Δευτέρα 14 Απριλίου 2014

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τα 188 χρόνια της Εξόδου.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της Ελευθερίας σήμερα στις 6.00 μ.μ και αμέσως μετά την πομπή της Ιερής Εικόνας, συνεχίζεται με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου απ όλη την Ελλάδα καθώς και χώρων του εξωτερικού, ο  εορτασμός για τα 188 χρόνια από την Έξοδο των Ελευθέρων Πολιορκημένων στην Ι.Π. Μεσολογγίου.
Χθες Παρασκευή 11 Απριλίου, στον Κήπο των Ηρώων, αμέσως μετά την Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τις Τοπικές Αρχές, Συλλόγους, Οργανώσεις και Φορείς, το Μεσολόγγι υποδέχθηκε τον  Πρέσβη  Jean Loup KUHN-DELFORGE, ο οποίος εκπροσωπεί τη Γαλλική κυβέρνηση στον φετινό εορτασμό όπου η Γαλλία είναι τιμώμενη χώρα.
Τον Γάλλο πρεσβευτή, καλωσόρισε ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, ενώ ακολούθησε αντιφώνηση του ιδίου.
Αμέσως μετά. χορωδία μαθητών του 1ου Γυμνασίου Μεσολογγίου καθώς και η Φιλαρμονική του Δήμου, αφιέρωσαν την μουσική εκδήλωση «Ω Κολυμβήθρα Ιερά του Γένους, Μεσολόγγι…» που ακολούθησε, στην Έξοδο των ηρωικών υπερασπιστών της πόλης. Η άψογη ερμηνεία κειμένων και η απόδοση των μουσικών θεμάτων, άφησαν άριστες εντυπώσεις σε πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε.
Οι χθεσινές εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τελική πρόβα της αναπαράστασης της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, όπου συμμετείχε η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Σήμερα το πρωί η Ι.Π. Μεσολογγίου υποδέχθηκε τους πρέσβεις των χωρών που συμμετέχουν φέτος στις Γιορτές Εξόδου. Η τελετή υποδοχής έγινε στην Πινακοθήκη της κεντρικής πλατείας Μάρκου Μπότσαρη από τον Δήμαρχο Π. Κατσούλη, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τους αντιδημάρχους και μέλη του Δ.Σ. ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των Φιλελλήνων στον Κήπο των Ηρώων.
 Στις 12.00 το μεσημέρι, η Ιερή Εικόνα της Εξόδου και του Τιμίου Σταυρού Αγιασμού του Επισκόπου Ιωσήφ των Ρωγών, με τη συνοδεία των επισήμων προσκεκλημένων, ιερού κλήρου, στρατιωτικού αγήματος, φιλαρμονικών αλλά και πλήθους κόσμου,  μεταφέρθηκε στο Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Σπυρίδωνος.
Στις 12:30 μ.μ. τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ελβετού φιλέλληνα Ιωάννη-Ιακώβου Μάγερ τιμώντας την 188η επέτειο του ηρωικού θανάτου του και ακολούθησε Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο του Πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα,  τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, τον Δήμαρχο του Schofflisdorf και τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Επιμνημόσυνη δέηση τελέσθηκε και στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνος καθώς και στον τάφο του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ.
Απόψε, στις 7.00 μ.μ. στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Σπυρίδωνος θα τελεσθεί   Μέγας Εσπερινός προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ. Κοσμά. Λίγο αργότερα (8.00 μ.μ.) θα ξεκινήσει η  πομπή της Ιερής Εικόνας προς τον Κήπο των Ηρώων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου