Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ουσιαστικό εργαλείο για μια βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013
Δελτίο Τύπου
Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ουσιαστικό εργαλείο για μια βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική

«Ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός μαζί με τον Αναπτυξιακό Σχεδιασμό για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο, ένα πλαίσιο κανόνων πάνω στο οποίο πρέπει να οικοδομήσουμε μια βιώσιμη αναπτυξιακή πολιτική που θα σέβεται πάνω απ’ όλα τον άνθρωπο και θα κρατά το περιβαλλοντικό απόθεμα της περιοχής μας και θα ενισχύει την Επιχειρηματικότητα».
Αυτό υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά την έναρξη των εργασιών της συνάντησης εργασίας για τη διαβούλευση και τον διάλογο για την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Σχεδιασμού, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Πάτρα, με την παρουσία του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη και του Γενικού Γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Σωκράτη Αλεξιάδη.
Κατά την ομιλία του ο Υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης επεσήμανε πως η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η πρώτη Περιφέρεια από την οποία ξεκινά ο σχεδιασμός ενός ελπιδοφόρου και αισιόδοξου μέλλοντος για ολόκληρη τη χώρα, μέσα από μία θετική και δημιουργική συζήτηση.
«Βρισκόμαστε εδώ να συζητήσουμε για το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Δυτικής Ελλάδας. Ουσιαστικά  τον οδικό χάρτη με τον οποίο η Δυτική Ελλάδα  τα επόμενα 20 χρόνια θα βαδίσει, σε σχέση με την ανάπτυξη, την πρόοδο και  σε συνάρτηση με το Περιβάλλον, την Παραγωγή, την καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα, τον Πολιτισμό, την Κοινωνική Συνοχή, την αντιμετώπιση της ανεργίας και την Αστική Αναζωογόνηση. Ουσιαστικά, μέσα από το Περιφερειακό Χωροταξικό πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, προσπαθούμε με ανοιχτό διάλογο, η Κυβέρνηση, η Αυτοδιοίκηση, η Κοινωνία, ο κάθε πολίτης χωριστά, συνολικά όλες οι θετικές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, να σχεδιάσουμε το μέλλον μας με αειφορία» επεσήμανε ο Υπουργός κ. Μανιάτης ευχαριστώντας τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα για αυτή τη διαβούλευση που γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο, με αρχή τη Δυτική Ελλάδα.
«Οι προκλήσεις είναι μπροστά μας. Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις στα πολύ δύσκολα προβλήματα. Όμως, είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι όλοι μαζί, έχουμε μάθει από τα λάθη του παρελθόντος. Γι αυτό θα μπορέσουμε να σχεδιάσουμε μαζί το μέλλον, ένα μέλλον με προοδευτικό πρόσημο, πολύ πιο αισιόδοξο και ελπιδοφόρο» κατέληξε ο κ. Μανιάτης.
«Η παρουσία του Υπουργού στην Πάτρα σήμερα, στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, δείχνει το πραγματικό ενδιαφέρον του Υπουργού και τον απόλυτο σεβασμό στις τοπικές κοινωνίες και τις ανάγκες τους. Επιπλέον δείχνει το σχέδιο που έχουν για διέξοδο από την κρίση αλλά και τη διαμόρφωση μιας βιώσιμης ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο κ. Κατσιφάρας προσθέτοντας πως «το νέο κανονιστικό πλαίσιο θα θέτει νέες προτεραιότητες, νέες προκλήσεις καθώς και τις ευθύνες που έχουμε, για να μπορέσουμε γρήγορα να βγούμε από το αδιέξοδο της κρίσης και την υποανάπτυξη. Να μπορέσουμε να θέσουμε τα θεμέλια για μια μεγάλη αλλαγή, μια μεγάλη νέα τομή που θα φέρει τον άνθρωπο στο επίκεντρο, τη συνοχή της κοινωνίας, ενίσχυση της απασχόλησης και της παραγωγικής μας τάξης».
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας αναφέρθηκε στις «συγκρούσεις» που υπάρχουν μεταξύ διαφόρων παραγωγικών και αναπτυξιακών πόρων στην περιοχή, όπως είναι υδρογονάνθρακες – τουρισμός, τουρισμός – ιχθυοκαλλιέργεια, ιχθυοκαλλιέργεια – ναυτιλία, συμπληρώνοντας πως «το στοίχημα είναι να βρούμε την ισορροπία που θα διασφαλίζει δικαιοσύνη, κοινωνική ευμάρεια και ανάπτυξη», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στο νέο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας υπάρχει χώρος για όλους».
«Στο ερχόμενο εξάμηνο ολοκληρώνεται ο Χωροταξικός Σχεδιασμός της Περιφέρειας, ο αναπτυξιακός σχεδιασμός για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 και ο σχεδιασμός για τη θέση της στο νέο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου. Όλα αυτά, τα οποία και ολοκληρώνονται ταυτόχρονα, είναι τα εργαλεία με τα οποία σχεδιάζουμε το μέλλον της Περιφέρειας μας και των πολιτών μας, αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος».
Παράλληλα ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε, τόσο στα μεγάλα πλεονεκτήματα της περιοχής όσο και στις μεγάλες υστερήσεις που έχει η Περιφέρεια, όπως είναι τα προβλήματα και τις ελλείψεις σε βασικές υποδομές, στα μεγάλα εθνικά οδικά δίκτυα, στο σιδηρόδρομο, τονίζοντας πως «είμαστε όμως και μια Περιφέρεια που αναμετρούμαστε με την ευθύνη μας, με το καθήκον μας προς το μέλλον. Η άποψή μας είναι σταθερή, την έχουμε εκφράσει: Οι μεγάλες αλλαγές πρέπει να γίνουν από κάτω μέχρι επάνω και σήμερα στην κρίσιμη φάση της διαβούλευσης για το χωροταξικό σχεδιασμό της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αυτά τα ζητήματα θα τα θέσουμε και ως προτεραιότητες. Μπορούμε ακόμη και εν μέσω της κρίσης να διαμορφώσουμε ένα πολιτικό αναπτυξιακό και οικονομικό πλαίσιο που θα οδηγήσει σε ένα οικονομικό «ξέφωτο» την περιοχή μας. Γνωρίζουμε τις μεγάλες δυσκολίες που έχει η πατρίδα μας, όμως η ανάπτυξη θα έρθει από την ελληνική Περιφέρεια».
Και κατέληξε ο Περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας: «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ολοκληρώσει ένα πενταετές αναπτυξιακό πρόγραμμα και βρίσκεται στην κρίσιμη φάση για το σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου. Εδώ ακριβώς έρχεται ο Περιφερειακός Χωροταξικός Σχεδιασμός να ολοκληρωθεί γρήγορα για να δώσει και απαντήσεις για το που πρέπει να πάνε τα χρήματα την επόμενη προγραμματική περίοδο, για να πιάσουν τόπο και να τα αξιοποιήσουμε προς όφελος των ανθρώπινων αναγκών, της εργασίας, της νεολαίας, αυτών που όλοι οραματιζόμαστε για μια Ελλάδα και μια Περιφέρεια αυτόνομη, με εξωστρέφεια, με βιώσιμη ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και πάνω απ’ όλα μια Περιφέρεια που να παίζει κεντρικό ρόλο και στον Ελλαδικό χώρο αλλά και ουσιαστικό ρόλο στην Ευρώπη».
Στη σημερινή συνάντηση εργασίας συμμετείχαν εκτός του Υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη και του Γενικού Γραμματέα Σ. Αλεξιάδη, στελέχη και διευθυντές του Υπουργείου, Αντιπεριφερειάρχες, Δήμαρχοι από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του ΤΕΕ – Δυτικής Ελλάδας, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, αρμόδιοι φορείς και μελετητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου