Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Ο θεσμός των αγορών παραγωγών πρέπει να ενισχυθεί και όχι να υποβαθμίζεται με αδικαιολόγητες καθυστερήσεις

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
25.2.2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το ζήτημα των αγορών παραγωγών φέρνει για ακόμα μία φορά στην επιφάνεια την παθογένεια της ελληνικής νομοθεσίας: οι νόμοι ψηφίζονται, οι νόμοι υπάρχουν, αλλά είτε δεν εφαρμόζονται, είτε δεν προχωρούν οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι.
Αν και με το νόμο 4235/2014 θεσμοθετήθηκε η λειτουργία αγορών παραγωγών με έμφαση στον τοπικό χαρακτήρα, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν αγρότες που παράγουν τα προϊόντα εντός της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, εντούτοις δεν έχει εκδοθεί ακόμα η απαραίτητη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που θα καθορίζει όλες τις διαδικασίες.
Μολονότι το εγχείρημα των Αγορών Αγροτών μπορεί να λειτουργήσει επιτυχώς και μας βρίσκει πολύ θετικούς και σύμφωνους, οι καθυστερήσεις ενδέχεται να τον υπονομεύσουν και να δημιουργήσουν προβλήματα -όπως συνέβη προσφάτως. Συγκεκριμένα στην Πρέβεζα, η Αγορά Αγροτών λειτουργούσε πιλοτικά σε σημείο της πόλης όπου είχε παραχωρηθεί από τον Δήμο. Ωστόσο, το Σάββατο 15.2.2014, για πρώτη φορά από την ημέρα έναρξής της, μετά από εισαγγελική εντολή λόγω καταγγελίας του Συλλόγου Οπωροπωλών, η Αγορά δεν λειτούργησε.
Με κοινοβουλευτική της παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, ζητά να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες και να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν ταχύτερα και απρόσκοπτα οι αγορές παραγωγών.
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργήσει και να επεκταθεί ο θεσμός, καθώς η πώληση προϊόντων χωρίς μεσάζοντες μειώνει τις πρόσθετες επιβαρύνσεις των προϊόντων, αποκλείει στάδια κερδοσκοπίας και κλείνει την ψαλίδα υπέρ του καταναλωτή αλλά και του παραγωγού.

Ειδικά εν μέσω οικονομικής κρίσης, η Πολιτεία πρέπει να σπεύδει να δώσει λύσεις στους πολίτες και όχι να καθυστερεί δημιουργώντας προβλήματα, τόσο μεταξύ επαγγελματιών, όσο και στην προσπάθεια των αγροτών να επιβιώσουν στο δύσκολο σημερινό περιβάλλον.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Φούντα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου