Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Απλές διακηρύξεις και όχι εφαρμογή του νόμου για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Νίκη Φούντα
Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας
15.4.2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Έχουμε δηλώσει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα επιτρέψουμε στην Κυβέρνηση να μετατρέψει την θεσμική λειτουργία του κοινοβουλευτικού έργου σε παράσταση: ανακοινώνοντας και αθετώντας διαρκώς υποσχέσεις! Έχουν περάσει πέντε μήνες από την συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης σχετικά με την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και οι σχετικές διαδικασίες όχι απλά δεν έχουν προχωρήσει, αλλά δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για τον σχεδιασμό της ούτως ή άλλως αυτονόητης εφαρμογής του νόμου, που ήδη έχει καθυστερήσει σημαντικά.

Ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. Σ. Καλαφάτης, είχε δεσμευτεί από το βήμα της Βουλής ότι θα πατάξει τις αυθαιρεσίες και θα προχωρήσει απρόσκοπτα στην διαδικασία των νόμιμων κατεδαφίσεων για κατασκευές σε αιγιαλούς, παραλίες, δάση και αρχαιολογικούς χώρους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Υπουργός, μόνο στη Δυτική Ελλάδα είχαν καταγραφεί 365 αυθαίρετα, 172 εκ των οποίων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, ενώ ενημέρωσε πως από το Πράσινο Ταμείο είχαν εξασφαλιστεί πιστώσεις για την κατεδάφιση 59 ακόμη αυθαίρετων σε αιγιαλό και παραλία στην Αιτωλοακαρνανία και την Αχαΐα.

Με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα και Νίκος Τσούκαλης ζητούν ενημέρωση για την πορεία των κατεδαφίσεων, στους Νομούς της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και στοιχεία για νέες περιπτώσεις αυθαιρέτων προς κατεδάφιση σε αιγιαλούς, παραλίες, δάση και αρχαιολογικούς χώρους έχουν καταγραφεί μέχρι και σήμερα.

Κύριο μέλημά μας οφείλει να είναι η τήρηση της ευνομίας και η αρχή της ισότητας, ώστε η μη εφαρμογή των νόμων να μην λειτουργεί εις βάρος των νομοταγών πολιτών. Και για αυτό υπάρχουν βαρύτατες πολιτικές ευθύνες. Δεν διστάζουμε μάλιστα να καταγγείλουμε ότι συχνά ο νόμος παρεμποδίζεται από την διαιώνιση των πελατειακών σχέσεων – αυτή τη μάστιγα της ελληνικής κοινωνίας – υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους –και μάλιστα σε προεκλογικό πλέον φόντο!

Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΚΑ οφείλει να μας ενημερώσει αν προέβη σε αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε όσες κατεδαφίσεις πραγματοποιήθηκαν,  για το κόστος κάθε κατεδάφισης (ειδικότερα αν εξασφαλίστηκαν κονδύλια από το Πράσινο Ταμείο) και φυσικά για τον καταλογισμό των ποσών που προκύπτουν στους ιδιοκτήτες. 

Αναμένουμε την απάντηση του ΥΠΕΚΑ, την άμεση κινητοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και εφαρμογής του νόμου και φυσικά τους λόγους αυτής της ανεξήγητης καθυστέρησης.
Εκτός και αν οι δεσμεύσεις του κ. Καλαφάτη χάθηκαν εν όψει της προεκλογικής του εκστρατείας για την τοπική αυτοδιοίκηση…

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Ερώτηση που κατέθεσαν οι Βουλευτές της ΔΗΜ.ΑΡ. στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου