Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2013

Συντονισμός ελεγκτικών μηχανικών για την προστασία του καταναλωτή

Με στόχο τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων που φθάνουν στον καταναλωτή και κυρίως την αποφυγή των φαινομένων εξαπάτησης των πολιτών από επιτηδείους, οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους ελεγκτικούς μηχανισμούς (ΕΦΕΤ, Υπουργείο κ.λπ.), συνεχίζουν και εντείνουν τους ελέγχους τους στις αγορές και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.
Σήμερα το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της έδρας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, σύσκεψη υπό την προεδρία του Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργου Αγγελόπουλου, κατά την οποία συζητήθηκε ο συντονισμός των δυνάμεων των ελεγκτικών μηχανισμών και η προετοιμασία ενόψει των εορτών.
«Βρισκόμαστε έξω στην αγορά τα τελευταία δύο χρόνια πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους, επιβάλλοντας κυρώσεις και πρόστιμα και κυρίως προχωρώντας σε κατάσχεση των ακατάλληλων, ληγμένων, παραποιημένων προϊόντων με κύριο σκοπό μας να προστατεύσουμε τους καταναλωτές» σημείωσε κατά τη συνεδρίαση ο κ. Αγγελόπουλος προσθέτοντας πως «εκτός από τους καταναλωτές θέλουμε να προστατεύσουμε και τους επιχειρηματίες - εμπόρους και να τους κάνουμε να αντιληφθούν τη σημασία που έχει και για τους ίδιους να διαθέτουν τα σωστά προϊόντα στους πολίτες».
«Είναι σημαντικό να αντιληφθούν οι επιχειρηματίες, οι έμποροι αλλά και όλοι οι πολίτες πως οι έλεγχοι αυτοί που γίνονται από τα μικτά κλιμάκια, είναι προς όφελος όλων και πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δεν νοιάζεται για την επιβολή κυρώσεων και προστίμων, παρά μόνο τα χρησιμοποιεί ως μέσα για τον παραδειγματισμό όλων» κατέληξε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας συμπληρώνοντας πως για αυτό το λόγο «η Π.Δ.Ε. ενδιαφέρεται κυρίως για την ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγικών διαδικασιών».

Ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων

Εξάλλου, υπήρξε ενημέρωση για τη συμβολή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στη δράση του Υπουργείου για την ενίσχυση της εξαγωγικής δραστηριότητας από επιχειρήσεις ψαριών και ζωικών προϊόντων, κυρίως προς την ρώσικη αγορά.
Συγκεκριμένα, η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας – Διεύθυνση Κτηνιατρικής συνέβαλε καθοριστικά στη διευκόλυνση εταιριών που ενδιαφέρονται να εξάγουν τα προϊόντα τους στη Ρώσικη Ομοσπονδία – Τελωνειακή Ένωση, συντάσσοντας για λογαριασμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οδηγούς συμμόρφωσης προς την Ρώσικη Νομοθεσία, ενώ πραγματοποίησαν εκπαιδεύσεις Επιδημων Ελεγκτών και στελεχών επιχειρήσεων.
Παράλληλα, κατά τη σημερινή συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε και ενημέρωση για τον έλεγχο που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο από τη Διεύθυνση Προστασίας του Καταναλωτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGSANCO) σε εγκαταστάσεις τροφίμων ζωικής προέλευσης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Όπως προέκυψε από τους ελέγχους οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, πραγματοποιούν σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ πολύ ικανοποιητικούς ελέγχους και μάλιστα εισέπραξε και τα εύσημα από την DGSANCO για την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου