσιακοί κανονισμοί απαιτούν ομοιογένεια της γεωγραφικής ζώνης ως προς τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φυσικού και ανθρώπινου περιβάλλοντος που καθορίζουν την ιδιαίτερη ποιότητα του προϊόντος, κάτι που δεν είναι εύκολο να αποδειχθεί για περιοχές τόσο διαφορετικές ως προς το κλίμα και το έδαφος όπως η Μεσσηνία και η Αιτωλοακαρνανία.
Ο Γιώργος Βαρεμένος επικοινώνησε, επίσης, με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Α. Κατσιφάρα και ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με την εξαγγελία της περιφερειακής αρχής για τη δημιουργία πρότυπων αγροκτημάτων όπου οι αγρότες θα εκπαιδεύονται σε νέες καλλιέργειες και καλλιεργητικές μεθόδους. Αν και το πρόγραμμα αυτό είχε ανακοινωθεί σε πρόσφατη ημερίδα της Περιφέρειας, ο κ. Κατσιφάρας διευκρίνισε ότι οι αναγκαίοι πόροι δεν έχουν ακόμη εξασφαλισθεί και, επομένως, το πρόγραμμα θα υποβληθεί στην επόμενη χρηματοδοτική περίοδο 2014 - 2020.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου