Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Σε πλήρη εξέλιξη ένα φάσμα πρωτοβουλιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τον πρωτογενή τομέα


Δελτίο Τύπου


Καλλιεργητικό πλάνο, το βασικό εργαλείο του αγρότη, Αγροδιατροφική Σύμπραξη και Ηλεκτρονικό Καλάθι Αγροτικών Προϊόντων αποτελούν βασικά στοιχεία της στρατηγικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που ξεδιπλώνονται πλέον, με στόχο την τόνωση της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, την ανταγωνιστικότητα και την πιστοποίηση των προϊόντων, τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με την μεταποίηση και την ενίσχυση των εξαγωγών.
Το Ηλεκτρονικό Καλάθι Προϊόντων είναι μια ακόμα πρωτοβουλία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για τη στήριξη και τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενή τομέα της περιοχής.
«Εξαρχής θέσαμε πολύ ψηλά στην ατζέντα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Έτσι, δεν μείναμε μόνο στο «Καλάθι Προϊόντων» του ΥΠΑΑΤ, αλλά μέσα από ένα ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο, υλοποιούμε ένα σύνολο αναπτυξιακών παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών, που υπηρετούν αυτόν ακριβώς τον στόχο» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας προσθέτοντας πως «είμαστε η μοναδική Περιφέρεια στην Ελλάδα, που έχει Καλλιεργητικό Πλάνο, από τις αρχές του 2012, και μάλιστα το δημιουργήσαμε βασιζόμενοι αποκλειστικά στις Υπηρεσίες μας και τα στελέχη μας. Βρισκόμαστε σε προωθημένο στάδιο για τη δημιουργία της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης».
Και συμπλήρωσε ο κ. Κατσιφάρας: «Προωθούμε την συμβολαιακή γεωργία στην περιοχή μας. Με το Ηλεκτρονικό Καλάθι Προϊόντων υλοποιούμε μια σύγχρονη πλατφόρμα ολοκληρωμένων ηλεκτρονικών υπηρεσιών για την υποστήριξη και την εξωστρέφεια των τοπικών αγροτικών προϊόντων της Δυτικής Ελλάδας».
Χθες το απόγευμα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Αχαΐας στην Πάτρα, πραγματοποιήθηκε η τρίτη συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους συλλογικών φορέων του αγροτικού τομέα της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για το αντικείμενο του έργου, ενώ αντίστοιχες εκδηλώσεις δημόσιας διαβούλευσης πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε Αγρίνιο και Αμαλιάδα, και άμεσα θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες.
Μιλώντας ο κ. Κατσιφάρας, ζήτησε από τους παρευρισκόμενους και τους Φορείς και Συλλόγους που εκπροσωπούν να συμμετέχουν ενεργά και δραστήρια στη συνδιαμόρφωση του καλύτερου αποτελέσματος, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουμε να είστε ενεργοί, να κάνετε τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις σας, να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ικανοποιήσουμε, να διευκολύνουμε και να δώσουμε μια προοπτική στον αγρότη παραγωγό, στο νέο άνθρωπο που θέλει να μείνει στον τόπο του».
Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος υπογράμμισε πως η ηλεκτρονική αυτή πλατφόρμα τέλος Ιουλίου πρόκειται να λειτουργεί κανονικά και παράλληλα τόνισε πως «όλη αυτή την συλλογική προσπάθεια που γίνεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς γίνεται προκειμένου ο παραγωγός να έρθει σε άμεση επαφή με τον καταναλωτή».
Η πιλοτική λειτουργία της πλατοφόρμας του «Ηλεκτρονικού Καλαθιού» έχει ξεκινήσει και είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο σύνδεσμο www.pde.gov.gr/agrocart, όπου μπορούν να εγγράφονται οι ενδιαφερόμενοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου