Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Η ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΔΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ "ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΙΑ" ΩΣ ΠΡΟΙΟΝ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ (ΠΓΕ)

                                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 2 Φεβρουαρίου, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου η Ημερίδα που διοργάνωσε η Βιοκαλλιεργητική Περιβαλλοντική Εταιρεία Τριχωνίδας ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΣ, με θέματα την ποιότητα του ελαιολάδου, τις δυνατότητες και προοπτικές των Αγροτικών Συνεταιρισμών, καθώς και την αναγνώριση των τοπικών προϊόντων ως Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε. Το πρώτο θέμα με τίτλο: Η ποικιλιακή αξία των ελληνικών ελαιολάδων εισηγήθηκε ο Χημικός και Γευσιγνώστης κ. Β. Καμβύσης, ο οποίος άνοιξε πραγματικά νέους ορίζοντες ως προς τις μεθόδους και δυνατότητες παραγωγής στην περιοχή της Τριχωνίδας, ελαιολάδων υψηλής ποιότητας με <<ονοματεπώνυμο>> και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μοναδικών ως προς τη γεύση και την αναγνωρισιμότητα. Το δεύτερο θέμα που αφορούσε στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, σχετικά με την ισχύουσα νομοθεσία και τις προοπτικές των συνεταιρισμών σε περιόδους κρίσης εισηγήθηκε η νομικός σύμβουλος της ΠΑΣΕΓΕΣ κα. Άννα Μητροπούλου, η οποία με πολύ γλαφυρό τρόπο περιέγραψε τη σημασία τους ξεκινώντας από την ιστορική διαδρομή τους στην Ελλάδα, την αλλοτρίωση και απαξίωση που υπέστησαν, τη σημαντική τους παρουσία σε άλλα κράτη και την αναγκαιότητα σήμερα να εξυγιανθούν και να επιστρέψουν στην ελληνική αγροτική πραγματικότητα, γιατί ο ρόλος τους είναι πολύτιμος και άρρητα συνδεδεμένος με την ανάπτυξη του αγροτικού κόσμου, ιδιαίτερα σε περίοδο κρίσης. Το τρίτο θέμα της ημερίδας εισηγήθηκε ο κ. Γ. Γκούμας από τη Δ/νση Πιστοποίησης και Προδιαγραφών ΕΛΓΟ – Δήμητρα και αφορούσε στην αναγνώριση των αγροτικών προϊόντων ως Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). Πολλοί από τους παρευρισκόμενους παραγωγούς έθεσαν ερωτήματα σχετικά με την επέκταση και στην Αιτωλοακαρνανία της ποικιλίας ελιάς Καλαμών ως ΠΟΠ, όπως επίσης και την αναγνώριση ως ΠΟΠ της ελιάς Αγρινίου ή Κονσερβολιάς, ο σχετικός φάκελος της οποίας λιμνάζει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων. Ο υπεύθυνος επικοινωνίας και συντονιστής της ΒΙΟΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ κ. Δ. Τραπεζιώτης ανακοίνωσε ότι η Εταιρεία σε συνεργασία με την ερευνήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, κα. Αθηνά Θεοδωρακοπούλου, οργανώνει τον φάκελο με όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία, προκειμένου να διατυπωθεί το αίτημα προς τις αρμόδιες Αρχές για την αναγνώριση ως Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) της Κουτσουρελιάς, που απαντάται και στην περιοχή της Τριχωνίδας, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που εμφανίζει το λάδι που παράγεται από την ποικιλία αυτή. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και πολυπληθή συμμετοχή διεξήχθη εφέτος ο διαγωνισμός γεύσης ελαιολάδου, στα πλαίσια της ημερίδας. Η εποπτεία και διοργάνωση του διαγωνισμού, τελούσε υπό την αιγίδα της οργανοληπτικής ομάδος του επιστημονικού μη κερδοσκοπικού Σωματείου, Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου 'ΦΙΛΑΙΟΣ', η οποία εκτός των άλλων διοργανώνει και απονέμει ετησίως στα καλύτερα ελληνικά ελαιόλαδα, τα γνωστά βραβεία 'ΚΟΤΙΝΟΣ' Η φετινή διαγωνιστική διαδικασία χαρακτηρίζεται ως εξαιρετική, δεδομένου ότι οι συμμετοχές ήσαν 34, ιδιαίτερα υψηλός αριθμός για μία τοπική διοργάνωση ελαιοπαραγωγών και μάλιστα σε περιφέρεια που ασχολείται κυρίως με την επιτραπέζια ελιά. Στον διαγωνισμό βραβεύτηκαν εννέα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, ως επί το πλείστον της κύριας τοπικής ποικιλίας 'Κουτσουρελιάς. Η ημερίδα έκλεισε με την απονομή των βραβείων στους εννέα βραβευθέντες παραγωγούς ελαιολάδου Χρυσό βραβείο ποιότητας Σιαδήμας Δημήτριος Βιολογικό ελαιόλαδο Αθηνά Άνω Ρουπακιά Ισχυρή ένταση φρουτώδους Ποικιλία κορωνέικη Κουμάσης Χρήστος Μέτρια ένταση φρουτώδους Ποικιλία κουτσουρελιά Ξηροκώστας Κώστας Ήπια ένταση φρουτώδους Ποικιλία κουτσουρελιά Αργυρό βραβείο ποιότητας Ζώρης Θεόδωρος Ισχυρή ένταση φρουτώδους Ποικιλία κουτσουρελιά Τσαρούχης Στράτος Μέτρια ένταση φρουτώδους Ποικιλία κουτσουρελιά Τακτικός Ευάγγελος Ήπια ένταση φρουτώδους Ποικιλία κουτσουρελιά Χάλκινο βραβείο ποιότητας Κουμάσης Δημήτριος Ισχυρή ένταση φρουτώδους Ποικιλία κουτσουρελιά Κατσιμάρδος Σπύρος Μέτρια ένταση φρουτώδους Ποικιλία κουτσουρελιά Γιανογιάνης Σωτήρης Ήπια ένταση φρουτώδους Ποικιλία κονσερβολιά Αγρινίου Στο φουαγιέ της Λέσχης του Παπαστράτειου Μεγάρου οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να δοκιμάσουν τα μοναδικά ελαιόλαδα, καθώς και τις ελιές της περιοχής. Ακολούθησε δείπνο επισήμων σε παραδοσιακή αγρινιώτικη ταβέρνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου