Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Δεσμεύσεις για τους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013
Δελτίο Τύπου
Δεσμεύσεις για τους αγρότες της Δυτικής Ελλάδας από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ

Δεσμεύσεις για δύο σοβαρά ζητήματα που απασχολούν τους αγρότες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, εν μέσω της γενικότερης ασφυκτικής πίεσης από την οικονομική κρίση και της κατακόρυφης μείωσης του εισοδήματός τους, απέσπασε από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο, κατά την επικοινωνία που είχε μαζί του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αποπληρωμή των οφειλών για τις ζημιές που έχουν υποστεί από την κακοκαιρία και βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και ενάμιση περίπου χρόνο, καθώς και για το μεγάλο πρόβλημα με την ακαρπία στην ελιά που έχει φέρει σε απόγνωση τους ελαιοπαραγωγούς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Όσον αφορά το πρώτο ζήτημα, ο κ. Έξαρχος δεσμεύτηκε πως άμεσα θα ξεκινήσουν οι αποπληρωμές για τους αγρότες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων (Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας) από το Περιφερειακό Κατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα και μέχρι τέλος Δεκεμβρίου θα έχουν εξοφληθεί όσοι από τους παραγωγούς είχαν υποστεί ζημιές μέχρι τον Αύγουστο του 2013. Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε πως θα συνεχιστεί η διαδικασία αποστολής των εκτιμήσεων για τις ζημιές από τον Σεπτέμβριο και μετά και άμεσα θα γίνεται και η πληρωμή αυτών των δικαιούχων.
Αναφορικά με το δεύτερο ζήτημα, της μεγάλης μείωσης της φετινής ελαιοπαραγωγής στην Δυτική Ελλάδα, που φέτος είναι η πρώτη χρονιά μετά από πολλές δεκαετίες που παρουσιάζεται τέτοιου είδους ακαρπία, ο κ. Έξαρχος ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη πως έχει ήδη συγκροτηθεί Επιστημονική Επιτροπή, η οποία θα θέσει τις προδιαγραφές για τις εκτιμήσεις στην μειωμένη παραγωγή.
Όταν ολοκληρωθεί το πόρισμα από την Επιτροπή θα σταλεί στον αρμόδιο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη.
Παράλληλα, αυτό που ανέφερε ο Β. Έξαρχος είναι πως προκειμένου να αξιολογηθεί θετικά η αποζημίωση που θα δοθεί στους αγρότες, θα πρέπει η μείωση να είναι πάνω από το 30% της παραγωγής της τελευταίας τριετίας, ενώ ενημέρωσε τον κ. Κατσιφάρα πως έγινε αίτημα για δέσμευση της πίστωσης ώστε όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος άμεσα να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να δοθούν τα χρήματα στους δικαιούχους.
«Συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ να βρισκόμαστε σε διαρκή επικοινωνία, ώστε να παρακολουθήσουμε στενά τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος στη Δυτική Ελλάδα, τα οποία σε πολλά επίπεδα, με μαθηματική ακρίβεια, τους οδηγούν σε αδιέξοδο. Θέλουμε να είμαστε στο πλευρό των αγροτών μας, αυτής της παραγωγικής μονάδας της περιοχής μας που συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας και να τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου