Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Η στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης στη Ναύπακτο πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
25.2.2014                                                                                 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 


Επανερχόμαστε, λίγους μόλις μήνες μετά την Ερώτηση που είχε καταθέσει η Βουλευτής Αιτωλ/νίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα,  στο κρίσιμο ζήτημα της λειτουργίας της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (ΣΥΔ) του Συλλόγου «Αλκυόνη» στη Ναύπακτο, καθώς ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά και τα Υπουργεία Υγείας και Εργασίας, είτε δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του προβλήματος, είτε το αγνοούν επιδεικτικά.
Τότε ο αρμόδιος Υπουργός μας είχε πει πως το θέμα θα λυθεί, ενώ η επικοινωνία με το Υπουργείο την προηγούμενη βδομάδα δείχνει πως δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι έτσι…

Εδώ και δέκα χρόνια, ο Σύλλογος «Αλκυόνη» προσφέρει σημαντικότατο φιλανθρωπικό έργο στα άτομα με αναπηρίες και μάλιστα συγκαταλέγεται στους πρώτους 9 συλλόγους γονέων ατόμων με αναπηρία. Η εν λόγω δομή (ΣΥΔ) δημιουργήθηκε πριν τρία χρόνια (με υλοποίηση προγράμματος ΕΣΠΑ), στοχεύοντας να στεγάσει εφ' όρου ζωής άτομα με αναπηρία που οι οικογένειές τους δεν μπορούν να υποστηρίξουν.

Το πρόγραμμα, το οποίο ήταν διετούς διάρκειας, έληξε στις 15.4.2013 και σύμφωνα με την εποπτεύουσα Διαχειριστική Αρχή υλοποιήθηκε άρτια. Μολονότι, όμως, υπήρξε δεδηλωμένη πρόθεση εκ μέρους του Υπουργείου για ετήσια παράταση στη διάρκεια του προγράμματος, μέχρις ότου να εξευρεθεί μόνιμη λύση με τη θεσμοθέτηση ειδικού νοσηλίου, δυστυχώς δεν έχουν προωθηθεί οι απαιτούμενες ενέργειες, με αποτέλεσμα η Στέγη να έχει περιέλθει σε δυσχερή οικονομική κατάσταση και οι εργαζόμενοι να παραμένουν απλήρωτοι.

Η κ. Φούντα, κατέθεσε στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Οικονομικών, τις αγωνιώδεις επιστολές του Συλλόγου ΑμεΑ Γονέων και Φίλων “Αλκυόνη” και της Π.Ομ.Α.μεΑ Δυτικής Ελλάδας και Νοτίων Ιονίων Νήσων, ως Αναφορές, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, προκειμένου να ζητήσει εκ νέου να συνεχιστεί η χρηματοδότηση και να παραταθεί η λειτουργία της Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης στη Ναύπακτο. Επιπλέον, εφόσον πλέον έχει θεσμοθετηθεί το ημερήσιο νοσήλιο, οφείλει να αποδοθεί και στην Στέγη.

Οι Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός θεσμός, ειδικά σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, για την αξιοπρεπή διαβίωση ατόμων με ειδικές ανάγκες. Δεν χωρά ολιγωρία εδώ. Πέρα από την ανθρωπιά που πρέπει να δείξουμε όλοι μας, απαιτείται και πολιτική βούληση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου