Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

"Η Ελλάδα του Βύρωνα" και "Το Μεσολόγγι και ο Λόρδος Βύρων"



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Εγκαίνια: Σάββατο 5 Απριλίου 2014, 19:00
Διάρκεια:  5 Απριλίου έως 7 Σεπτεμβρίου  2014
Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου


Η Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου σε συνεργασία με την αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος διοργανώνουν την επετειακή έκθεση «Το Μεσολόγγι και ο Λόρδος Βύρων» που θα ξεκινήσει την πορεία της στις 5 Απριλίου στο Μεσολόγγι στον χώρο της Πινακοθήκης Μοσχανδρέου. Η έκθεση διοργανώνεται στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την 188η επέτειο της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου γνωστή για το εικαστικό έργο που παράγει στην περιοχή του Μεσολογγίου και αφού έκλεισε ένα δεκαετή κύκλο εκθέσεων με θέμα «Το Μεσολόγγι», ξεκίνησε μόλις πέρυσι τον νέο κύκλο παρουσιάσεων με θέμα τον Λόρδο Βύρωνα σε συσχετισμό με το Μεσολόγγι. Κόντρα στη μιζέρια των καιρών λοιπόν η Πινακοθήκη Μοσχανδρέου και η αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος σε συνεργασία με 16 καλλιτέχνες που εκπροσωπούν όλο το φάσμα των τεχνών συνέβαλλαν στο να γίνει αυτή η έκθεση.
Κάθε καλλιτέχνης, με τη δική του ξεχωριστή πινελιά, συνέθεσε αυτή την επετειακή έκθεση, εμπνεόμενος τόσο από την ιστορία του απελευθερωτικού αγώνα της Ιερής Πόλης όσο και από την ίδια την μορφή του Λόρδου Βύρωνα. Τα έργα που δημιουργήθηκαν είναι ποικίλα και προήλθαν ύστερα από έρευνα που ο κάθε καλλιτέχνης ξεχωριστά έκανε για το Λόρδο Βύρωνα και τη σύντομη αλλά τόσο σημαντική ζωή του στο Μεσολόγγι.

Η δημοσιογράφος Ρίτσα Μασούρα γράφει μεταξύ άλλων για την έκθεση:
“…«Ποιος κάθεται να γράψει αν δεν έχει κάτι καλύτερο να κάνει;», έγραφε ο λόρδος Βύρων στο ημερολόγιό του το 1813. Κι όμως, ο ίδιος άνθρωπος μια δεκαετία αργότερα βρέθηκε πλάι σε πολεμίστρες, σε πυρομαχικά, σε αναχώματα, συντροφιά με την ποίηση του. Σχεδίαζε με φίλους οπλαρχηγούς την στρατηγική του ενάντια στον εχθρό, διέθετε δικά του χρήματα χωρίς να τον απασχολεί η σκέψη μιας πιθανής μελλοντικής ένδειας. Ο στόχος ήταν ένας και μοναδικός : να βρεθεί στο κατόπι της ελευθερίας.

… Ακόμη και η Ευρώπη υποκλίθηκε στη θυσία του και λίγα χρόνια αργότερα, όταν οι συνθήκες ωρίμασαν, κάποιες από τις ιδέες του ως προς το γεωπολιτικό παιγνίδι της περιοχής έγιναν υπόθεση εργασίας για να μορφοποιηθούν αργότερα στη ναυμαχία του Ναβαρίνου και την αρχή του τέλους της κατοχής.
Η έκθεση και η προβολή έργων του Μπάιρον, πέραν της ωραιότητας, δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να αγγίξουν νοερά τον ήρωα. Ο πατέρας να ξανασκεφτεί τι πρέπει να πει στο παιδί του και ο έφηβος να αναλογιστεί την υπέρβαση. Και, ναι, να πιάσουν όλοι το νήμα που ενώνει το χθες, με το σήμερα και το αύριο, ένα είδος επουλωτικής ευλογίας που σκεπάζει τους ανθρώπους.”

Στην έκθεση συμμετέχουν καταξιωμένοι αλλά και νεότεροι καλλιτέχνες.
Την χαρακτική εκπροσωπούν ο διδάσκων στην ΑΣΚΤ Γιάννης Γουρζής , ο Μιλτιάδης Πεταλάς, ο Μιχάλης Κότσαρης από το Αιτωλικό καθώς και η τελειόφοιτη της ΑΣΚΤ  Τζίνα Δελλασούδα.

Συμμετέχουν οι ζωγράφοι Ρένα Ανούση-Ηλία, Γιάννης Κολιός, Ανδρέας Κοντέλλης, Σαράντης Γκάγκας, Ελένη Γλύνη, Θοδωρής Λάλος, Francesco Moretti οι νεότεροι Γιώργος Κορμπάκης και Δήμος Κηπουρός, καθώς και ο τελειόφοιτος της ΑΣΚΤ δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κεβρεκίδης.
Ακόμα συμμετέχουν οι γλύπτες,  Κωνσταντίνος Βαλαής και ο Ελωίζος Θεμιστοκλέους.

Η έκθεση μετά το πέρας της στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου θα συνεχίσει το ταξίδι της για να βρεθεί τον Σεπτέμβριο στην αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος και αργότερα σε άλλους πολιτιστικούς χώρους ανά την Ελλάδα.


Εγκαίνια Έκθεσης: Σάββατο 5 Απριλίου 2014, 19:00

Διάρκεια Έκθεσης:  5 Απριλίου – 7 Σεπτεμβρίου 2014
Ημέρες και ώρες λειτουργίας:
Σάββατο και Κυριακή 11:00-13:00
Καθημερινά μετά από τηλεφωνική επικοινωνία

Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου.
Κων. Τρικούπη 2, έναντι Ιεράς Μητροπόλεως Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου
τηλ./fax: 26310 51 016   
κιν.: 6977 613600 
www.pinakothiki.org


info:
Αίθουσα τέχνης Τεχνοχώρος
Τηλέφωνο 211 182 38 18, www.technohoros.org, info@technohoros.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου