Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Μήνυμα στην συγκέντρωση για το Πανεπίστημιο του Γ.Βαρεμένου.

«Το σχέδιο Αθηνά δεν είναι η λύση, είναι ένα ακόμη πρόβλημα», επισημαίνει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, σε μήνυμά του προς τη συγκέντρωση φορέων και πολιτών του Αγρινίου για την υπεράσπιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας.
Το σχέδιο Αθηνά πρέπει να αποσυρθεί, προσθέτει. «Αλλά όχι μόνον αυτό. Η απόσυρσή του πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για να γίνει αυτό που δεν έγινε μέχρι σήμερα: Ένας ευρύς, ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους. Πρέπει όλοι μαζί να απαντήσουμε στο ερώτημα, τι είδους τριτοβάθμια εκπαίδευση χρειαζόμαστε σήμερα και πώς αυτή θα συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, στην ανόρθωσή της από τα ερείπια που αφήνουν πίσω τους οι πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας».
Το πλήρες κείμενο του μηνύματος που απέστειλε ο Γιώργος Βαρεμένος, έχει ως εξής:
«Το σχέδιο Αθηνά απέτυχε, πριν ακόμη εγκριθεί και εφαρμοστεί. Χωρίς σαφή και συνεπή κριτήρια -κριτήρια επιστημονικά, ακαδημαϊκά και αναπτυξιακά-, δεν απαντά στα υπαρκτά προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Αντίθετα, τα διατηρεί και τα επιδεινώνει. Δεν μας οδηγεί προς την ανώτατη εκπαίδευση που χρειαζόμαστε -εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν, ανοικτή σε όλους τους ικανούς νέους, δεμένη με τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας. Αντίθετα, μας απομακρύνει από αυτήν. Δεν είναι η λύση, είναι ένα ακόμη πρόβλημα.
»Το σχέδιο Αθηνά πρέπει να αποσυρθεί. Αλλά όχι μόνον αυτό. Η απόσυρσή του πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για να γίνει αυτό που δεν έγινε μέχρι σήμερα: Ένας ευρύς, ουσιαστικός και ειλικρινής διάλογος με όλους τους ενδιαφερόμενους. Με την ακαδημαϊκή κοινότητα, με την κοινότητα των ερευνητών και των ειδικών επιστημόνων, με τις τοπικές κοινωνίες. Πρέπει όλοι μαζί να απαντήσουμε στο ερώτημα, τι είδους τριτοβάθμια εκπαίδευση χρειαζόμαστε σήμερα και πώς αυτή θα συμβάλει στην έξοδο της χώρας από την κρίση, στην ανόρθωσή της από τα ερείπια που αφήνουν πίσω τους οι πολιτικές της ύφεσης και της λιτότητας.
»Από την πλευρά μας -και το γνωρίζετε πολύ καλά-, σε συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φορείς της πόλης και του νομού μας, έχουμε παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της Αιτωλοακαρνανίας. Των ιδρυμάτων, που ο ίδιος ο υπουργός είχε επικαλεσθεί στη Βουλή ως παράδειγμα σύνδεσης με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και τους αναπτυξιακούς τομείς που πρέπει να ενισχυθούν στην περιοχή μας. Ναι, η Αιτωλοακαρνανία, που συγκεντρώνει το ένα τρίτο των υδάτων της χώρας και σημαντικούς πλουτοπαραγωγικούς φυσικούς πόρους, πρέπει να αποτελέσει τον πυλώνα της εκπαίδευσης και της έρευνας για τη βιώσιμη διαχείριση και αξιοποίησή τους.
Δεν θα ανεχθούμε, λοιπόν, λύσεις που θα οδηγούν στην υποβάθμιση, στην περιθωριοποίηση και, ενδεχομένως, στη μελλοντική κατάργηση πολύτιμων τμημάτων και σχολών. Αντίθετα, ζητούμε την ενίσχυση και αναβάθμιση του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Ζητούμε την αναγνώριση του ΤΕΙ Μεσολογγίου ως έδρας του νέου ΤΕΙ που δημιουργείται. Και ζητούμε, το παράρτημα της Ναυπάκτου να αποκτήσει όλες τις αναγκαίες υποδομές που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά του.
»Φίλοι και φίλες, από μας εξαρτάται! Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην παιδεία, η αναμόρφωση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, η σύνδεσή τους με την κοινωνία, τις ανάγκες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της, πρέπει και μπορεί να γίνει δική μας υπόθεση. Υπόθεση της κοινωνίας, των κινημάτων και των φορέων της, της ακαδημαϊκής κοινότητας, των νέων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου