Τετάρτη 19 Μαρτίου 2014

Ως πότε θα συνεχίζεται το περιβαλλοντικό έγκλημα στη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, εξαιτίας της κακής λειτουργίας του ΒΙΟ.ΚΑ. Αιτωλικού;

Νίκη Φούντα
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
17.3.2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Εδώ και δεκαετίες – και παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις κατοίκων, αρχών και υπηρεσιών – συντελείται μία άνευ προηγουμένου περιβαλλοντική μόλυνση στην Λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου, έναν πλουτοπαραγωγικό θησαυρό και ανεκτίμητης περιβαλλοντικής σημασίας υγρότοπο, εξαιτίας της μη επεξεργασίας των λυμάτων από τον Βιολογικό Καθαρισμό (ΒΙΟ.ΚΑ.) Αιτωλικού. Πλέον μάλιστα, εκφράζονται βάσιμες ανησυχίες και για τις επιπτώσεις του στη δημόσια υγεία.

Οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας και καθαρισμού λυμάτων του Βιολογικού Καθαρισμού Αιτωλικού λειτουργούν από το 1982, ενώ το 2000 έγινε επέκταση της εγκατάστασης. Η προδιαγραφή κατασκευής αφορούσε πληθυσμό 7.000 κατοίκων. Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας εντοπίστηκαν ανησυχητικά ζητήματα, καθώς η μονάδα έχει εγκατασταθεί σε ακατάλληλο σημείο. Συγκεκριμένα, η ύπαρξη του αναχώματος δρόμου από το Αιτωλικό προς τον Βιολογικό Καθαρισμό, σε συνδυασμό με την απόφραξη των ανοιγμάτων των γεφυριών, καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την διαδικασία καθαρισμού, με αποτέλεσμα τα ανεπεξέργαστα εν τέλει λύματα να καταλήγουν σε μία κλειστή θάλασσα, όπως η Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου, χωρίς κυματισμό και ως εκ τούτου, δεν ανανεώνονται και παραμένουν στάσιμα. 

Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος που ασχολήθηκε με την προβληματική επεξεργασία των λυμάτων από τον ΒΙΟ.ΚΑ., μετά από επιτόπιες αυτοψίες και δειγματοληπτικούς ελέγχους σε περιοχές της Λιμνοθάλασσας, κατέληξαν ότι πραγματοποιείται εδώ και χρόνια σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενώ διαπιστώθηκαν δραματικά ψηλές τιμές δεικτών πιθανά παθογόνων για τον άνθρωπο μικροβίων προέλευσης  οικιακών λυμάτων.

Με κοινοβουλευτική της παρέμβαση προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υγείας, η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, ζητά εξηγήσεις για την δραματική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, καθώς και την ανάληψη άμεσων μέτρων.

Προκρίνεται η λύση μεταφοράς των λυμάτων του ΒΙΟ.ΚΑ. Αιτωλικού, στον αντίστοιχο ανενεργό του Νεοχωρίου, με ταυτόχρονη κατασκευή αγωγού σύνδεσης, καθώς πρόκειται για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό, με τεχνική και περιβαλλοντική ωριμότητα. Η επεξεργασία των λυμάτων θα γίνεται με βέλτιστο τρόπο, ενώ αυτά θα καταλήγουν σε ανοιχτή θάλασσα, μέσω της ροής του Αχελώου. 

Ο Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. καλείται να απαντήσει γιατί καθυστερεί η δημοπράτηση του έργου, παρά το γεγονός ότι οι επιπτώσεις της μη επεξεργασίας των λυμάτων από τον ΒΙΟ.ΚΑ. Αιτωλικού, μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τον άνθρωπο.

Τέλος, οφείλει στους κατοίκους της περιοχής να εξετάσει το  επίπεδο μόλυνσης που έχει ήδη συντελεστεί, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες καθαρισμού.  Ταυτόχρονα, για το θέμα πρέπει να επιληφθεί και ο Υπουργός Υγείας, ώστε να ελέγξει αν τηρούνται οι απαιτούμενες δικλείδες ασφαλείας για την δημόσια υγεία.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την Ερώτηση που κατέθεσε η κ. Φούντα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου