Σάββατο 22 Μαρτίου 2014

Τραγική η διαπίστωση: Ακόμα και σήμερα η Ελλάδα δεν έχει πλάνο ανάπτυξης!

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
22.3.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τραγική η διαπίστωση: Ακόμα και σήμερα η Ελλάδα δεν έχει πλάνο ανάπτυξης!


Βρισκόμαστε πλέον στον 5ο χρόνο αυτής της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης, εν μέσω βαθειάς ύφεσης και παρά τις κατά καιρούς διακηρύξεις, δεν έχει εκπονηθεί ακόμα ένα πλάνο ανάπτυξης, με ορίζοντα δεκαετίας, που θα μπορούσε να είναι και το μεγαλύτερο διαπραγματευτικό μας όπλο στα προγράμματα σταθεροποίησης της τρόικα.

Η Δημοκρατική Αριστερά έχει ζητήσει επανειλημμένως από τα αρμόδια Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, διευκρινίσεις σχετικά με την καθυστέρηση εκπόνησης του Δεκαετούς Σχεδίου Ανάπτυξης της χώρας. Μια δέσμευση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και Ανάπτυξης Κώστα Χατζηδάκη, που τον Ιανουάριο του 2013 έδωσαν εντολή στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) και το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) να συντάξουν εντός πενταμήνου (δηλαδή μέχρι τέλους Ιουνίου) σχέδιο δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου για την ελληνική οικονομία. Ζητούσαμε να μάθουμε επιτακτικά σε ποια φάση βρίσκεται η εκπόνηση του δεκαετούς αναπτυξιακού πλάνου και πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί, να γίνει η σχετική επεξεργασία από τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα  και να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση αφού ήδη είχε παρέλθει ένα 8μηνο.

Η απάντηση των δύο υπουργείων , σχεδόν πανομοιότυπη ( 1 μήνα μετά), κατέληγε λέγοντας ότι τα πρώτα παραδοτέα έχουν ήδη παραληφθεί και αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από τις υπηρεσίες των δύο υπουργείων, ενώ τα τελικά παραδοτέα αναμένεται να παραδοθούν εντός των προβλεπόμενων συμβατικών προθεσμιών, οπότε θα είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο, κυρίως στα πολιτικά κόμματα και τους αρμόδιους φορείς.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜ.ΑΡ. επανέρχεται στο ζήτημα και ζητά από τον Υπουργό Οικονομικών να απαντήσει επιτέλους υπεύθυνα για το Δεκαετές Αναπτυξιακό Πλάνο της χώρας και να μην προβαίνει σε κυνικές δηλώσεις, όπως η αλήστου μνήμης τοποθέτηση ότι: «το μνημόνιο που έχουμε, παρ’ όλες τις αδυναμίες του, είναι ίσως το μοναδικό κείμενο πολιτικής -και πρέπει να είμαστε ειλικρινείς σε αυτό- που έθεσε συγκεκριμένους στόχους, δεσμευτικούς για το σύνολο του ελληνικού κράτους -είτε μας αρέσει είτε όχι.»

Πρέπει να τηρούμε τις συμβατικές μας υποχρεώσεις προς τους ευρωπαίους εταίρους μας, αλλά οφείλουμε και εμείς οι ίδιοι, πρωτίστως εμείς να φροντίζουμε για την επόμενη μας μέρα, με ουσιαστικές μελέτες και μακροπρόθεσμο πλάνο. Με άλλο τρόπο σκέψης, λειτουργίας. Με αλλαγή πολιτικού προσδιορισμού κι αποτελεσματικότητας.

Στον ακόλουθο σύνδεσμο μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση που κατέθεσε η Κ.Ο. της ΔΗΜ.ΑΡ.:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου