Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ανακοίνωση ΠΑΣΠ ΤΕΙ/ΜΕΣ για το σχέδιο "ΑΘΗΝΑ"

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΄΄ΑΘΗΝΑ΄΄ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΧΑΡΤΙΑ!!!

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υφίσταται ανάγκη αναδιάρθρωσης του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας. Μια τέτοια προσπάθεια όμως πρέπει να εντάσσεται σε ενιαίο στρατηγικό σχέδιο και να λαμβάνει υπόψη τις αναπτυξιακές προτεραιότητες της χώρας. Πρέπει επίσης να στηριχθεί σε αξιολόγηση των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. και σε ειδικό χωροταξικό σχεδιασμό ανά περιφέρεια. Να βασίζεται σε σταθερά, ενιαία, αντικειμενικά, ορθολογικά, επιστημονικά κριτήρια, που να τεκμηριώνουν επαρκώς τις προωθούμενες μεταβολές και να μην αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης.
Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, αντί να είναι μια τέτοια προσπάθεια, ξεκινάει μεν με ευχολόγια και καλές προθέσεις, τα οποία όμως διαψεύδει και καταστρατηγεί αμέσως μετά στην πράξη. Οι επιχειρούμενες παρεμβάσεις στον ακαδημαϊκό χάρτη καταδεικνύουν ότι ΑΛΛΑ είναι τελικά τα κριτήρια για το κόψε-ράψε στα Πανεπιστήμια και κυρίως στα Τ.Ε.Ι. της χώρας. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις εφαρμόζονται δύο μέτρα και δύο σταθμά, ανάλογα με την πόλη, το ίδρυμα, τα γνωστικά αντικείμενα ή το ποιος εκλέγεται ή κατάγεται από την περιοχή. Τελικά το μόνο που επιτυγχάνει το σχέδιο «Αθηνά» είναι όχι ο εξορθολογισμός, αλλά ο τοπικός και ακαδημαϊκός αλληλοσπαραγμός!
Η αντιμετώπιση χωρίς λογική για τις χιλιάδες των φοιτητών που απαιτεί να καταργήσει παλαιά τμήματα με υψηλή ζήτηση και αλλάζει τον εκπαιδευτικό στόχο καλώς οργανωμένων τμημάτων, έχει ως αποτέλεσμα να εκμηδενίζει την προσπάθεια και το παραχθέν έργο και τις υποδομές πολύ παλαιών και αναγνωρισμένων τμημάτων. Συγκεκριμένα σε αυτά τα τμήματα συγκαταλέγεται και το τμήμα Ε.Π.Δ.Ο του ΤΕΙ Μεσολογγίου. Θεωρούμε παράλογη τη μεταφορά - συγχώνευση του με άλλα τμήματα που έχουν διαφορετικό αντικείμενο σπουδών. Όπως επίσης θεωρούμε παράλογη τη μεταφορά του τμήματος από μια πόλη και ένα ίδρυμα με επαρκείς κτιριακές εγκαταστάσεις και εργαστηριακό εξοπλισμό (τουλάχιστον, σε σχέση με το εντελώς ανέτοιμο ΤΕΙ της Πάτρας που ενδέχεται να μεταφερθεί). Πέραν αυτού όμως το τμήμα διαθέτει μακροχρόνιο και δοκιμασμένο αποτελεσματικά πρόγραμμα σπουδών και γνωστικό αντικείμενο, που ενδεχόμενη εφαρμογή του σχεδίου, σημαίνει ότι θα αλλάξει εντελώς μορφή και όλοι οι εν ενεργεία σπουδαστές θα καλεστούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε μια διαφορετική σχολή από αυτή που επέλεξαν. Επιπροσθέτως,σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης δεν μπορεί το Υπουργείο Παιδείας να αναγκάζει τις οικογένειες των φοιτητών να επιβαρυνθούν με νέα έξοδα για τη μεταφορά και εγκατάσταση του παιδιού τους σε άλλη πόλη.
Πρέπει επίσης να αναλογιστούμε ότι με την μεταφορά της ΕΠΔΟ, το ΤΕΙ χάνει την αυτονομία του καθώς δεν υφίσταται Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα με μόνο δυο σχολές, από μόνο δυο τμήματα η καθεμία. Έτσι λοιπόν, στην ουσία γινόμαστε παράρτημα ενός Ιδρύματος με έδρα την Πάτρα αφού συγκεντρώνει την πλειοψηφία των Σχολών της Δυτικής Ελλάδας. Αυτόματα, αυτό σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη περικοπή στη χρηματοδότηση,όπως και μείωση του διοικητικού προσωπικού.
Για όλα τα παραπάνω,η ΠΑΣΠ ΤΕΙ Μεσολογγίου τάσσεται φανατικά ενάντια στην εφαρμογή του σχεδίου και προτείνει τη διεξαγωγή ΠΑΝΤΕΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ. Επίσης καλεί όλο το φοιτητικό κίνημα να λάβει μέρος στις κινητοποιήσεις που θα αποφασιστούν. Καλούμε όλους τους σπουδαστές στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας που θα γίνει Τετάρτη 27-2-2012 και έχει προγραμματιστεί από το ΤΕΙ σε συνεργασία με τον Δήμο Μεσολογγίου.
Σε μια κοινωνία που η ανεργία στους νέους έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, που μια ολόκληρη γενιά μεταναστεύει με στόχο την πρόσβαση στο αυτονόητο δικαίωμα της εργασίας, αποτελεί “εγκληματική” αδικία εις βάρος των φοιτητών να αναγκάζονται εν μέσω των σπουδών τους να αλλάξουν αντικείμενο και πόλη γεγονός που επιτείνει την ανασφάλεια τους.

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΠΑΣΠ ΤΕΙ/ΜΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου